anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Pacienţii în stare gravă vor fi scoşi la plimbare prin Iaşi

Spital Regional de Urgenţe fără chirurgie toracică și neurochirurgie la Iași?

GALERIE
sru iasi
 • sru iasi
- +

Conform unor date publicate de Ministerul Sănătăţii, la Spitalul Regional de Urgenţe vor lipsi mai multe specialităţi, printre care: chirurgia toracică, neurochirurgia, nefrologia, obstetrica, pediatria sau oncologia. Asta înseamnă că bolnavii aduşi din toată Moldova la viitorul spital din Moara de Vânt vor fi plimbaţi în oraş pe la spitalele de Neurochirurgie, „Parhon“, sau „Cuza-Vodă“. În acelaşi timp, estimările iniţiale au fost date peste cap: spitalul de la Iaşi va avea numai 770 de paturi, iar cel de la Craiova, 1.029.

Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi (SRU) ridică noi semne de întrebare. Dacă discuţiile iniţiale arătau că, din cele trei spitale regionale - de la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova - primul va avea cele mai multe paturi, cifrele oficiale descriu altă realitate. Ultimul document emis de Ministerul Sănătăţii (MS) pe tema spitalelor regionale arată că Iaşul are alocate, de fapt, cele mai puţine paturi: 770, spre deosebire de Cluj-Napoca, unde sunt alocate 908, şi spre deosebire de Craiova, unde sunt alocate 1.029 de paturi.

Potrivit Memorandumului cu tema: Aprobarea demersurilor propuse în scopul identificării de soluţii de fi­nan­ţare pentru pregătirea proiectelor privind construcţia a trei spitale regionale în Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova, adoptat în şedinţa de guvern de pe 29 noiembrie 2011, din SRU Iaşi vor lipsi mai multe specialităţi. Anexa documentului arată că din spital vor lipsi specialităţi precum chirurgia toracică, neurochirurgia, nefrologia, obstetrica şi ginecologia, pediatria, oncologia medicală şi neonatologia. Din această cauză, - cel puţin conform structurii din memorandum -, cu toate că vom avea SRU, pacienţii vor fi plimbaţi în continuare de la un spital la altul.

„Nu ştiu cum s-a ajuns la această structură şi cine a decis să aloce atâtea paturi pe Iaşi, în condiţiile în care noi am cerut paturi şi pe chirurgie toracică, şi pe neurochirurgie şi pe pediatrie“, a arătat dr. Liviu Stafie, di­rectorul DSP Iaşi.

„Trebuie să avem toate specialităţile chirurgicale să putem ajuta imediat acel pacient“

Structura anexată memorandumului amintit încalcă, potrivit DSP, prevederile ordinelor de ministru 1764/24 decembrie 2006 şi 323/18 aprilie 2011, potrivit cărora un spital regional de urgenţe trebuie să fie capabil să primească şi să îngrijească toate categoriile de urgenţe. Potrivit ordinului 1764/2006, SRU cu nivel de cu nivel de competenţă IA înseamnă spitalul clinic care asigură primirea, investigarea şi tratamentul definitiv al tuturor categoriilor de urgenţe critice traumatice, chirurgicale, cardiovasculare, neurologice şi neonatologice, inclusiv în cazul arsurilor.

„Spita­lele din această categorie sunt de regulă spitale primitoare de pacienţi aflaţi în stare critică, în mod excepţional fiind necesar transferul unor pacienţi către o altă unitate sanitară pentru efectuarea tratamentului definitiv“, se precizează în sursa citată.

Or, în cazul în care structura anexată memorandumului din noiembrie 2016 rămâne definitivă, Iaşul va avea mai degrabă un SRU de nivel de competenţă inferior, încadrat în categoria IB conform ordinului 1764/2006. Într-un astfel de spital se asigură primirea şi tratamentul uneia ori mai multor categorii de urgenţe critice, „neputând acoperi integral toate categoriile, fiind de regulă necesar transferul unor pacienţi la alte spitale regionale sau nefiind posibilă primirea unor categorii de urgenţe din cauza lipsei de resurse umane ori materiale necesare“.

Potrivit medicilor urgentişti, Iaşul are nevoie de un SRU de nivel maxim de compentenţă, astfel încât pacientul critic să nu mai fie plimbat între spitale. De exemplu, pentru un pacient dintr-un accident rutier care ajunge la spital cu un abdomen acut chirurgical, cu un traumatism cranio-cerebral sever, inconştient şi cu multiple coaste rupte, care îi perforează plămânul, sunt absolut necesare specialităţile de chirurgie toracică şi neurochirurgia.

„Într-un astfel de caz, primul ajutor înseamnă asigurarea căilor respiratorii superioare, a doua etapă presupune echilibrarea hemodinamică, adi­că oprirea hemoragiei pacientului, iar a treia etapă presupune echilibrarea neurologică. Toate aceste trei etape sunt extrem de importante, de aceea, toate specia­lităţile implicate trebuie să fie în acelaşi spital. Într-un spital regional de urgenţe trebuie să avem toate specialităţile chirurgicale să putem ajuta imediat acel pacient. Să putem intra în echipă multidisciplinară în sala de operaţie şi să decidem împreună cu ce începem, unde e situaţia cea mai gravă. Nu putem plimba la nesfârşit pacienţii dintr-un spital în altul“, a arătat dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU.

DSP: Am cerut 60 de paturi pentru neurochirurgie

Cu toate că Iaşul are mai multe spitale de monospecialitate - Spitalul de Neurochirurgie, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul Parhon, IRO, Boli Infecţioase şi maternităţi - unde pot fi primite şi tratate urgenţele specifice, conducerea DSP arată că SRU nu trebuie să nu aibă niciun pat pe aceste specialităţi.

„Sigur că avem Pneu­moftiziologia şi Neurochirurgia, dar asta nu înseamnă că în SRU nu vom avea niciun pat pentru aceste specialităţi. La o întâlnire de acum un an la Ministerul Sănătăţii în care s-a discutat şi o posibilă structură a SRU, eu am cerut 25 de paturi pentru chirurgie toracică, 60 de paturi pentru neurochirurgie şi 50 pentru pediatrie. Ce s-a întâmplat între timp, de ce nu au fost luate în seamă aceste date, nu ştiu să vă spun“, a mai precizat dr. Liviu Sta­fie, directorul DSP.

Situaţia SRU Iaşi este cu atât mai contrariantă cu cât şi Cluj-Napoca are mai multe secţii de neurochirurgie şi un institut oncologic, iar în SRU sunt prevăzute alte 70 de paturi pentru prima specialitate şi încă 22 pentru oncologie medicală, în timp ce, la Iaşi, pentru ambele specialităţi sunt alocate zero paturi. 

Potrivit deputatului Petru Movilă, mem­bru în Comisia pentru sănătate şi fa­milie de la Camera Deputaţilor, cifrele din anexa memorandumului semnat de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu nu sunt finale.

„Cel mai probabil, este doar o variantă intermediară de lucru. Sunt convins că structura finală a SRU va reflecta realitatea din teren, în condiţiile în care spitalul ieşean va deservi cei mai mulţi potenţiali pacienţi din toate cele trei zone arondate spitalelor regionale. În regiunea de NE sunt peste 3 milioane de posibili pacienţi, ceea ce, potrivit calculelor iniţiale, ar fi însemnat în jur de 1.200 de paturi în SRU Iaşi. Este o eroare clară faptul că spitalul nu include paturi pentru specialităţi precum chirurgia toracică sau neurochirurgia. Ce facem cu pacienţii cu politraumă, îi trimitem de la SRU la spitalul de monospecialitate? Nu este logic, la fel cum nu este logic să avem dermatologie într-un astfel de spital“, a punctat deputatul.

Ministerul Sănătăţii şi Banca Europeană de Investiţii au semnat pe 5 decembrie 2016 un acord de servicii de consiliere în valoare de 1,5 milioane de euro, având ca scop facilitarea pregătirii proiectelor în vederea construirii celor trei spitale regionale. Construirea acestora este inclusă în Strategia României pentru sectorul sănătăţii şi în Programul Operaţional Regional pentru perioada 2014–2020.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.