Ce facem dacă suntem înţepaţi de albine? 7 ieşeni au ajuns în spital în weekend

luni, 07 iulie 2014, 01:58
2 MIN
 Ce facem dacă suntem înţepaţi de albine? 7 ieşeni au ajuns în spital în weekend

Zilele trecute, un bărbat a făcut şoc anafilactic şi a murit în urma unei astfel de înţepături. Cum trebuie să procedăm dacă suntem înţepaţi?

În ultimele două zile, în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ au fost aduşi şapte ieşeni care au făcut alergii la înţepăturile de albină. Pacienţii au fost examinaţi şi, din fericire, în niciunul dintre cazuri reacţia alergică nu a evoluat spre şoc anafilactic. Săptămâna trecută, un bărbat de 65 de ani din satul Topile, comuna Valea Seacă, a murit după ce a fost înţepat de albine.

Victima a fost transportată imediat la Spitalul Municipal din Paşcani, însă a făcut şoc anafilactic şi nu a mai putut fi salvată. Bărbatul a fost înţepat de albine în jurul prânzului, iar decesul a survenit la mai puţin de două ore după incident. „În ultimele două zile au fost înregistrate şase-şapte cazuri de reacţii alergice post-înţepătură de albină, fără şoc anafilactic, care au fost evaluate şi tratate“, a spus prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD.

Ce trebuie să facem însă în cazul în care ne-a înţepat o albină, sau o altă insectă de acest gen? Reacţie trebuie să fie, potrivit sfatulmedicului.ro, în funcţie de simptomele fiecăruia.

Slab – În cazul în care, în afară de durerea punctuală normală timp de un minut două, pacientul nu prezintă simptome de alarmă ale reacţiilor alergice, tratamentul se poate limita la toaleta zonei, cu dezinfectare locală, şi eventual aplicarea de unguent antibiotic. Pentru ameliorarea pruritului se poate administra un antihistaminic oral de tipul difenhidraminei.

Moderat – Dacă observăm apariţia unui rash (pete) sau prurit generalizat, pe tot corpul, dar fără coexistenţa fenomenelor respiratorii sau altor afecţiuni cu posibil risc vital, pacientul poate primi medicaţie antihistaminică sau glucocorticoizi, care sunt substanţe foarte eficiente faţă de un larg spectru de reacţii alergice. Este indicat să apelăm la ambulanţă sau urgenţe, fiind indicat eventual să primim injectabil şi adrenalină (epinefrină), în mod preventiv. Dacă pe lângă rash şi prurit generalizat observăm şi simptomatologie de natură respiratorie (dispnee, respiraţie şuierătoare), acestea trebuie tratate cu antihistaminice, glucocorticoizi si adrenalină, toate administrate pe cale injectabilă. În această situaţie este indicată chemarea ambulanţei sau prezentarea la urgenţe.

Grav – În caz de reacţii alergice severe (hipotensiune arterială până la colaps circulator în unele situaţii; tumefierea şi congestionarea căilor respiratorii, cu dispnee, wheezing; cianoză; dureri precordiale; stare profundă de anxietate), aceasta este o situaţie care ameninţă viaţa şi reprezintă urgenţă medicală, apelarea la ambulanţă fiind obligatorie. Astfel de cazuri grave sunt însă rare la înţepături, întâlnindu-se la sub 4 din 1.000 de cazuri.

Comentarii