(UPDATE) Reputatul chirurg Cristian Lupaşcu, acuzat de malpraxis. «A tăiat bucata sănătoasă»
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

(UPDATE) Reputatul chirurg Cristian Lupaşcu, acuzat de malpraxis. «A tăiat bucata sănătoasă»

GALERIE
OperatieCristian Lupascu
  • Operatie
  • Cristian Lupascu
- +

Profesorul Cristian Lupaşcu, unul dintre cei mai apreciaţi chirurgi ieşeni, este acuzat de malpraxis. Petru Hulubei, un ieşean în vârstă de 53 de ani, a depus la Colegiul Medicilor Iaşi o reclamaţie în care susţine că Lupaşcu, medic primar chirurgie generală, l-a operat fără să ţină cont de investigaţiile şi analizele pe care i le-a pus la dispoziţie. Pacientul arată că, deşi este diagosticat cu cancer rectal - după cum evidenţiază rapoartele de explorare prin rezonanţă magnetică nucleară - chirurgul l-a operat şi a trimis la laborator, pentru analize, o porţiune de colon sigmoid (n.r. - ultimul segment al colonului, înainte de rect).

Rezultatul privind această piesă de rezecţie a relevat că bolnavul a scăpat de cancer. Investigaţiile ulterioare au demonstrat că, în realitate, tumora era „neatinsă“ de chirurg şi „nemişcată“ de la locul ei. „I-am cerut o explicaţie domnului profesor, cum de a fost posibil să trimită către laborator colon sigmoid, curat, neafectat de tumoră, în timp ce diagnosticul pacientului a fost de cancer de rect mijlociu. Ne-a spus că îi pare foarte rău, dar ce mai poate să facă. Trebuie să plătiţi, domnule profesor, pentru că este vorba despre viaţa unui pacient“, a relatat Maria Hulubei, sora ieşeanului Petru Hulubei (FOTO JOS).

Profesorul Cristian Lupaşcu, şeful clinicii II chirurgie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ şi coordonatorul centrului de transplant hepatic de la Iaşi, este acuzat de malpraxis. Petru Hulubei, un bolnav operat de doctorul Lupaşcu în decembrie 2017, a depus miercuri, 14 februarie, o plângere la Colegiul Medicilor Iaşi în care arată că medicul i-a tăiat, în cursul unei intervenţii, o bucată de colon sănătos, cu toate că diagnosticul său era de cancer de rect. Pacientul susţine că Lupaşcu l-a operat fără să-i studieze dosarul medical şi că a apreciat prin palpare zona în care ar fi fost localizată tumora, deşi investigaţiile pe care le avea la îndemână subliniau cu exactitate zona în care se afla cancerul. După operaţia efectuată de profesorul Lupaşcu, cu toate că analizele de laborator au concluzionat că bolnavul nu mai are cancer, Petru Hulubei încă se simţea rău. În urma unor noi investigaţii, pacientul a aflat că tumora încă se afla în organismul său, la 4 centimetri mai jos de locul în care profesorul Lupaşcu a tăiat cu bisturiul.

„Soţia pacientului i-a dat 300 de euro medicului“

Familia ieşeanului a relatat pentru „Ziarul de Iaşi“ că eroarea profesorului Lupaşcu l-a dărâmat psihic pe bolnav. Petru Hulubei a fost diagnosticat cu cancer de rect mijlociu în iulie 2017. Investigaţiile realizate - colonoscopie şi RMN - au arătat că boala se afla în stadiul III, tumora având o dimensiune de 45 x 30 milimetri. Aceleaşi investigaţii efectuate în noiembrie, după chimioterapie şi radioterapie, au evidenţiat că terapiile au fost folositoare, tumora micşorându-se. Pe 7 decembrie, bolnavul a fost operat de profesorul Lupaşcu în clinica II chirurgie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. „Fratele meu s-a dus la doctor cu scopul să-i taie şi să-i scoată tumora diagnosticată. În semn de mulţumire, după operaţie, soţia pacientului i-a dat profesorului 300 de euro. În şapte zile de internare, profesorul nu a trecut nici măcar o dată prin salon, pe la patul fratelui meu. Venea rezidentul şi-i spunea «stai liniştit, totul e bine». După o săptămână au venit şi rezultatele favorabile de la anatomia patologică. Atunci ne-am pus întrebarea cum este posibil să fie totul perfect, după un cancer în stadiul III să ajungi să nu mai ai nimic. Prin urmare, am mai cerut o opinie medicală, şi aşa am aflat că piesa trimisă la laborator era foarte greşită. Una era diagnosticul, alta era porţiunea tăiată şi trimisă la laborator. Pe buletinul histopatologic scrie foarte clar că diagnosticul bolnavului este de neoplasm rectal, în timp ce piesa trimisă laboratorului de profesorul Lupaşcu este de colon sigmoid“, a precizat Maria Hulubei, sora pacientului.

Cititi si: Rectorul UMF Iaşi a fost dat în judecată pentru malpraxis. De ce e acuzat?

După ce a aflat că renumitul chirurg a tăiat o altă parte din tractul digestiv decât cea în care era localizată tumora, Hulubei a făcut alte investigaţii pentru o a doua opi­nie medicală. A reieşit că tumora era neatinsă. Prin urmare, rudele pacientului i-au cerut explicaţii medicului Lupaşcu. „«Domnule doctor, aţi avut atâtea analize făcute, cu diagnostic exact, cum s-a întâmplat să tăiaţi ce e bun şi să lăsaţi înăuntru ce e rău? Cum s-a întâmplat să trimiteţi către laborator colon sigmoid curat, neafectat, pe când pacientul avea cancer de rect mijlociu»“, l-a întrebat Maria Hulubei pe profesorul Lupaşcu, potrivit propriei relatări. Doctorul i-ar fi spus că „la mână nu a simţit nimic“ şi că i s-ar fi „părut că acolo unde a tăiat ar fi ceva şi de acolo a scos piesa de rezecţie“. „A mai adăugat că îi pare foarte rău, dar ce mai poate să facă. Puteţi să plătiţi, domnule profesor, pentru că este vorba despre viaţa unui pacient! Până la zona corectă mai erau 4 centimetri, dar profesorului i-a fost mai uşor să taie mai sus, întrucât e mai comodă operaţia asta decât să intervină şi să taie mai jos, după cum ni s-a explicat ulterior“, a completat sora bolnavului.

„Piesă de rezecţie fără elemente tumorale“

Întrucât, în urma intervenţiei, bolnavul încă se simţea rău, Petru Hulubei a fost operat a doua oară, în ianuarie 2018, în clinica III chirurgie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, de către dr. Florin Grecu. În urma acestei operaţii, ieşeanului i s-a efectuat o colostomie - anus contra naturii. În biletul de externare din secţia clinică III chirurgie, realizat pe 6 februarie, medicul curant al bolnavului subliniază printre rânduri că Petru Hulubei s-a prezentat la spital cu o restanţă tumorală, în timp ce piesa de rezecţie trimisă anterior la anatomie-patologică nu prezenta elemente tumorale. „Pacient diagnosticat în vara anului 2017 cu neoplasm rectal pentru care beneficiază de radio-chimioterapie neoadjuvantă. Intervenindu-se operator, colectomie segmentară de tip Reybard, observaţie - piesă de rezecţie fără elemente tumorale. Se continuă investigaţiile identificându-se restanţă tumorală la nivelul rectului. Pacientul se internează în clinica III chirurgie pentru reevaluare terapeutică“, se arată în documentul citat.

„CJAS a decontat o greşeală“

În cursul internării la profesorul Lupaşcu, Petru Hulubei a primit îngrijiri medicale în valoare de peste 10.600 de lei, conform decontului de cheltuieli aflat la dosarul pacientului. „CJAS a dat banii aceştia pentru o greşeală. Fratele meu a stat într-o operaţie care i-a făcut mai rău, pentru că e dărâmat psihic, şi CJAS a decontat această intervenţie. Aşteptăm în urma acestei reclamaţii să primim înapoi de la profesorul Lupaşcu banii pe care fratele meu i-a dat în semn de «mulţumire». Nu-i merită pentru că nu a făcut o treabă bună, iar fratele meu a muncit pentru cei 300 de euro. În al doilea rând, mi-aş dori foarte mult ca domnul profesor să se axeze pe ceea ce ştie să facă şi să fie mai atent în sala de operaţie“, a conchis sora bolnavului.

Cititi si: Acuzatii grave de malpraxis la Iasi: Un fost profesor de sport a murit. A fost tratat de TBC desi avea cancer. Afla unde si cum a fost posibil in editia tiparita de astazi

În cursul zilelor de joi şi vineri, reporterii „Ziarului de Iaşi“ l-au căutat pe profesorul Cristian Lupaşcu de mai multe ori, pentru un punct de vedere în legătură cu acuzaţiile care i se aduc. Renumitul chirurg nu a răspuns apelurilor telefonice şi nici mesajelor. De asemenea, profesorul nu a răspuns nici la uşa cabinetului, acolo unde am încercat să obţinem un punct de vedere. Menţionăm că doctorul Lupaşcu a fost informat că la Colegiul Medicilor a fost depusă o re­clamaţie care îl vizează şi că dorim să discutăm despre acest caz medical. Cu toate acestea, doctorul nu a co­mentat situaţia pacientului Petru Hulubei. Pe de altă parte, reprezentanţii Spitalului „Sfântul Spiridon“ ne-au precizat că nu pot oferi un punct de vedere referitor la acu­zaţiile care i se aduc profesorului Lupaşcu deoarece la conducerea unităţii medicale nu a fost înregistrată nicio reclamaţie în acest sens. „În situaţia în care familia va depune o sesizare la spital, atunci vom oferi detalii despre cazul la care faceţi referire. Momentan, la conducerea spitalului nu a fost înregistrată nicio reclamaţie de acest fel“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“. 

ULTIMA ORA:

Medicul Cristian Lupaşcu a remis în această seară pe adresa redacţiei un drept la replică:

“Domnule Redactor sef,

În urma publicării în Ziarul de Iași, ediția de luni, 19.02.2018, a articolului intitulat "Reputatul chirurg Cristian Lupaşcu, acuzat de malpraxis", prof. universitar doctor Cristian Lupaşcu formulează următorul drept la replică:

Până la momentul formulării prezentului punct de vedere, Colegiul Medicilor Iaşi nu a realizat nicio informare privind efectuarea unor verificări cu privire la intervenţia chirurgicală menţionată în articolul publicat în Ziarul de Iaşi, ediţia de luni, 19.02.2018. Apreciind echidistanţa autorului articolului, consider totuși că trebuie să aduc la cunoştinţa publicului faptul că resping cu fermitate atât exprimarile atribuite mie în cadrul articolului, ca fiind afirmaţii mincinoase, facute pentru a aduce grave si nemeritate prejudicii reputatiei mele profesionale, precum şi acuzaţia de primire de foloase necuvenite, care are un caracter pur defăimător, fără nicio susţinere reală. Solicit persoanelor menţionate în articol să îşi asume răspunderea juridică şi să sesizeze organele îndreptăţite să ancheteze presupusele fapte.

Cu stima,

Prof.univ.dr. Cristian Lupascu: Clinica a II-a Chirurgicala, Spitalul Clinic Judetean de Urgente "Sf. Spiridon" Iasi - UMF "Grigore T. Popa" Iasi” .

Cititi si: Moartea suspectă a studentului de 22 de ani la „Sf. Spiridon: ce spune familia lui. Protest în stradă după un deces la spital?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.