Au venit primele doze de vaccin antigripal în cabinetele şi spitalele din Iaşi

duminică, 18 octombrie 2015, 09:00
2 MIN
 Au venit primele doze de vaccin antigripal în cabinetele şi spitalele din Iaşi

Este vorba de 10.600 de doze, reprezentând prima tranşă de vaccinuri. Vedeţi cine are dreptul la vaccin gratuit!

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a primit primele doze de vaccin antigripal. Reprezentanţii DSP au anunţat că Ministerul Sănătăţii a transmis judeţului Iaşi prima tranşă de vaccinuri pe care medicii le vor folosi pentru imunizarea gratuită a populaţiei. Campania de vaccinare împotriva gripei de sezon a început deja, după cum a anunţat DSP. Vaccinurile ajunse de la Bucureşti au început a fi distribuite în spitale şi în unităţile sociale în care sunt ocrotiţi copii şi bătrâni.

„În urmă cu două zile, s-au primit 10.600 de doze de vaccin antigripal, reprezentând prima tranşă de vaccinuri. DSP a început distribuirea lor în spitale, pentru imunizarea împotriva gripei de sezon a personalului medico-sanitar, în unităţle de asistenţă medico-sociale, unde sunt imunizaţi copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, dar şi la cabinetele medicilor de familie pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire“, au explicat reprezentanţii DSP.

Aceştia au mai precizat că vor fi vaccinate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale sau diabet zaharat. Potrivit medicilor, păstrarea regulilor de igienă personală, în special spălatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă una din metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor, şi atrag atenţia profesorilor şi părinţilor să îndrume elevii în acest sens.

Potrivit DSP, MS a mai repartizat judeţului Iaşi şi un număr de 3.400 de doze de vaccin hexavalent pentru imunizarea copiilor de 2, 4 şi 11 luni împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomielitei şi a bacteriei Haemophilus Influenzae tip B (Hib), care provoacă meningita. Ministerul a trimis în teritoriu şi 10.800 de doze de vaccin BCG, folosit împotriva tuberculozei, 9.540 de vaccinuri ROR, care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, şi 5.540 de doze de vaccin antihepatitic B, folosit în primele 1 – 7 zile de la naştere.

Comentarii