anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Conferinţă regională cu participare internaţională, la Iaşi. Subiect: tulburările din spectrul autist

GALERIE
autism1
 • autism1
- +

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a organizat ieri, 9 iunie, la Hotel „Unirea” - sala “Panoramic”, începând cu ora 12.30, Conferinţa regională „Orientări teoretice şi practic-aplicative privind intervenţia educaţională asupra adolescentului cu tulburări de spectru autist (TSA)” din cadrul proiectului Erasmus+ „Job CoACh, suporTing school studEnts with Autism Spectrum Disorder to acquire independency“ (ACTIvE) 2019-1-PT01-KA201-061366.

Proiect aduce în prim plan nevoia de integrare socială a tinerilor cu tulburări din spectrul autist, dar mai ales de incluziune a lor pe piaţa muncii. “În acest sens, în perioada decembrie 2019 - iunie 2022, împreună cu partenerii europeni - Associação Portuguesa para as Perturbações do Desenvolvimento e Autismo de Coimbra (PT) - coordonator • Associação Portuguesa de Emprego Apoiado (PT) • European Digital Learning Network (IT) • ENFOR (IT) • Platon M.E.P.E (EL) • Rusenska Targovsko Industrialna Kamara (BG) - am elaborat strategii şi instrumente pentru a veni în sprijinul acestor tineri care, după ce finalizează şcoala, nu se regăsesc deloc ca angajaţi în companii de stat sau private. Mai mult, avem în vedere sensibilizarea şi implicarea partenerilor din comunităţile locale, agenţii de angajare, camere de comerţ, IMM-uri pentru a asigura formarea şi suportul pentru practicarea de către tinerii cu autism a unor meserii adecvate profilului lor””, spun organizatorii ieşeni.

Pe parcursul celor 30 de luni de implementare a proiectului au fost prevăzute două activităţi de învăţare pentru profesori (în Italia) şi pentru elevi (în Bulgaria), elaborarea şi pilotarea unui curriculum pentru a deveni JOB COACH, personalizat pe nevoile de formare ale educatorilor şi psihologilor care lucrează într-un context şcolar cu tineri cu autism (15-18 ani). Platforma care a fost dezvoltată în cadrul acestui proiect va permite un nou mediu de învăţare online, îmbogăţit cu materiale de instruire pentru educatori, va crea un spaţiu de colaborare care va fi punct de contact printre utilizatorii platformei şi partenerii de proiect.

Evenimentul de multiplicare vizează prezentarea produselor intelectuale rezultate din proiect, crearea de noi conexiuni între şcoli, familii, instituţii specializate pentru a realiza un schimb de practici relevante pentru pregătirea adolescentului autist pentru piaţa muncii. Concret, produsele realizate în cadrul proiectului sunt:

- IO1 - “Curriculumul Activ”: curriculum pentru a deveni Job Coach, personalizat pe nevoile de formare ale educatorilor şi psihologilor care lucrează într-un context şcolar cu elevi cu tulburări de spectru autist (15-18 ani);

- IO2 - “Mediul de învăţare socială activă“: dezvoltarea unui nou mediu de învăţare online, îmbogăţit cu materiale de instruire pentru pedagogi.

“Prin aceste iniţiative susţinem elevii cu autism pentru a reuşi să aibă şanse egale, să-şi valorifice potenţialul în educaţie şi pe piaţa muncii prin crearea unor medii de sprijin accesibile, determinând societatea să fie mai deschisă şi mai incluzivă”, mai adaugă organizatorii din cadrul ISJ Iaşi.

La această conferinţă au fost prezenţi profesori din şcoli speciale şi şcoli integratoare, elevi diagnosticaţi cu autism şi părinţii lor, experţi educaţionali de la CJRAE Iaşi, Fundaţia Star of Hope Romania, precum şi delegaţiile partenere din Turcia, Belgia, Polonia prezente la Iaşi în cadrul activităţii de învăţare din cadrul celui de-al doilea proiect Erasmus+ dedicat autismului “Autism They are On Of Us“ - pentru elevii din ciclurile primar şi gimnazial.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.