anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Ieşenii întorşi din străinătate au început să-şi caute de lucru la firmele locale de construcţii

In domeniu, salariile pleacă de la minim 2.400 de lei net.

GALERIE
constructii
 • constructii
- +

Pandemia COVID-19, dar şi creşterea salariilor odată cu OUG 114/ 2018, îi determină pe ieşenii care au lucrat în străinătate în domeniul construcţiilor să aplice pentru un loc de muncă la firmele de profil din judeţ. Până la sfârşitul anului 2028, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri. 

Asta înseamnă un câştig de aproape 2.400 lei în mână, aproape dublu faţă de salariul minim net pe economie, care se ridică la circa 1.300 lei. Un inginer cu experienţă poate fi remunerat şi cu 7.000 lei net pe lună la unele firme ieşene. Reprezentanţii companiilor de construcţii din judeţul Iaşi confirmă faptul că, de la începutul crizei de sănătate publică, primesc foarte multe solicitări de angajare atât din rândul muncitorilor calificaţi, cât şi a celor necalificaţi. Totuşi, unul dintre managerii cu care reporterii „Ziarului de Iaşi” au discutat arată că mulţi dintre cei veniţi „din afară” care se angajează aici se dovedesc, deseori, nestatornici şi cu aşteptări prea mari de la locul de muncă.

“În funcţie de productivitate”

Giani Canschi, administratorul companiilor ieşene Geprocom şi Daro Construct, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că firmele pe care le conduce se află în plină campanie de recrutare de personal. Cele două companii pe care le deţine însumează 300 de salariaţi, dar încă mai are nevoie de forţă de muncă pe şantiere. „Avem nevoie atât de muncitori calificaţi, cât şi necalificaţi. Sunt foarte multe persoane care vin din străinătate şi solicită să se angajeze la noi, arătând o experienţă vastă în domeniul construcţiilor. Un inginer boboc începe cu 3.000 de lei brut, respectiv 2.362 lei net, salariu care creşte în funcţie de modalitatea angajatului de a se integra în echipă, de abilitatea fiecăruia de a aduce plusvaloare în firmă. Salariile sunt în funcţie de productivitate, implicare, aşa cum este peste tot, de altfel. Un inginer cu experienţă ajunge să câştige în compania noastră şi între 1.000-1.500 de euro net pe lună. Pe lângă asta, mai sunt şi anumite bonusuri pe care angajaţii noştri le primesc, în funcţie de atingerea targetelor. Momentan, la cele două companii - anume Daro Construct şi Geprocom, avem 300 de angajaţi. (...) Noi privim totul cu optimism, suntem relaxaţi pentru că avem lucrări, oamenii sunt în regulă, îşi doresc să vină la serviciu, chiar se bucură că au un loc de muncă, având în vedere situaţia delicată pe care o parcurgem cu toţii acum”, ne-a spus Giani Canschi.

“Este îmbucurătoare”

Liviu Tomulesei, directorul companiei Eky-Sam, a precizat că momentan nu are locuri de muncă vacante în firmă, fiind „în proporţie de 99,9%” cu personalul asigurat. Are 200 de angajaţi. Omul de afaceri spune că numărul mare de cereri de angajare depuse de ieşenii recent întorşi în ţară din cauza pandemiei poate fi o şansă pentru firmele din sectorul construcţiilor de a-şi acoperi deficitul de forţă de muncă. „Primim foarte multe CV-uri şi, uitându-mă peste ele, am văzut că sunt foarte multe persoane venite din străinătate care vor să lucreze în compania noastră. Deocamdată la noi nu este nevoie de suplimentarea personalului, însă intenţia şi dorinţa lor de a rămâne să lucreze în ţară este îmbucurătoare. (...) Noi oferim condiţii bune de lucru şi salarii decente. Muncitorii necalificaţi pornesc cu un salariu net de 2.362 lei, aşa cum prevede OUG 114, un inginer de la 4.000 lei net pe lună, dar poate ajunge şi până la 7.000 lei net, funcţie de vechime, iar şoferii şi până la 6.000 lei net. Firma Eky-Sam strânge în jurul ei oameni care dau dovadă de devotament şi, implicit, noi îi respectăm”, a spus Liviu Tomulesei jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi”.

“Nu ştiu ce aşteptări au ei”

Şi reprezentanţii companiei Conest SA au precizat că au fost cerinţe mai multe de angajare din rândul celor care lucrau în construcţii, până nu demult, în străinătate, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dar nu există o stabilitate din partea lor, punctează Irinel Tofan, directorul companiei ieşene. „Unii au venit, au depus CV-ul, au fost angajaţi, însă ulterior au plecat. Nu ştiu ce aşteptări au ei, mai ales că în firma noastră salariile sunt foarte bune. Veniturile lucrătorilor în construcţii au crescut semnificativ încă de anii trecuţi şi, mai ales, ca efect al facilităţilor fiscale acordate de Guvern acestui sector. Evident, nu ajung la nivelul celorlalte ţări, însă faptul că poate câştiga un salariu şi de 1.500 de euro pe lună, fiind aproape de familie, este foarte important. Acum suntem aproape 500 de oameni în companie, în ultima perioadă am mai făcut angajări, eram circa 450”, a menţionat Irinel Tofan. Potrivit datelor furnizate „Ziarului de Iaşi” de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Iaşi, câştigul salarial mediu brut în construcţii la nivelul judeţului nostru, în luna martie a acestui an, a fost de 4.291 lei (2.865 lei net). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.