Medicii de familie refuză să meargă acasă la bolnavii de COVID. Cu mâinile goale la război
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Medicii de familie refuză să meargă acasă la bolnavii de COVID. Cu mâinile goale la război

GALERIE
medici familie
  • medici familie
- +

Medicii de familie sunt revoltaţi de faptul că Ministerul Sănătăţii intenţionează să-i trimită la războiul anti-COVID 19 cu mâinile goale. Fără echipamente de protecţie, fără o metodologie clară, în condiţiile în care numărul de noi cazuri e în continuă creştere.

 

“Nu am avut materiale de protecţie oferite de guvernanţi nicio secundă"

Dana Popescu este secretar la Societatea Naţională a Medicilor de Familie Iaşi, dar are un cabinet şi într-o comună din judeţul Iaşi, unde are în grijă 3.000 de pacienţi dintre care doar 2.000 de asiguraţi. Referitor la declaraţia de acum câteva zile a ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru. care anunţa intrarea medicilor de familie în prima linie a pandemiei prin monitorizarea la domiciliu a pacinţilor COVID, Dana Popescu a spus că ea crede că e vorba doar de o eroare de exprimare. "Cel puţin aşa vreau eu să cred. Spun asta, pentru că noi, în acest moment, monitorizăm la domiciliu pacienţi care sunt COVID pozitiv, dar monitorizăm la distanţă. Suntem dispuşi să facem acest lucru deşi nu ne este decontată muncă, pentru că nu putem deconta pentru un pacient mai mult de trei consultaţii pentru un episod de boală. Iar noi discutăm zilnic cu pacienţii noştri pe parcursul celor 14 zile de izolare", a spus medicul Dana Popescu. Principala nemulţumire a medicilor de familie este cea legată de măsurile de protecţie pe care Guvernul le asigură pentru aceştia. Mai exact, nimic. “Nu e nimic nou sub soare. La război mergem cu ceea ce gândim noi în cabinele noastre şi cu nimic practic din ce oferă guvernaţii. Nu am avut materiale de protecţie oferite de guvernanţi nicio secundă. Costurile acestora au crescut foarte mult, veniturile chiar au scăzut pe timpul pandemiei", a mai adăugat Dana Popescu.

“Noi putem alege oricând să închidem cabinetele şi să plecăm pe alte meleaguri"

Medicii de familie au mai afirmat că pentru la deplasarea la domiciliile pacienţilor COVID trebuie să aibă mijloace de transport adecvate. "Nu avem dotarea necesară, nu avem maşini care să poată fi decontaminate. Materialele de protecţie sunt foarte scumpe. Este cunoscut faptul că serviciile private de ambulanţă au refuzat contractarea unor astfel de servicii tocmai pentru că toate costurile sunt foarte mari", a mai spus Dana Popescu. În plus, reprezentanţii medicilor de familie au mai spus că, dincolo de partea pecuniară a problemei, monitorizarea la domiciliu a celor infectaţi cu noul coronavirus, asimptomatici sau forme uşoare, nu este benefică pentru ceilalţi pacienţi care sunt evaluaţi periodic pentru alte boli. “Nu este o soluţie benefică pentru pacientul nostru dacă ne deplasăm în focar COVID. O spun în calitate de persoană care am avut în familie o astfel de situaţie. Ştiu cât de greu mi-a fost să păstrăm distanţa socială, să izolăm pe cel infectat astfel încât să nu se îmbolnăvească şi ceilalţi membri ai familiei. Cred că instrumentele sunt altele, iar Guvernul, Ministrul Sănătăţii CNAS, ar trebuie să se sfătuiască în primul rând cu practicienii", a mai spus Dana Popescu.

Dacă vor fi însă obligaţi să monitorizeze pacienţii COVID acasă, reprezentanţii medicilor de familie au spus că pot pune oricând lacătul pe cabinete. “Nimeni nu poate fi obligat să facă nimic. Eu aşa consider. Serviciile private de ambulanţă nu pot fi obligate să recolteze probe de la pacienţii pozitivi. Noi putem alege oricând să închidem cabinetele şi să plecăm pe alte meleaguri. Sunt foarte dezamăgită, dar spun asta, pentru că, fiind membru într-o comisie de specialitate, din 11 colegi tineri care au terminat, jumătate dintre ei vor să plece încă de la început acolo unde practica este sigură, predictibilă şi unde chiar poţi să ajuţi pacientul", a adăugat Dana Popescu, secretar SNMF Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.