Sunteţi în pragul sinuciderii? Sunaţi la aceste numere sau trimiteţi e-mail şi primiţi ajutor

joi, 11 septembrie 2014, 02:00
3 MIN
 Sunteţi în pragul sinuciderii? Sunaţi la aceste numere sau trimiteţi e-mail şi primiţi ajutor

Timp de 16 ore pe zi, 7 zile din 7, la numerele 0722-116.123, 0755-116.123, 0761-116.123, Asociaţia
Sf. Damian oferă consiliere psihologică. Se poate primi consiliere şi pe Facebook sau email.

De ziua mondială a prevenirii suicidului, respectiv 10 septembrie, Aso­ciaţia Sf. Damian a lansat la Iaşi primul helpline din regiunea Moldovei. In­titulat „Aleg să trăiesc!“ acest serviciu telefonic, face parte din proiectul „Voluntar în linia întâi“ şi vine în sprijinul persoanelor care suferă de depresie, al celor care se află într-o stare de criză psihologică şi mai ales al celor care se gândesc la suicid, prin oferirea de consiliere şi orientarea spre servicii alternative de intervenţie.

„Acest pro­iect îi poate ajuta pe oamenii care îşi doresc să trăiască şi se simt copleşiţi de dificultăţi, de probleme. Sunt persoane care pun accentul pe diferite valori şi în momentul în care pierd lucrurile valorizate se simt copleşite de acest dezastru resimţit de ele şi apare dispe­rarea“, a precizat Roxana Brânzei, psiholog principal în cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola.

Aria de intervenţie a serviciului helpline cuprinde şapte judeţe din nord-estul şi centrul Ro­mâniei, respectiv Alba, Bacău, Covasna, Harghita, Iaşi, Mureş şi Vaslui, tocmai pentru că aici incidenţa sinuciderilor la 100.000 de locuitori depăşeşte media naţională de 13,30. La Iaşi incidenţa este de 18,20, în vreme ce valoarea cea mai mare se regăseşte în Covasna – 34.

„Îngrijorător este faptul că în ultimii 30 – 45 de ani trendul a fost crescător în ceea ce priveşte tentativa de suicid. Un alt aspect care ar trebui să ne îngrijoreze este acela că nu toate persoanele care se gândesc sau pun în practică un act suicidal ajung să fie cunoscute într-un sistem medical. Serviciul Helpline le asigură anonimatul atunci când ei apelează, iar aceste persoane pot să-şi comunice suferinţa, drama lor, putând primi astfel un sprijin de care au nevoie“, a spus Bogdan Butuc, coordonator proiect.

Cei care au nevoie de acest ajutor au la dispoziţie trei numere de telefon, disponibile 16 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, 0722-116.123, 0755-116.123, 0761-116.123 sau email pe site-ul www.alegsatraiesc.ro.

„Acum se acoperă orele de dimineaţă şi de după-amiază spre seară când sunt mult mai mulţi apelanţi. Ne dorim să extindem serviciul pe 24 de ore, tocmai pentru că dorim să ţinem serviciul helpline cât mai mult deschis“, a explicat Roxana Mihai, responsabil proiect helpline.

Pe lângă liniile telefonice, voluntarii din cadrul Asociaţiei Sf. Damian vor merge şi în opt unităţi cu regim penitenciar, în scopul de a-i ajuta pe deţinuţii care se confruntă cu riscul de suicid.

„În cadrul penitenciarului resursa umană specializată este redusă, având trei psihologi la aproximativ 1600 de deţinuţi. Noi am negociat deja cu asociaţia ca voluntarii să desfăşoare activităţi faţă în faţă cu beneficiarii, în cadrul programelor de asistenţă psihologică. Când vorbim de suicid, frecvenţa cea mai ridicată este la depunerea în penitenciar când persoana se confruntă cu perioada de adaptare la mediul de deţinere, cu şocul încarcerării, dar este prezentă pe întregul parcurs instituţional la persoanele care au comis infracţiuni cu violenţă asupra membrilor familiei“, a precizat Car­men Matei, director adjunct pentru Educaţie şi Asistenţă Psihosocială, Penitenciarul Iaşi.

Proiectul „Voluntar în linia întâi“ se va desfăşura pe o perioadă de 12 luni, iar valoarea totală a proiectului este de 31.500 de euro, fonduri nerambursabile.
 

Comentarii