Despre activitatea senatorului USR Dan Lungu, pe scurt (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

Advertorial

Despre activitatea senatorului USR Dan Lungu, pe scurt (P)

GALERIE
lungu
 • lungu
- +

Și la finalul acestei ultime sesiuni parlamentare, Dan Lungu, senator USR de Iași, își prezintă raportul de activitate actualizat. Acesta prezintă în detaliu care au fost, în ultimele șase luni, activitățile sale atât în Parlament, cât și în circumscripție - inițiativele legislative semnate, întrebările și interpelările adresate miniștrilor, cele mai importante întâlniri din timpul audiențelor săptămânale, întâlnirile de lucru și obiectivele atinse ale proiectelor pe care le-a derulat alături de echipa cabinetului său parlamentar din Iași.

Au continuat inițiativele de responsabilizare socială

Activitatea la nivel local a luat, și în timpul acestor luni, forma inițiativelor de responsabilizare socială, iar proiectele derulate au implicat și comunitatea ieșeană. Astfel, întâlnirilor din timpul audiențelor programate săptămânal la cabinet, li s-au alăturat și numeroasele activități desfășurate sub umbrela proiectului „Până hăt de carte!”, lansat în anul 2017. Continuând să sprijine cultura și educația în mediul rural ieșean, Dan Lungu, alături de echipa cabinetului, au donat cu ajutorul ieșenilor peste 15.000 de cărți în 32 de biblioteci comunale și școlare, centre de plasament și asociații.

În timpul pandemiei provocate de virusul COVID-19, întrucât în urma unei interpelări adresate Ministerului Educației și Cercetării a reieșit faptul că în satele din Iași există peste 11.000 de elevi care nu pot participa la lecțiile online din cauza lipsei resurselor, echipa „Până hăt de carte!” a lansat un apel public pentru a strânge dispozitive și a veni în sprijinul elevilor. Astfel, în cursul lunilor mai și iunie, echipa a strâns, cu ajutorul persoanelor fizice și companiilor IT ieșene, un total de 34 de dispozitive (18 laptopuri, 7 PC-uri, 6 tablete, 3 telefoane). Acestea au ajuns, cu ajutorul bibliotecarilor și învățătorilor, la elevi din comunele Cotnari, Grajduri, Ciortești, Ipatele, Andrieșeni, Schitu-Duca și Dolhești.

Demersurile pentru patrimoniu

În ceea ce privește patrimoniul local și național, Dan Lungu a trimis semnale de alarmă multiple și în aceste luni către instituțiile responsabile. Acestea s-au materializat în adrese, solicitări și interpelări adresate Ministrului Culturii. Unul dintre cele mai importante demersuri a vizat Conacul lui Grigore Ureche din comuna Ceplenița în cazul căruia, în urma unei vizite de lucru la fața locului, senatorul USR a adresat o interpelare Ministrului Culturii. În zilele imediat următoare, Liviu Brătescu, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, s-a deplasat în comuna Ceplenița pentru a constata situația și ulterior a menționat că va stabili cu prioritate pașii necesari pentru a începe reabilitarea monumentului de patrimoniu.

Transparență și clarificarea problemelor de interes local ale cetățenilor

Una dintre activitățile constante ale cabinetului a fost, în ultimele luni, și lansarea demersurilor pentru comunicarea cât mai eficientă a informațiilor de interes public, precum trimiterea adreselor, petițiilor sau solicitărilor. Printre subiectele abordate s-au numărat transportul școlar al elevilor din satele ieșene, achizițiile de carte ale bibliotecilor comunale, programele pentru sprijinirea victimelor violenței domestice, protecția muncitorilor români din afara țării în vreme de criză, achiziționarea tabletelor pentru elevi în timpul desfășurării școlii online sau informarea în ceea ce privește calitatea apei potabile din comunele Iașului și, după caz, lipsa rețelelor de apă potabilă.

Activitatea ultimilor patru ani în cifre

În cursul ultimilor patru ani de mandat, Dan Lungu a semnat 96 de inițiative legislative și a inițiat 5 propuneri legislative pentru modificarea și completarea unor legi, în urma consultărilor și dezbaterilor cu reprezentanți ai sectorului cultural. Totodată, acesta a adresat 110 de întrebări miniștrilor de resort și a interpelat de 54 de ori miniștrii în legătură cu probleme din domeniul cultural, educațional sau cerând lămuriri și soluții pentru problemele cetățenilor întâlniți în timpul audiențelor săptămânale.

La nivel local, a trimis peste 120 de solicitări, adrese și petiții instituțiilor responsabile, în vederea transparenței cheltuirii banilor publici și pentru informarea promptă și completă a ieșenilor atât din municipiu, cât și din județ.

--
Raportul poate fi consultat integral aici.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X