Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Reţeaua de heroină „Ionel şi Ionuţ”, liberă. Dintr-un dosar muncit, cu 1.450 tranzacţii dovedite şi 35 martori, s-a ales praful. O eroare banală

GALERIE
eroare, eliberare, retea, heroina
  • eroare, eliberare, retea, heroina
- +

Procurorii au mai fost daţi un pas înapoi în procesul celei mai importante reţele de traficanţi de heroină din Iaşi. În luna mai a anului trecut, judecătorii au eliminat din dosar toate declaraţiile martorilor, cu excepţia uneia singure. Procesul a început totuşi o lună mai târziu şi de atunci a trenat, judecătorii încercând să reconstituie mărturiile eliminate. Luni, magistraţii au decis că nu mai este cazul ca principalii inculpaţi să fie ţinuţi în arest preventiv. Ionel Nălbaru şi Ionuţ Costin se vor putea întoarce acasă, decizie salutată de avocatul celor doi ca o victorie.

 

Nălbaru, Călin şi Eusebiu Bâdiliţă au fost trimişi în judecată la începutul anului trecut, după o anchetă de doi ani. Cei trei au fost acuzaţi de procurorii DIICOT că traficaseră heroină timp de trei ani, cumpărând drogul din Bucureşti şi revânzându-l la Iaşi de zece ori mai scump. Rechizitoriul documenta peste 1.450 de tranzacţii făcute de cei trei, în valoare totală de 366.500 lei. După câteva luni de dezbateri în camera preliminară, judecătorii au dispus eliminarea mărturiilor a 34 din cei 35 de martori din dosar, ca fiind luate ilegal. O simplă greşeală de procedură, mărturiile fiind luate de poliţiştii judiciari, nu de procurori, i-a lăsat pe anchetatori doar cu mărturia investigatorului sub acoperire.

Procesul totuşi a continuat, cu Nălbaru şi Costin în arest preventiv. În septembrie, a fost cerută reaudierea celor 35 de martori menţionaţi în rechizitoriu. Din cei 7 martori citaţi la termenul următor, nu a venit însă niciunul. S-a prezentat doar mama unuia dintre martori, care a precizat că fiul său este plecat în străinătate şi nu poate lua legătura cu el. În noiembrie, din 11 martori chemaţi cu mandat de aducere, a putut fi găsit unul singur. La altă şedinţă, din 15 martori citaţi, au fost aduşi doar trei. Iar la fiecare termen, apărătorul lui Nălbaru şi Călin, avocatul Olivian Moroşanu a cerut insistent eliberarea celor doi din arestul preventiv. El a invocat durata exagerată a arestului. În condiţiile în care inculpaţii au respins acuzaţia de trafic de droguri, susţinând că sunt simpli consumatori, menţinerea lor în arest preventiv putea fi echivalată practic cu o executare în avans a pedepsei. De cealaltă parte, procurorii au apreciat că tocmai refuzul de a recunoaşte faptele impune ţinerea în continuare a celor doi după gratii. Dacă ar fi eliberaţi, ei ar putea relua operaţiunile de trafic de care erau acuzaţi.

Conform legii, durata totală a arestării preventive nu poate depăşi „un termen rezonabil”. În cazul unor infracţiuni grave, cum este şi traficul de droguri de mare risc, arestul preventiv se poate prelungi însă până la 5 ani. În cele din urmă însă, magistraţii Curţii de Apel au apreciat că se impune o schimbare. Arestul preventiv era legal, dar nu neapărat necesar. Judecătorii au dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Practic, cei doi nu vor mai avea gratii în faţa ferestrei, dar deplasarea le va fi în continuare interzisă, fără acordul organelor judiciare. „După mai bine de un an şi 7 luni de arest preventiv, în care clienţilor mei le-a fost încălcat şi dreptul de a păstra legături cu familia, viaţa începe să revină la normal. Anomaliile cu care acest dosar a fost înregistrat pe rolul instanţei încep să se remedieze cu fiecare termen de judecată. Îmi felicit clienţii că au avut tăria să nu accepte nişte situaţii vădit abuzive”, a comentat Moroşanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri