Astăzi începe noul an bisericesc. Pe 1 septembrie s-a început crearea lumii

luni, 01 septembrie 2014, 07:50
1 MIN
 Astăzi începe noul an bisericesc. Pe 1 septembrie s-a început crearea lumii

În această zi, şi nu la 1 ianuarie, ar fi început creaţia lumii. Catolicii spun însă că ar fi vorba, de fapt, de duminica cea mai apropiată de 30 noiembrie

Luni, 1 septembrie, creştinii sărbătoresc intrarea într-un nou an bisericesc, conform calendarului creştin-ortodox. Data începerii acestuia diferă faţă de cea a anului considerat a fi „civil“ fiindcă, potrivit unei tradiţii moştenite încă din Legea Veche, în această zi a anului s-a început creaţia lumii, şi tot pe 1 septembrie Mântuitorul a început activitatea în lume. Catolicii însă încep acest bisericesc de la duminica cea mai apropiată de 30 noiembrie, cu aproximativ patru săptămâni înainte de Crăciun.

Şi calendarul religios evreiesc începe la data de 1 septembrie, ziua respectivă fiind consemnată ca fiind una de odihnă, iar luna fiind importantă, fiind considerată cea în care corabia lui Noe şi-a încheiat călătoria în urma potopului pe vârful muntelui Ararat, dar şi cea în care Moise a coborât de pe muntele Sinai cu Tabletele Legii.

Însă nici anul bisericesc nu este identic cu cel liturgic, care are ca zi de începere ziua sărbătoririi Paştelui. Pe 1 septembrie a fost prăznuit şi Sfântul Dionisie Exegetul, considerat a fi părintele erei creştine, cel care a propus numărarea anilor începând cu naşterea Mântuitorului.
 

Comentarii