Cifre interesante despre admiterea la Medicină: Franţa – pepinieră principală pentru străini, judeţele din Moldova – pentru români

miercuri, 11 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Cifre interesante despre admiterea la Medicină: Franţa – pepinieră principală pentru străini, judeţele din Moldova – pentru români

Un raport cu privire la admiterea din 2023 realizat de rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), prof.dr. Viorel Scripcariu, scoate în evidenţă o serie de date interesante cu privire la candidaţii care s-au înscris anul acesta la facultăţile UMF. Spre exemplu, în raportul respectiv apare o defalcare pe judeţe a provenienţei candidaţilor.

 Cei mai mulţi au fost, aşa cum era şi de aşteptat, din Iaşi, peste 700 din 2.108, pe locul al doilea fiind judeţul Suceava, cu 265, apoi Botoşani, 220, Bacău, 181, Vaslui, tot 181, şi Neamţ 171. Deci judeţele din Moldova sunt responsabile pentru peste 1.700 de candidaţi din cei 2.108 câţi au fost în total, bazinul de recrutare al universităţii fiind, aşa cum se putea anticipa, majoritar în zona de Nord-Est a ţării.

În ceea ce priveşte concurenţa, aşa cum a sesizat şi „Ziarul de Iaşi” după concursul de admitere, disciplinele de bază de la cele mai mari facultăţi sunt în creştere: la Medicină Dentară, 3,37 candidaţi / loc bugetat, iar la Medicină 3,72 / loc bugetat, faţă de 3,59 anul trecut. Surpriza negativă cea mai mare este la Asistenţă Medicală Generală, unde interesul s-a înjumătăţit în doar un an.

„În timp ce la aproape toate specializările s-a înregistrat fie o creştere, fie o scădere nesemnificativă a numărului de candidaţi, la specializarea Asistenţă Medicală Generală este cea mai scăzută concurenţă din ultimii ani. Comparativ cu anul trecut, când au fost 275 de înscrişi (concurenţă de 3,93/loc bugetat), anul acesta s-au înscris doar 147 de candidaţi (concurenţă de 2,10/loc bugetat)”, se menţionează în raportul rectorului.

66 de note de zece la admitere, un record

O surpriză, plăcută de această dată, la admiterea din 2023 a vizat pregătirea candidaţilor care au susţinut examenul de admitere. Conform documentului citat, s-a înregistrat un record în ceea ce priveşte notele de 10 luate: au fost 66 în total. Cele mai multe la Medicină, 34, în timp ce la Asistenţă medicală generală au fost nouă note de 10, iar la Bioinginerie 6. La Medicină Dentară, a doua specializare la nivel de concurenţă, a fost o singură notă de zece.

„Notele la concursul de admitere ne-au depăşit toate aşteptările, demonstrează o pregătire temeinică a candidaţilor, mai ales la specializarea Medicină, unde ultima notă de admitere la buget a fost 9,50. A fost primul an când candidaţii au avut ca resursă bibliografică, pentru proba de biologie, manualul BARRON’S – Anatomie şi fiziologie umană pentru admitere la facultăţile de medicină, o decizie luată de majoritatea universităţilor care alcătuiesc Alianţa Universitară G6-UMF. Am vrut să vedem, prin această hotărâre, o creştere a calităţii pregătirii viitorilor candidaţi, punând accent pe capacitatea de sinteză şi de integrare a informaţiilor. Uitându-mă la rezultatele de excepţie, cred că a fost alegerea potrivită”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Studenţii străini, o treime din cei înscrişi la UMF

A fost bătaie şi pe locurile pentru străini de la UMF. În mod concret, au fost 1.628 de candidaţi pe 615 locuri pentru predare în engleză, franceză şi română, la care se puteau înscrie doar candidaţi care au cetăţenie în altă ţară.

Cea mai mare concurenţă a fost la liniile de predare în limba franceză: 760 candidaţi pe 250 locuri (150 – Medicină şi 100 – Medicină Dentară), depăşind 3/loc. Studenţii străini reprezintă o componentă importantă din structura UMF: pe cifre, în anul anterior, erau înscrişi la studii 9.908 studenţi, dintre care 2.953 sunt străini care provin din 84 de ţări.

Numărul acestora a crescut constant in ultimii 8 ani. În topul ţărilor de provenienţă, Franţa este pe primul loc (841 de studenţi), urmată de Israel (449 de studenţi), de Maroc (355 de studenţi), Republica Moldova (262 de studenţi) şi Grecia, cu 207 studenţi. 

Comentarii