Catolicii ieşeni sunt îndemnaţi să nu sărbătorească în nici un fel Halloween-ul

marți, 28 octombrie 2014, 02:59
2 MIN
 Catolicii ieşeni sunt îndemnaţi să nu sărbătorească în nici un fel Halloween-ul

„Dincolo de accentele groteşti şi macabre, se remarcă înclinaţia spre esoteric şi malefic“, se arată în recomandarea ERCIS.

Episcopia Romano-Catolică din Iaşi lansează o serie de recomandări creştine pentru „fenomenul Halloween“ care se apropie, fiindcă acesta se va suprapune cu două sărbători importante catolice: solemnitatea „Toţi Sfinţii“ – 1 noiembrie , în care sunt amintiţi şi celebraţi atât sfinţii care sunt în calendar, cât şi fericiţii, şi „Pomenirea Tuturor Credincioşilor Răposaţi“ – 2 noiembrie.

„S-a constatat, în urma dezbaterilor din sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România, că în societatea noastră românească s-au strecurat mai multe obieciuri păgâne pe care chiar şi unii dintre creştini le acceptă, sau chiar le promovează sub sigla obiceiului celtic al halloween-ului“, au precizat reprezentanţii ERCIS.

De aceea, aceştia au pus în circulaţie la nivel naţional către episcopi un material întocmit de doi preoţi, dintre care unul din Iaşi, pr. Felix Roca, care a fost publicat şi anul trecut în aceeaşi perioadă, împreună cu o serie noi de mesaje pentru a sensibiliza creştinii catolici să nu sărbătorească Halloween-ul în preajma celor două celebrări din calendarul catolic.

În scrisoarea trimisă de cei doi preoţi se precizează că „fenomenul satanismului nu este străin de Halloween“. „Dincolo de accentele groteşti şi macabre, se remarcă înclinaţia spre esoteric şi malefic. O rapidă căutare pe Internet confirmă lucrul acesta! Este problematic şi faptul că halloween-ul pune cu totul în umbră două sărbători catolice importante. Exemplul sfinţilor care ne transmit prin viaţa lor multe valori umane şi creştine este înlocuit de manifestări «animate» de personaje macabre: spirite, stafii, schelete, vampiri etc“, se precizează în documentul amintit, care mai stipulează şi faptul că sărbătoarea pomenirii credincioşilor răposaţi urmează să fie acoperită „de manifestări de exorcizare a morţii“.

Conform tradiţiei importate şi în România, Halloween-ul se sărbătoreşte pe 31 octombrie, în noaptea dinaintea celor două importante sărbători catolice.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii