Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Alexandrescu (USR): Dronele au devenit un mijloc de intimidare folosit de MAI

GALERIE
vlad-alexandrescu revista 22
  • vlad-alexandrescu revista 22
- +

Senatorul USR Vlad Alexandrescu susţine că Ministerul de Interne foloseşte abuziv prevederile Codului Aerian Civil să intimideze persoanele care au folosit drone pentru a filma protestele din Piaţa Victoriei, impunându-se modificarea legislaţiei astfel încât dronele să nu mai fie asimilate aeronavelor.

Vlad Alexandrescu susţine că întocmirea unor dosare penale pentru pilotarea fără licenţă a unor aeronave neînmatriculate împotriva a patru persoane care au folosit dronele la protestul din Piaţa Victoriei din 5 februarie reprezintă o interpretare abuzivă a prevederilor Codului Aerian Civil, USR urmând să susţină amendarea acestuia în Parlament astfel încât dronele să aibă un alt regim decât aeronavele civile.

„În acest moment, nu există în România o lege care să reglementeze folosirea dronelor, iar Ordonanţa 29/1997 privind Codul Aerian Civil este văzută ca referindu-se şi la drone, în timp ce, în realitate, ea se referă la avioanele civile. Conform acestei interpretări dronele au devenit avioane, iar mânuitorii lor se fac vinovaţi de infracţiune penală, pedepsibilă cu închisoare de la trei la şase ani. Ei sunt obligaţi să înmatriculeze drona, să obţină autorizaţie de survol de la Ministrul Apărării Naţionale şi să decoleze de pe un aeroport! Potrivit aceleaiaşi ordonanţe, o aeronavă se consideră în zbor după închiderea uşilor, iar drona nu are uşi... ”, arată senatorul USR. 

El acuză MAI că a folosit ambiguitatea legislaţiei pentru a-i intimida pe participanţii la recentele proteste antiguvernamentale. ”Deşi mii de drone sunt folosite în toată România, fix acum, la protestele din Piaţa Victoriei, ele au devenit un mijloc de intimidare folosit de Ministerul Afacerilor Interne”, afirmă Alexandrescu. Senatorul USR aminteşte că în Convenţia de la Riga privind dronele se cere ţărilor UE să adopte legi specifice şi că statele care au adoptat deja asemenea acte normative nu cer înregistrarea dronelor uşoare şi nici autorizaţie de survol pentru acestea.

Convenţia de la Riga (2015) referitoare la elaborarea de legi pentru dronele civile insistă asupra adoptării în ţările UE a unor legi specifice dronelor, grupate în clase diferite, în funcţie de greutate. Majoritatea dronelor disponibile comercial, se încadrează la clasa ‘Open’ category. Niciuna dintre ţările europene, cu legi foarte proaspete în domeniu (Germania - ianuarie 2017, Portugalia - decembrie 2016, Franţa - septembrie 2016, Italia - iulie 2016) nu cere înregistrarea dronelor uşoare sau vreo autorizaţie de survol. Potrivit senatorului, în România există un vid legislativ care ”permite intimidarea şi represiunea celor care vor să studieze protestele”, iar proiectul noului Cod Aerian Civil, aflat în dezbatere parlamentară nu respectă directivele europene care cer legi specifice dronelor. „S-a lucrat vreme de şase luni împreună cu specialişti în aviaţie la nu mai puţin de 160 de amendamente pentru a aduce proiectul la zi, inclusiv pe componenta dronelor. Majoritatea PSD a hotărât însă să nu dezbată în Comisia de Apărare a Senatului niciun amendament, motivând că legea este proastă şi că se va face alta. Când? Legea a trecut prin adoptare tacită la Senat, fără volumul imens de muncă depus de specialişti. USR va susţine amendamentele specialiştilor în Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor, unde legea va intra în curând în dezbatere”, precizează Vlad Alexandrescu, scrie News.ro.

Procurorii anchetează, împreună cu Autoritatea Aeronautică Română, folosirea ilegală a unor drone în timpul protestelor din Piaţa Victoriei, fiind identificate patru persoane, care au fost la Poliţie pentru a se stabili dacă aveau aviz pentru ridicarea acestora, au declarat marţi, pentru News.ro, surse din Poliţie.

Cele patru persoane au fost chemate, în ultimele zile, la secţii de Poliţie din Capitală, pentru a se stabili dacă dronele pe care le deţin sunt înmatriculate şi dacă aveau aviz de la Autoritatea Aeronautică Română pentru a le folosi.

Un dosar în acest caz a fost deschis iniţial la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, dar recent a fost declinat la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, au declarat pentru News.ro reprezentanţii Parchetului Judecătoriei.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri