Despre activitatea senatorului USR Dan Lungu, pe scurt (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Advertorial

Despre activitatea senatorului USR Dan Lungu, pe scurt (P)

GALERIE
lungu
  • lungu
- +

Și la finalul acestei ultime sesiuni parlamentare, Dan Lungu, senator USR de Iași, își prezintă raportul de activitate actualizat. Acesta prezintă în detaliu care au fost, în ultimele șase luni, activitățile sale atât în Parlament, cât și în circumscripție - inițiativele legislative semnate, întrebările și interpelările adresate miniștrilor, cele mai importante întâlniri din timpul audiențelor săptămânale, întâlnirile de lucru și obiectivele atinse ale proiectelor pe care le-a derulat alături de echipa cabinetului său parlamentar din Iași.

Au continuat inițiativele de responsabilizare socială

Activitatea la nivel local a luat, și în timpul acestor luni, forma inițiativelor de responsabilizare socială, iar proiectele derulate au implicat și comunitatea ieșeană. Astfel, întâlnirilor din timpul audiențelor programate săptămânal la cabinet, li s-au alăturat și numeroasele activități desfășurate sub umbrela proiectului „Până hăt de carte!”, lansat în anul 2017. Continuând să sprijine cultura și educația în mediul rural ieșean, Dan Lungu, alături de echipa cabinetului, au donat cu ajutorul ieșenilor peste 15.000 de cărți în 32 de biblioteci comunale și școlare, centre de plasament și asociații.

În timpul pandemiei provocate de virusul COVID-19, întrucât în urma unei interpelări adresate Ministerului Educației și Cercetării a reieșit faptul că în satele din Iași există peste 11.000 de elevi care nu pot participa la lecțiile online din cauza lipsei resurselor, echipa „Până hăt de carte!” a lansat un apel public pentru a strânge dispozitive și a veni în sprijinul elevilor. Astfel, în cursul lunilor mai și iunie, echipa a strâns, cu ajutorul persoanelor fizice și companiilor IT ieșene, un total de 34 de dispozitive (18 laptopuri, 7 PC-uri, 6 tablete, 3 telefoane). Acestea au ajuns, cu ajutorul bibliotecarilor și învățătorilor, la elevi din comunele Cotnari, Grajduri, Ciortești, Ipatele, Andrieșeni, Schitu-Duca și Dolhești.

Demersurile pentru patrimoniu

În ceea ce privește patrimoniul local și național, Dan Lungu a trimis semnale de alarmă multiple și în aceste luni către instituțiile responsabile. Acestea s-au materializat în adrese, solicitări și interpelări adresate Ministrului Culturii. Unul dintre cele mai importante demersuri a vizat Conacul lui Grigore Ureche din comuna Ceplenița în cazul căruia, în urma unei vizite de lucru la fața locului, senatorul USR a adresat o interpelare Ministrului Culturii. În zilele imediat următoare, Liviu Brătescu, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, s-a deplasat în comuna Ceplenița pentru a constata situația și ulterior a menționat că va stabili cu prioritate pașii necesari pentru a începe reabilitarea monumentului de patrimoniu.

Transparență și clarificarea problemelor de interes local ale cetățenilor

Una dintre activitățile constante ale cabinetului a fost, în ultimele luni, și lansarea demersurilor pentru comunicarea cât mai eficientă a informațiilor de interes public, precum trimiterea adreselor, petițiilor sau solicitărilor. Printre subiectele abordate s-au numărat transportul școlar al elevilor din satele ieșene, achizițiile de carte ale bibliotecilor comunale, programele pentru sprijinirea victimelor violenței domestice, protecția muncitorilor români din afara țării în vreme de criză, achiziționarea tabletelor pentru elevi în timpul desfășurării școlii online sau informarea în ceea ce privește calitatea apei potabile din comunele Iașului și, după caz, lipsa rețelelor de apă potabilă.

Activitatea ultimilor patru ani în cifre

În cursul ultimilor patru ani de mandat, Dan Lungu a semnat 96 de inițiative legislative și a inițiat 5 propuneri legislative pentru modificarea și completarea unor legi, în urma consultărilor și dezbaterilor cu reprezentanți ai sectorului cultural. Totodată, acesta a adresat 110 de întrebări miniștrilor de resort și a interpelat de 54 de ori miniștrii în legătură cu probleme din domeniul cultural, educațional sau cerând lămuriri și soluții pentru problemele cetățenilor întâlniți în timpul audiențelor săptămânale.

La nivel local, a trimis peste 120 de solicitări, adrese și petiții instituțiilor responsabile, în vederea transparenței cheltuirii banilor publici și pentru informarea promptă și completă a ieșenilor atât din municipiu, cât și din județ.

--
Raportul poate fi consultat integral aici.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.