(LIVE-TEXT-VIDEO): Papa a fost la Iaşi! Vizita, moment cu moment. Am scris istorie

sâmbătă, 01 iunie 2019, 11:45
8 MIN

Astăzi, Papa Francisc vine la Iaşi pentru a se întâlni cu credincioşii ieşeni şi miile de pelerini din Moldova şi din străinătate. Programul vizitei a fost modificat: ora 17.00 – Vizită la Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iași și ora 17.30 – Întâlnire Mariană cu tinerii și cu familiile, Palatul Culturii din Iași.

ORA 19.55 Transmisiunea noastră “moment cu moment” se încheie aici. Vă mulţumim că ne-aţi citit. Weekend plăcut în continuare!

UPDATE 19.35: 44 de pelerini au avut nevoie de ingrijire medicală dar, pentru că starea lor nu a fost gravă, cei mai mulți au fost ajutați pe teren. Doar 8 dintre aceștia au fost transportati la spital.

UPDATE 19.20: Pelerinii părăsesc în valuri zona Palatului, chiar dacă pe scenă urmează un concert susţinut de Gheorghe Zamfir.

UPDATE 19.00: Circulatia pe Anastasie Panu inca nu a fost deschisa. Foarte multi oameni aleg sa mearga prin pasajul de la Hala, pasaj pietonal ce a devenit pentru prima data neincapator.

UPDATE 18.50: Procesiunea religioasă din faţa Palatului s-a încheiat. Papa Francisc a părăsit zona centrală, nu înainte de a saluta din nou miile de pelerini din papamobil.

UPDATE 18.25: Suveranul Pontif a vorbit despre Iaşi şi misiunea tinerilor de aici: “Un oraș care, din punct de vedere istoric, știe să se deschidă și să înceapă noi procese; un oraș care știe să găzduiască tineri proveniți din diferite părți ale lumii, așa cum este acum. Două caracteristici care ne amintesc de potențialul pe care îl aveți și de marea misiune pe care o puteți desfășura: să deschideți drumuri pentru a merge împreună și pentru a duce mai departe acel vis care este profeția: fără iubire și fără Dumnezeu nici un om nu poate trăi pe pământ. De aici, astăzi, pot să mai pornească alte noi drumuri de viitor spre Europa și spre multe alte locuri din lume. Pelerini ai secolului XXI, capabili de o nouă imaginație a legăturilor care ne unesc”.

Discursul este urmărit pe mai multe ecrane din Iaşi.

UPDATE 18.10: Papa Francisc se adresează mulțimii, salutând în limba română: Bună seara!

UPDATE 18.00: Elisabeta și soțul ei Ioan, alături de familia cu 28 de membri: “Sunt Elisabeta și sunt alături de soțul meu Ioan, am venit dintr-un sătuc de la periferia județului Iași, acolo mica noastră comunitate catolică trăiește în armonie și respect cu membrii comunității ortodoxe. Nu am venit singuri, ci împreună cu toți cei 11 copii ai noștri, 7 din ei au ales să își întemeieze și ei familii, iar 4 au ales calea consacrării în slujba Domnului, și sunt doi preoți și două surori. Unii dintre ei au venit de peste hotare pentru a fi aici din Belgia, din Italia sau de peste Prut, din Republica Moldova, și azi ne-am adunat cu toții precum odinioară, când în fiecare duminică dimineață luam drumul spre biserica dedicată sfântului nostru ocrotitor Anton de Padova. Îi mulțumim astăzi lui Dumnezeu pentru darul credinței pe care l-am primit și noi de la părinții și bunicii noștri”.

UPDATE 17.50: “Sfinte părinte, copiii, chiar în ziua lor, 1 iunie, vă înconjoară, tinerii vă spun prin cântarea și entuziasmul lor că vă iubesc și vă sunt recunoscători pentru mărturia vie de iubire pe care le-o oferiți. Bătrânii și bolnavii care v-au întâmpinat în catedrală se simt și ei mângâiați de prezența voastră și se bucură când le amintiți că fără ei tinerii noștri ar fi lipsiți de rădăcini și de speranță pentru viitor. Și familiile Diecezei noastre au dorit să vă întâlnească, multe dintre ele au văzut în această întâlnire o ocazie de a se întoarce din străinătate și pentru a vă mulțumi de grija pe care o purtați celor aflați departe de casa lor. Bine ați venit!”, a spus Episcopul Petru Gherghel în cuvântul introductiv. El i-a oferit apoi Suveranului Pontif o replică a icoanei Sfintei Feciore Maria cu pruncul Isus, precum cea de la Cacica.

UPDATE 17.45 Papa Francisc a urcat pe scenă în ovaţiile a zeci de mii de pelerini. Anterior, Suveranul Pontif a dat mâna cu premierul Viorica Dăncilă. La Iaşi a reapărut soarele 🙂

UPDATE 17.35 Papa Francisc se îndreaptă spre Palatul Culturii. Din papamobilul Duster, Suveranul Pontif a salutat miile de pelerini aflaţi în zona centrală a Iaşului. Peste 100.000 de oameni l-au întâmpinat cu ovaţii şi cu aplauze.

UPDATE 17.20: „Vă mulțumesc mult, celor care însoțiți bolnavii, și vouă, celor bolnavi, că duceți împreună boala. Vă rog frumos să nu uitați să vă rugați și pentru mine”, le-a spus Papa celor prezenţi la Catedrală.

UPDATE 17.10 Papa Francisc intră în clădirea Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

Desi nu facea parte din programul oficial, Suveranul Pontif s-a oprit şi a dat mâna cu mulţi dintre cei prezenţi în biserică, în generali oameni bolnavi, bătrâni şi copii.

UPDATE 16.55: Potrivit evaluarii Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019” la evenimentele publice ale Sanctității Sale de la Iasi si pe traseele de deplasare participa aproximativ 100.000 de pelerini.

UPDATE 16.40 Papa Francisc a ajuns la Episcopia Romano-Catolică după ce a străbatut centrul Iaşului. Oamenii au strigat de pe margine „Vivat Papa!“.

Urmăriţi mai jos în direct şi procesiunea de la Episcopie.

UPDATE 16.30: Convoiul de masini se indreapta spre oras. Pe drumul Papei, oamenii au ieșit în porți și îi fac cu mâna.

UPDATE 16.20. Papa Francisc a aterizat la Iasi! A fost întâmpinat, printre altii, de IPS Gherghel si primarul Mihai Chirica.

UDPATE 16.10 Icoana de la Cacica a ajuns aproape pe scenă. Papa Francisc este aşteptat dintr-un moment în altul să aterizeze pe Aeroportul Iaşi.

UPDATE 16.05. Centrul Iaşului este survolat în acest moment de mai multe elicoptere.

UPDATE 16.00: TVR transmite în direct, pe pagina de Youtube, vizita Papei Francisc la Iaşi. Vedeţi imagini în timp real mai jos.  

UPDATE 15.40: Papa Francisc a decolat spre Iaşi la 15.30. Pana acum au trecut prin filtrele de securitate peste 35.000 de pelerini. Altii 10.000 asteapta sa intre, dar numarul celor in asteptare creste constant. Coada se intinde pe str. I.C. Bratianu pana spre intersectia cu Agatha Barsescu.

UPDATE. 15.25: Doamna Margareta a venit de la Galați pentru "energia pe care o transmite Papa". Vezi mai jos mesajul transmis de pelerin.

Elena, femeia care stă “pitită” în mulțime, a venit din Chișinău ca să-l vadă pe Papă.

UPDATE 15.20: A reînceput ploaia. O mare de umbrele acoperă mulţimea adunată în faţa Palatului.

UPDATE 15.10. Imagini “fantomatice” pe străzi pe care până mai ieri se mergea bară la bară. Pe Splai Bahlui, pe ambele maluri, nu se vede ţipenie de om sau roată de maşină.

UPDATE 15.55: Aeroportul este locul de unde Papa Francisc își începe în scurt timp vizita în Iași, aerogara fiind atent supravegheată. Reporterul ZDI l-a surprins pe lunetistul poziționat pe acoperișul terminalului 3 de la Aeroport.

UPDATE 14.40. Imagini de pe scena amplasată în faţa Palatului. Cam aşa va vedea Papa Francisc mulţimea de pelerini.

UPDATE 14.25. Pelerinii au ocupat deja mare parte din perimetrul amenajat în faţa Palatului. Pe scenă se pregăteşte să cânte un cor.

UPDATE 14.15: Cei mai mulţi pelerini au venit bine pregătiţi. Vremea nefastă nu a reuşit să-i ia prin surprindere.

UPDATE 14.00: A început grindina. Mii de pelerini stau la rând să intre în zonele amenajate vizitei.

UPDATE 13.50 Pelerinii care intră în perimetrul delimitat sunt controlaţi “la sânge”. Sunt controale în trepte, pentru accesul spre Piata Palatului, la zona 7, cea pentru bilete online. Momentan, în zonă se sta si fara bilet. Pe de altă parte, până la ora 13.30, în Iaşi au intrat 234 de autocare și 41 microbuze cu pelerini.

UPDATE 13.30 În spatele Palatului se sărbătoreşte 1 iunie. Spectacole, copii, lume care se teme de furtuna, totul sub privirile unei mulţimi de pelerini.

 

UPDATE 13.10: Surse spun că Papa Francisc va ajunge mai devreme la Iași, având în vedere distanța mică între Tg Mureș și Iași. Unele surse spun că aterizarea va fi în jurul orei 16.00, sau chiar mai devreme.

În urmă cu puţin timp, şi Administrația Prezidențială a actualizat programul: ora 17.00 – Vizită la Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iași și ora 17.30 – Întâlnire Mariană cu tinerii și cu familiile, Palatul Culturii din Iași.

UPDATE 13.00: Unde sunt punctele de informare de unde puteți primi pelerine, în caz că va ploua astăzi: Piața Gării, Piața Unirii și la intersecțiile str. Gării – str. Sf. Petru Movilă, str. Arcu – str. G. Muzicescu, str. Elena Doamna – str. A. Panu,str. Sf. Lazăr – str. Smârdan, bd. T. Vladimirescu – str. Elena Doamna, bd. T. Vladimirescu – bd. Chimiei Mal Stâng (Iulius Mall), bd. T. Vladimirescu – bd. Chimiei Mal Drept (Lidl), bd. D. Mangeron – Rectoratul Universității Tehnice „Gh. Asachi”, bd. D. Mangeron – str. Sf. Lazăr, Splai Bahlui mal stâng cu str. Sf. Lazăr, bd. D. Cantemir, str. Gh. Ghibănescu, Podul de Piatră și Splai Bahlui mal drept – bld. Nicolae Iorga. La aceste puncte de informare, pentru pelerini au mai fost pregătite și 100.000 de sticle de apă (0,5 litri).

ORA 12.50: Papa Francisc va ajunge cu avionul, nu cu elicopterul asa cum era stabilit initial. Practic, ploile i-au afectat programul. Va pleca cu avionul din Targu Mures spre Iasi. Pe de alta parte, presedintele Iohannis nu va mai ajunge la Iasi, asa cum s-a zvonit initial. Presa centrala da ca sigura prezenta la Iasi a premierului Viorica Dancila.

ORA 12.45: Mii de pelerini se îndreaptă la această oră spre centrul oraşului. Câteva sute de persoane s-au aşezat deja pe esplanada din faţa Palatului, unde Papa va ţine diseară un discurs.

 

 

Comentarii