De Sănătate

Punem punctul pe știi

Consumul de antibiotice a scăpat de sub control, iar farmaciștii ieșeni trag un semnal de alarmă. „Românul crede că antibioticul vindecă orice”

joi, 02 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Consumul de antibiotice a scăpat de sub control, iar farmaciștii ieșeni trag un semnal de alarmă. „Românul crede că antibioticul vindecă orice”

Farmaciștii din Iași se pregătesc pentru o amplă campanie de comunicare și de informare în tot județul, cu scopul descurajării consumului excesiv de antibiotice. Președintele Colegiului Farmaciștilor din Iași, Gabriela Tătărîngă, atrage atenția că suntem la punctul terminus: există șansa ca dacă nu reducem acum consumul de antibiotice, ele să nu mai fie eficiente în viitor.

„Tragem un semnal de alarmă, mai ales că urmează anotimpul rece, fiindcă românul crede că antibioticul vindecă orice. Și chiar nu este așa. În ultimii doi ani, pacientul parcă s-a mai educat, nu atât de mult pe cât ar trebui, dar constatăm un oarecare interes vizavi de acest aspect al antibioterapiei. Este o presiune din partea colegilor farmaciști care stau cu pacientul, le explică că nu e corect să utilizăm antibiotic la întâmplare. Unii înțeleg din prima, alții sunt mai… perseverenți și le spun farmaciștilor cât de bine le-a făcut acum cinci ani că au luat antibiotic”, a declarat Gabriela Tătărîngă.

Activitatea de informare are loc în perioada 18 – 24 noiembrie 2023, iar președintele Colegiului Farmaciștilor Iași în îndeamnă pe toți profesioniștii din sănătate să se alăture, nu doar pe farmaciști. Pentru că problema antibioticelor ne privește pe toți, spune aceasta. România este pe locul al III-lea în Europa în ceea ce privește consumul de antibiotice, „iar asta e o bornă foarte periculoasă”.

„Am ajuns fruntaș cu această statistică negativă, trebuie să intervenim cât mai putem pentru a găsi soluții pentru infecții. Dacă fenomenul de rezistență la antimicrobiene a luat o amploare atât de mare, e posibil ca viitorul apropiat să nu avem soluții terapeutice și ce o să ne facem atunci? Este bine să intervenim acum, să educăm populația, să vorbim cu pacienții noștri și să înțelegem cu toții, personal medical sau pacienți, că trebuie să oprim acest trend”, a spus Gabriela Tătărîngă.

Aceasta a spus că presiunea societății e mare: oamenii cred că antibioticele îi vindecă de orice și trec, adesea, la automedicație. Chiar dacă legislația este clară și farmaciile nu pot da antibioterapie fără o rețetă de la medic, președintele Colegiului Farmaciștilor Iași spune că adesea presiunea e mutată chiar acolo, la medicina de familie.

„Îmi imaginez, prin translație, că ceea ce se întâmplă în farmacii se întâmplă și la medicul de familie. «Tușesc, mă doare, dați-mi un antibiotic». Medicul stă, explică, dar pacienții adesea sunt foarte nemulțumiți și poate, uneori, decât să pierzi pacientul poate cedezi. Dar cred că și colegii noștri medici au înțeles că acest fenomen de rezistență la antimicrobiene este foarte important și dacă nu intervenim nu e foarte bine. Trebuie să începem din spate, să ducem această luptă și să nu ajunge într-o situație în care să nu mai putem face aproape nimic”, a explicat specialistul. 

Comentarii