75 km de reţele noi de termoficare la Iaşi printr-un proiect cu finanţare europeană

luni, 07 decembrie 2015, 02:59
2 MIN
 75 km de reţele noi de termoficare la Iaşi printr-un proiect cu finanţare europeană

Valoarea acestuia se ridică la 28 milioane de euro.

Consiliul Local Iaşi va aproba astăzi o nouă iniţiativă privind reabilitarea sistemului de termoficare. Potrivit oficialilor Primăriei, municipalitatea a finalizat recent documentaţia pentru un nou proiect care prevede înlocuirea a 25 kilometri de reţele primare (magistrale de termoficare) şi a 50 kilometri de reţele secundare (conducte de distribuţie dintre punctele termice şi blocuri). Valoare proiectului se ridică la 28 milioane euro (fără TVA), iar finanţarea ar urma să fie asigurată în exerciţiul bugetar european 2014 – 2020 în cadrul Programului Operaţional de Infrastructură Mare.

„Acest nou proiect european arată continuitatea investiţiilor majore realizate în sistemul centralizat de termoficare în ultimii ani atât de partenerii de la Veolia Energie Iaşi, care au înlocuit 13 km de conducte în ultimii trei ani din fonduri proprii, depăşind astfel obligaţia de investiţii pentru această perioadă asumată prin contractul de concesiune semnat cu Primăria Municipiului Iaşi, cât şi de municipalitate cu fonduri europene“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

Până la sfârşitul acestui an, municipalitatea ar urma să finalizeze etapa I a programului privind reabilitarea sistemului de termoficare, finanţarea, de circa 54 milioane euro (fără TVA), fiind asigurată prin intermediul Programului Operaţional Sectorial – Mediu. Proiectul a cuprins lucrări de conformare la standardele de mediu valabile la nivel european începând cu 2016 şi de creştere a eficienţei energetice: instalaţii de denoxare, de desulfurare şi de captare în stare uscată a zgurii şi cenuşii de la CET Holboca, reabilitare celor două cazane de apă fierbinte de la CET Tudor şi înlocuirea a 11 km din magistrala 2 de termoficare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii