Asia şi Oceania vor Marea Unire

joi, 28 noiembrie 2013, 02:50
2 MIN
 Asia şi Oceania vor Marea Unire

Cele două confederaţii fotbalistice speră să obţină împreună cinci locuri la Cupa Mondială

Responsabilii Confederaţiei Asiatice de fotbal (AFC) şi cei din Oceania studiază posibilitatea fuziunii într-o singură zonă la calificările pentru viitoarele Cupe Mondiale, pentru a obţine cinci locuri automate la turneul final, informează AFP şi Reuters. "Am acceptat Australia alături de noi, dar cred că ar trebui să vedem cum am putea fi împreună cu Oceania”, a afirmat preşedintele AFC, şeicul Salman bin Ebrahim Al Khalifa, la Kuala Lumpur, cu ocazia galei de final de an a AFC. "Avem discuţii cu Oceania şi sper că vom ajunge la un acord pentru desfăşurarea partidelor. Suntem foarte apropiaţi din punct de vedere geografic şi mai mult sau mai puţin la acelaşi nivel din punct de vedere tehnic", a adăugat preşedintele AFC. El a indicat că o propunere comună va fi prezentată FIFA.
Asia dispune în prezent de patru locuri ce asigură calificarea directă la turneul final şi un loc la baraj contra unei reprezentante a Americii de Sud, iar Oceania are doar un loc la baraj, împotriva unei echipe din zona CONCACAF (America de Nord şi Centrală). Iordania, reprezentanta AFC, şi Noua Zeelandă, câştigătoarea zonei Oceania, au fost zdrobite în barajele pentru CM 2014. Iordania a fost eliminată de Uruguay (0-5 acasă, 0-0 în deplasare), iar Noua Zeelandă de Mexic (1-5 în deplasare, 2-4 acasă).
De când s-a afiliat la Confederaţia Asiatică, în 2006, Australia s-a calificat la CM 2010 şi 2014. Noua Zeelandă a fost prezentă la CM 2010 după ce a eliminat într-un baraj o reprezentantă a Asiei, Bahreinul.
Potrivit şeicului Salman, comisia pentru competiţii din cadrul AFC va discuta în luna ianuarie despre calificările la Cupa Mondială, pentru a înainta o propunere comitetului executiv al FIFA, în aprilie. Reuters aminteşte că înaintea meciului tur cu Uruguay preşedintele Federaţiei iordaniene, prinţul Ali bin Al Hussein, şi-a exprimat rezerve în legătură cu ideea unui baraj, "obositor", contra unui adversar din America de Sud. El a estimat că ar fi fost normal ca echipa clasată pe locul V în Asia să joace un baraj cu o naţională din Oceania, iar într-un alt baraj să se întâlnească o reprezentantă a Americii de Sud cu una din zona CONCACAF.
Preşedintele FIFA, Sepp Blatter, a afirmat la începutul acestei luni că nu mai vrea meciuri de baraj pentru Cupa Mondială. El a sugerat că ar trebui găsită "o soluţie prin care, la finalul preliminariilor, nicio echipă să nu fie nevoită să treacă prin aceste meciuri de baraj". (AGERPRES)
 

Comentarii