Asistenţii şi moaşele îşi pot deschide cabinete medicale

joi, 15 iunie 2017, 15:12
2 MIN
 Asistenţii şi moaşele îşi pot deschide cabinete medicale

Reprezentanţii Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Iaşi, au anunţat că Ministerul Sănătăţii a emis, după o amânare de trei ani, un ordin prin care asistenţii medicali şi moaşele pot practica independent. 

Aceştia îşi pot deschide cabinete individuale de practică în condiţiile în care prima solicitare pentru acest lucru a venit de la organizaţia din Iaşi încă de acum trei ani de zile. Astfel, din luna mai a acestui an, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali din alte specializări pot efectiv să îşi înfiinţeze propriile cabinete de practică în regim independent. Normele pentru a face acest lucru existau încă din 2015, dar nu fusese elaborat un model al Certificatului de înregistrare a activităţilor independente.

„Conform normelor, pot să angajeze în aceste cabinete şi alt personal medical, ca de exemplu medic, kinetoterapeut, masor, asistenţi de balneofizioterapie, psihologi etc., astfel încât să funcţioneze ca o echipă medicală. De asemenea, legislaţia oferă posibilitatea asocierii mai multor profesionişti asistenţi medicali şi/sau moaşe pentru înfiinţarea unui cabinet de practică independentă“, au precizat reprezentanţi ai OAMGMAMR Iaşi.

Practic, profesarea meseriei în regim independent înseamnă exercitarea activităţilor fără supravegherea şi supervizarea unui medic pentru acele manopere care pot fi executate autonom. Mai mult, în cabinetele de practică independente sunt permise activităţi delegate, la indicaţia medicului, care se pot efectua doar cu supravegherea acestuia. Există mai multe beneficii ale existenţei unor asemenea cabinete, explică membrii OAMGMAMR Iaşi. „Cabinetele pot prelua o parte dintre solicitările care merg spre camerele de gardă de la Unităţile de Primire Urgenţe sau triajele altor unităţi medicale, descongestionând astfel activitatea acestora şi contribuind la starea de bine a pacientului“, au mai spus aceştia.  

Comentarii