anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Comunitatea evreiască obţine despăgubiri pentru 1144 metri pătraţi în Târgu Cucului

GALERIE
recuperare, proprietati, evrei
 • recuperare, proprietati, evrei
- +

Comunitatea evreiască își recuperează pas cu pas fostele proprietăți ieșene, confiscate în perioada comunistă. Fundația „Caritatea” care reprezintă interesele imobiliare ale Federației Comunităților Evreiești a reușit să-i convingă pe magistrații Curții de Apel să-i dubleze despăgubirile acordate pentru terenul fostei școli evreiești din zona Bucegi.

Școala primară israelită de băieți «Junimea» nr. 1 a fost înființată în 1860, pe actuala stradă Sărărie. A fost demolată în 1910, dar a fost reconstruită un an mai târziu, pe terenul donat de Moritz Wachtel epitropiei Spitalului Israelit. Noua școală a purtat numele donatorilor, Gimnaziul „Moritz și Betty Wachtel”. Nu a funcționat strict ca școală evreiască, fiind deschisă și elevilor români și oferind un curs comercial intercalat cu programa gimnazială. Școala a fost confiscată în 1948 în baza unui decret ce trecea în proprietatea statului toate bunurile bisericilor, congregațiilor, comunităților sau particularilor ce serveau pentru funcționarea și întreținerea instituțiilor de învățământ. A fost ulterior demolată, în locul ei fiind construit sediul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

După anul 2003, Fundația „Caritatea” a demarat procedurile de reîntregire a patrimoniului Comunității Evreiești ieșene, solicitând și retrocedarea terenului ocupat de fosta școală. Cum retrocedarea fizică nu mai era posibilă, a fost propusă acordarea de despăgubiri. Solicitarea a fost aprobată, decizia de despăgubire bazându-se pe un proces-verbal din 1932 al Ministerului Instrucțiunii în care era indicată o curte a școlii în suprafață de 678 mp. Decizia Comisiei Speciale de Retrocedare a imobilelor ce au aparținut cultelor religioase a fost contestată însă de fundație. Procesul-verbal din 1932 făcea referire doar la curtea școlii, nu și la terenul ocupat de clădirea școlii. Prima școală israelită ocupa, cu tot cu curte, o suprafață de 1.522 mp. O parte fusese expropriată în perioada interbelică, când strada Sărărie fusese reconfigurată, dar suprafața rămasă depășea 1.100 mp.

Cazul a ajuns spre judecată la Curtea de Apel. În 2020, instanța a respins pretențiile Fundației „Caritatea”, ca neîntemeiate. Recursul declarat în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost admis, curtea supremă dispunând rejudecarea dosarului. Cum Decretul 176/1948 prin care fusese confiscat imobilul nu menționa și suprafața terenului ocupat de acesta, magistrații au trebuit să reconstituie starea de fapt în baza actelor depuse la dosar. Era evident că imobilul și curtea sa depășeau cu mult cei 678 mp pentru care se stabiliseră despăgubiri.

„Suprafaţă iniţială a imobilului nu poate fi determinată dar, vecinătăţile sunt aceleaşi şi evoluţia ulterioară a imobilului pot fi uşor urmărite, din coroborarea planşelor de la dosar, chiar şi de către un nespecialist. Astfel, imobilul a fost mărginit de strada Sărărie, strada Curelari (formând ambele un unghi «V»), terenul bisericii Curelari – aproximativ est şi imobilul vechi «cantină» la sud. În aceleaşi timp, analizând planşele individualizate cu ocazia prezentării situaţiei de fapt se constată că, în urma sistematizării, imobilul teren liber este vizibil mai mare decât partea ocupată de Şcoala Nouă cu aproximativ 50%. Nu există date că după al doilea război mondial terenul ar fi suferit modificări semnificative”, au rezumat judecătorii.

Coroborând suprafața inițială donată de soții Wachtel cu datele cunoscute referitoare la sistematizarea zonei, magistrații Curții de Apel au concluzionat că Fundația „Caritatea” este îndreptățită la primirea de despăgubiri pentru o suprafață de 1.144 mp. Soluția instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Învățătorul care a bătut un elev că nu știa tabla înmulțirii, sancționat cu 15% din salariu jumătate de an

Redacția

Învățătorul care a bătut un elev că nu știa tabla înmulțirii, sancționat cu 15% din salariu jumătate de an

Profesorul din județul Vaslui care a bătut un elev cu un băț peste palme pentru că nu știa tabla înmulțirii a fost sancționat.Comisia de disciplină și Consiliul de Administrație al școlii au decis diminuarea salariului cu 15% timp de șase luni și scăderea calificativului la următoarea evaluare.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.