Conferinţă regională cu participare internaţională, la Iaşi. Subiect: tulburările din spectrul autist

joi, 09 iunie 2022, 16:04
3 MIN
 Conferinţă regională cu participare internaţională, la Iaşi. Subiect: tulburările din spectrul autist

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a organizat ieri, 9 iunie, la Hotel „Unirea” – sala “Panoramic”, începând cu ora 12.30, Conferinţa regională „Orientări teoretice şi practic-aplicative privind intervenţia educaţională asupra adolescentului cu tulburări de spectru autist (TSA)” din cadrul proiectului Erasmus+ „Job CoACh, suporTing school studEnts with Autism Spectrum Disorder to acquire independency“ (ACTIvE) 2019-1-PT01-KA201-061366.

Proiect aduce în prim plan nevoia de integrare socială a tinerilor cu tulburări din spectrul autist, dar mai ales de incluziune a lor pe piaţa muncii. “În acest sens, în perioada decembrie 2019 – iunie 2022, împreună cu partenerii europeni – Associação Portuguesa para as Perturbações do Desenvolvimento e Autismo de Coimbra (PT) – coordonator • Associação Portuguesa de Emprego Apoiado (PT) • European Digital Learning Network (IT) • ENFOR (IT) • Platon M.E.P.E (EL) • Rusenska Targovsko Industrialna Kamara (BG) – am elaborat strategii şi instrumente pentru a veni în sprijinul acestor tineri care, după ce finalizează şcoala, nu se regăsesc deloc ca angajaţi în companii de stat sau private. Mai mult, avem în vedere sensibilizarea şi implicarea partenerilor din comunităţile locale, agenţii de angajare, camere de comerţ, IMM-uri pentru a asigura formarea şi suportul pentru practicarea de către tinerii cu autism a unor meserii adecvate profilului lor””, spun organizatorii ieşeni.

Pe parcursul celor 30 de luni de implementare a proiectului au fost prevăzute două activităţi de învăţare pentru profesori (în Italia) şi pentru elevi (în Bulgaria), elaborarea şi pilotarea unui curriculum pentru a deveni JOB COACH, personalizat pe nevoile de formare ale educatorilor şi psihologilor care lucrează într-un context şcolar cu tineri cu autism (15-18 ani). Platforma care a fost dezvoltată în cadrul acestui proiect va permite un nou mediu de învăţare online, îmbogăţit cu materiale de instruire pentru educatori, va crea un spaţiu de colaborare care va fi punct de contact printre utilizatorii platformei şi partenerii de proiect.

Evenimentul de multiplicare vizează prezentarea produselor intelectuale rezultate din proiect, crearea de noi conexiuni între şcoli, familii, instituţii specializate pentru a realiza un schimb de practici relevante pentru pregătirea adolescentului autist pentru piaţa muncii. Concret, produsele realizate în cadrul proiectului sunt:

– IO1 – “Curriculumul Activ”: curriculum pentru a deveni Job Coach, personalizat pe nevoile de formare ale educatorilor şi psihologilor care lucrează într-un context şcolar cu elevi cu tulburări de spectru autist (15-18 ani);

– IO2 – “Mediul de învăţare socială activă“: dezvoltarea unui nou mediu de învăţare online, îmbogăţit cu materiale de instruire pentru pedagogi.

“Prin aceste iniţiative susţinem elevii cu autism pentru a reuşi să aibă şanse egale, să-şi valorifice potenţialul în educaţie şi pe piaţa muncii prin crearea unor medii de sprijin accesibile, determinând societatea să fie mai deschisă şi mai incluzivă”, mai adaugă organizatorii din cadrul ISJ Iaşi.

La această conferinţă au fost prezenţi profesori din şcoli speciale şi şcoli integratoare, elevi diagnosticaţi cu autism şi părinţii lor, experţi educaţionali de la CJRAE Iaşi, Fundaţia Star of Hope Romania, precum şi delegaţiile partenere din Turcia, Belgia, Polonia prezente la Iaşi în cadrul activităţii de învăţare din cadrul celui de-al doilea proiect Erasmus+ dedicat autismului “Autism They are On Of Us“ – pentru elevii din ciclurile primar şi gimnazial.

Comentarii