Jurnalul unui medic bolnav de cancer: Parcă te aruncă cineva în ocean, iar tu nu ştii să înoţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Când totul se prăbuşeşte brusc, iar mama te priveşte ca pe un mort viu

Jurnalul unui medic bolnav de cancer: Parcă te aruncă cineva în ocean, iar tu nu ştii să înoţi

GALERIE
elena cardas un an de cancerelena cardas prima zi de munca dupa cancer pe 1 martieelena cardas dupa cancer (centru in brate cu flori)elena cardas inainte de cancer
 • elena cardas un an de cancer
 • elena cardas prima zi de munca dupa cancer pe 1 martie
 • elena cardas dupa cancer (centru in brate cu flori)
 • elena cardas inainte de cancer
- +
După un control de rutină, dr. Elena Cardaş a fost descoperită cu un cancer la sân într-o fază avansată. A trecut prin patru operaţii în ultimul an. „A fost o experinţă cumplită să fiu eu în pielea unui pacient... Te cuprinde o panică teribilă. Parcă te aruncă cineva în ocean, iar tu nu ştii să înoţi“. Pe 1 martie, doctorul-pacient a revenit în spital, la serviciu de această dată.

Cancerul nu se fereşte să-i lovească inclusiv pe medici. Dr. Elena Cardaş, doctor de medicină internă la Spitalul Judeţean Botoşani, a povestit pentru „Ziarul de Iaşi“ cum a trăit ultimul an cu diagnosticul de cancer şi ce a simţit în cele 12 luni de la confirmarea diagnosticului până la reluarea serviciului în secţia unde este încadrată. Medicul în vârstă de 59 de ani a trecut prin patru intervenţii chirurgicale, trei dintre ele realizate la Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO).

„Eu fac şi gărzi pe oncologie în spital, iar în timpul lor am intrat în contact de foarte multe ori cu astfel de bolnavi. A fost însă o experinţă cumplită să fiu eu în pielea unui pacient, şi mi-am dat seama că lucrurile nu sunt aşa cum credeam înainte să fiu bolnavă. Te cuprinde o panică teribilă. Parcă te aruncă cineva în ocean, iar tu nu ştii să înoţi“, a descris, pe scurt, dr. Cardaş lupta cu boala.

La capătul acestei încercări, medicul s-a schimbat complet. Şi-a reevaluat modul de viaţă şi a început să investească timp în lucrurile mici care îi aduc linişte şi bucurie.

„Mintea mea s-a schimbat foarte mult. Înainte mă supăram uşor, acum nu mă mai supără orice vorbă spusă. Sunt mult mai calmă, mai liniştită şi încerc să iert. Starea de bine psihic mă ajută să-mi ţin boala sub control. Încerc să mă odihnesc, să mă relaxez, să merg la teatru, la un film bun, la concerte. Mă bucur de o floare, de o candelă aromată şi de orice e plăcut în jur“, ne-a povestit medicul.

Dr. Elena Cardaş a fost diagnosticată cu cancer mamar, stadiul III, pe 6 februarie 2017, în plină „sănătate“. Niciun simptom nu anunţa că are o tumoră localizată la sân, şi doar o serie de analize de rutină au dus la identificarea bolii. În ultimul an, doctoriţa a suferit o dublă mastectomie şi a stat internată în clinici din Iaşi, Bucureşti şi Suceava.

Prima mastectomie i s-a realizat la IRO Iaşi, ope­raţie în timpul căreia, după discuţii cu medicii plasticieni, doctoriţa a optat şi pentru refa­cerea sânului afectat de tumoră. Ulterior, din cauză că organismul nu i-a acceptat implantul, pacienta a fost operată din nou, pentru extragerea acestuia. Mai apoi, medicul a optat şi pentru înlăturarea sânului neafectat de cancer într-o clinică privată din Suceava. Pentru intervenţiile realizate la IRO, dr. Cardaş nu a plătit niciun leu întrucât serviciile au fost decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Operaţia efectuată în sistem privat s-a realizat pe cheltuiala medicului deoarece CNAS nu decontează mastectomia la cerere, în scop profilactic sau estetic.

Doctoriţa Cardaş s-a declarat mulţumită de condiţiile de la IRO şi a subliniat că singurul disconfort pe care l-a resimţit are legătură cu timpul limitat pe care medicii îl au la dispoziţie pentru fiecare bolnav în parte.

„IRO Iaşi mi-a lăsat o părere foarte bună din punct de vedere administrativ pentru că nu-i lipseşte nimic pacientului în cursul internării şi tratamentului. În schimb, afluxul de pacienţi este atât de mare, încât medicii nu au timp să stea de vorbă cu bolnavul. Pacientul nou diagnosticat cu cancer este foarte sensibil. El are nevoie de dialog cu medicul, are nevoie de încurajare, de explicaţii, or realitatea este că medicii sunt atât de asaltaţi de pacienţi, încât îşi fac treaba cum pot. Uman, poţi să înţelegi că nu au timp. Necazul este că nici bolnavul cu cancer nu are timp. Pentru el, timpul este foarte important“, a subliniat medicul.

„Jurnalul m-a ajutat foarte mult“

Odată ce a aflat că suferă de cancer, dr. Elena Cardaş a deschis un grup privat pe Fa­cebook în care a adăugat rude, prieteni şi diferite cunoştinţe. Aici, medicul a ţinut un jurnal în care, în timpul tratamentului, a mutat în online trăirile din spital sau de acasă.

„M-a ajutat foarte mult să scriu acolo. Mai primeam o încurajare, mai primeam o reacţie, care mă motivau. În plus, îmi ocupam mintea cu altceva decât cu boala. La două noaptea, când nu dormeam pentru că efectiv nu puteam, le spuneam cum a mai trecut o zi“, a precizat pacienta.

Momentele grele trăite de dr. Cardaş au apărut după şedinţele de chimioterapie când, din cauza durerilor, a stat la pat timp de trei luni. La fel de greu a fost să-i vadă pe cei apropiaţi descumpăniţi de diagnosticul pe care l-a primit.

„Propria mea mamă nu a vorbit cu mine timp de trei luni de la diagnosticare. M-am dus la ea, dar mama era mută, era şocată, incapabilă emoţional să înţeleagă ce mi se întâmplă. Se uita la mine de parcă eram în sicriu şi mă vedea moartă. În schimb, am primit ajutor de la colegii de muncă, de la comunitatea din jurul bisericii, de la cunoştinţe din alte oraşe, şi chiar din străinătate“.

„Este din ce în ce mai frecventă prezenţa cancerului, iar vârsta tânără nu te scuteşte de boală“

Din cauza reacţiei celor apropiaţi, dr. Cardaş îi îndeamnă pe cei care cunosc bolnavi cu cancer să-i accepte fără să-i învinuiască pentru boala lor şi fără să-i privească diferit. Un bolnav cu cancer este acelaşi om cu trăiri şi sentimente de până în momentul diagnosticării, după cum spune medicul botoşănean.

„Sunt multe obstacole psihologice. Prima dată, nu-ţi vine să crezi. Apoi, te gândeşti că poate e vina ta. Lumea te mai şi învinuieşte că ai făcut tu ceva de ai cancer. Ai băut, ai fumat, iar dacă nu, mie chiar mi-au spus că sigur ai acasă cuptor cu microunde şi vorbeşti la telefon, iar lucrurile astea au unde cancerigene. La un moment dat, chiar colectivul medical mi-a spus că sunt grasă, şi că de asta am făcut cancer. Ei, nu a fost prea grozav, ba m-am simţit chiar prost pentru că, până la urmă, cine vrea să fie gras?!“, ne-a detaliat pacienta. 

Dr. Elena Cardaş a revenit de pe 1 martie 2018 la serviciu, după un concediu medical de aproape un an. În ultimele 12 luni, cu ajutorul unei diete adaptate bolnavului cu cancer mamar, pacienta a ajuns la 75 de kilograme. După propria experienţă cu boala, doctoriţa le recomandă tuturor femeilor, indiferent de vârstă, să se îngrijească de sănătatea personală, să-şi facă analize şi investigaţii chiar dacă nu simt nicio durere.

„În jurul meu, de când am primit eu diagnosticul, s-au mai diagnosticat încă cinci cunoştinţe. Este din ce în ce mai frecventă prezenţa cancerului, iar vârsta tânără nu te scuteşte de boală. Am văzut cancer mamar şi la 20 de ani, şi la 30 de ani, contrar la ceea ce am învăţat în facultate, că riscul de cancer creşte odată cu vârsta. De aceea, investigaţiile de specialitate sunt absolut utile“, a conchis medicul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.