Cum au întâmpinat elevii de la EuroEd Anul nou chinezesc

Şcoala ieşeană care are în programa obligatorie limba chineză

vineri, 08 februarie 2019, 02:50
4 MIN

Elevii de la Şcoala EuroEd au ajuns săptămâna aceasta în atenţia comunităţii chineze din Europa în urma activităţilor organizate cu prilejul începerii Anului nou chinezesc. Elevii au realizat săptămâna trecută, împreună cu un un voluntar chinez, mai multe ateliere menite să-i înveţe pe tineri şi pe părinţii acestora nu doar limba chineză, ci şi elemente din cultura sau gastronomia asiatică, publicaţia Euro Chinese Daily realizând un material amplu despre acţiunea elevilor ieşeni. Tânăra voluntară Wang Ming Zhong Yue din Republica Populară Chineză le predă elevilor de la EuroEd din toamna anului trecut, dar colaborarea Fundaţiei EuroEd cu Institutul Confucius şi comunitatea Chineză a început încă din 2015.

Colaborarea Fundaţiei şi Şcolii EuroEd cu Institutul Confucius din România a început încă din anul 2015, când ieşenii au contactat institutul care funcţionează în cadrul Universităţii Bucureşti. Institutul a dat atunci curs propunerii, trimiţând un voluntar chinez să realizeze activităţi educative împreună cu elevii ieşeni, Şcoala EuroEd ajungând în acest moment să fie una din puţinele instituţii de învăţământ din România care au acest obiect în programa şcolară obligatorie.

„Noi suntem una dintre instituţiile foarte active şi în ceea ce priveşte predarea limbii române ca limbă străină şi predăm inclusiv ambasadelor. De exemplu, ultimii ambasadori ai Marii Britanii şi-au perfecţionat limba română la noi. În acest context, suntem conştienţi că limbile străine sunt foarte importante pentru dezvoltarea elevilor în general şi pentru dezvoltarea lor ulterioară din punct de vedere profesional. Având în vedere că Republica Populară Chineză este o ţară atât de mare şi o putere economică importantă, iar mediul de afaceri din România este deja în legătură cu cel chinez, atunci ne-am hotărât să le oferim elevilor şi studenţilor noştri această oportunitate, de a învăţa chineza”, a explicat Anca Colibaba, preşedintele executiv EuroEd şi coordonator al disciplinei limbi moderne şi limba română ca limbă străină din cadrul Univesităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, care au fost motivele care au determinat decizia sa de a începe colaborarea cu Institutul Confucius.

În acest moment, elevii de la Şcoala EuroEd au limba chineză ca obiect obligatoriu de studiu în programa şcolară, programă aprobată atât de către Ministerul Educaţiei Naţionale, cât şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. Astfel, copiii de la clasele primare şi cei de la clasele gimnaziale învaţă să vorbească limba chineză, şi intră în contact cu elemente ale culturii tradiţionale din ţara asiatică. „La un an de la începerea cursurilor, în 2016, am început să organizăm examene de limba chineză pentru elevii care studiază această limbă şi suntem prima şcoală din Iaşi care a introdus limba chineză în cadrul obiectelor de studiu”, a menţionat Anca Colibaba. Limba chineză este predată prin intermediul limbii engleze, împreună cu aceste două limbi fiind predate şi limba franceză, şi limba germană. Cei care susţin aceste examene la Şcoala EuroEd primesc la final şi un atestat internaţional de limbă care să le confime abilităţile de comunicare.

Prima instituţie Confucius Class din Iaşi

Pe lângă activităţile din programa şcolară, elevii participă în vacanţe şi la activităţi extraşcolare alături de voluntarul chinez Wang Ming Zhong Yue. De asemenea, sunt organizate periodic tabere de studiu în Iaşi şi în ţară. În acest moment, Fundaţia EuroEd este pe punctul de a obţine titlul de Confucius Class. „Având în vedere că am realizat aceste activităţi şi am dat dovadă de seriozitate, fără nicio presiune de la nimeni, şi am încercat de la an la an să realizăm proiecte în plus, am înaintat această propunere la Bucureşti, de a deveni Confucius Class, pentru că nu există aşa ceva în Moldova”, povesteşte preşedintele EuroEd, care menţionează că, în luna martie, această propunere se va concretiza, titlul de Confucius Class urmând să fie înmânat în cadrul unei ceremonii la care vor participa reprezentanţi ai Institutului Confucius din Bucureşti.

În ceea ce priveşte activităţile care au stârnit interesul comunităţii chineze din Europa în această săptămână, Wang Ming Zhong Yue, tânăra voluntară de 25 de ani din China, a preparat săptămâna trecută, împreună cu elevii, mâncăruri tradiţionale chinezeşti şi le-a vorbit copiilor despre tradiţiile chinezeşti prilejuite de trecerea în noul an chinezesc. La evenimente au participat şi părinţi, şi bunici de-ai elevilor, o parte dintre aceştia fiind înscrişi şi la cursurile de limba chineză. Wang Ming Zhong Yue se arată foarte încântată de experienţa din România. „Profesorii de aici m-au primit cu căldură, iar copiii sunt foarte dornici să înveţe. Am rămas surprinsă, la începutul activităţii din Iaşi, că la finalul orelor elevii veneau să te strângă în braţe. Poţi să le simţi pasiunea de a învăţa limba chineză, mai ales în cazul copiilor mai mici, care învaţă limba chineză foarte repede”, povesteşte Ming Zhong Yue.

În acest moment, la nivelul oraşului Iaşi, alături de Şcoala EuroEd, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi predă limba chineză, de asemenea prin intermediul activităţilor desfăşurate de un voluntar chinez, Anca Colibaba menţionând că în acest moment se fac primii paşi pentru a începe activităţi similare şi la Univesitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. 

Comentarii