Ceaiul rămâne întotdeauna constant

joi, 03 octombrie 2013, 01:50
4 MIN
 Ceaiul rămâne întotdeauna constant

Din păcate, nici unul dintre ei nu are curajul să spună franc: "Ne pare rău, am greşit, ajutaţi-ne să scoatem castanele din foc".

I s-a ordonat lui Marius Ostaficiuc să saboteze marşul împotriva tăierii teilor sau a fost un exces de zel, aşa cum se apără şefii de la Roznovanu? Aceasta e poate cea mai irelevantă întrebare care se desprinde din scandalul stenogramelor. Şi dacă i-au cerut expres şi dacă tânărul politruc a acţionat instinctual, poziţia pesediştilor privind mitingul rămâne aceeaşi pe fond. "Nişte elemente anarhice încearcă să destabilizeze ordinea publică, contrar voinţei populare". Aceasta este definiţia societăţii civile din dicţionarul PSD şi totodată primul amendament din actul de constituire a pesedismului (n.r. – iunie 1990, Piaţa Universităţii, Bucureşti). Teamă faţă de societatea civilă este magnetul care-i atrage pe pesedişti în "organizaţie" şi principalul ferment ideologic al partidului. Şi nu e vorba aici de paranoia personală a unuia sau altuia, aşa cum cred unii, ci de o fobie generală faţă de orice grup care gândeşte diferit, care se manifestă original şi care nu poate fi cumpărat sau controlat politic. De această impredictibilitate se tem şi Iliescu, şi Ponta, şi Nichita, şi Ostaficiuc. Nu e nevoie, aşadar, de procură pentru a citi în stenogramele juniorilor poziţia oficială a PSD Iaşi vizavi de mitingul programat vineri. Şi sunt câteva informaţii şi nuanţe în alocuţiunea consilierului local care merită scoase în evidenţă. În primul rând, atunci când vorbeşte despre tăierea teilor, Ostaficiuc evită să-şi exprime propriile opinii. "Nu mă interesează părerea voastră acuma, dacă sunteţi pro sau contra tei, nu v-o spun nici eu pe-a mea, înţelegeţi?", "Rolul nostru este să apărăm structura de partid. Dacă vreţi să discutăm de ce au fost tăiaţi teii, sunt explicaţii şi explicaţii, pro şi contra, şi de-o parte şi de alta", "S-a gândit o altă piaţetă în forma asta, nu ştiu dacă chiar (sic!) mai plăcută". Spre finalul alocuţiunii îl ia însă limba pe dinainte: "Acei oameni pot fi, da?, împotriva tăierii teilor. Ceea ce poate că ar fi corect". Acest regret privind "măcelul" de pe bulevardul Ştefan cel Mare a putut fi sesizat la mai toţi şefii din Primărie şi cu alte ocazii. Vicele Mihai Chirica nu glumeşte când spune că ar adera la asociaţia "Iaşul iubeşte teii". Şi Primăria şi sediul PSD se află în "deşertul" de pe pietonal. Ei trec prea des pe acolo ca să nu realizeze efectul neplăcut al defrişării. Din păcate, nici unul dintre ei nu are curajul să spună franc: "Ne pare rău, am greşit, ajutaţi-ne să scoatem castanele din foc".

Din stenograme mai extragem un aspect interesant, nu neapărat surprinzător. PSD îşi cunoaşte opozanţii cu nume şi prenume. Ba chiar, pentru fiecare s-a întocmit câte un "dosar". "Avem în grup persoane ca Dorohoianu, Sorin Bălănescu, Iordache şi alţii, sunt undeva la şapte persoane pe care le cunoaştem foarte bine şi noi şi jandarmii şi toată lumea". Toată lumea, pe dracu! Puţini cunosc litigiile lui Bălănescu sau Dorohoianu cu Primăria, aşa cum în detaliu le explică Ostaficiuc. Dar mai aflăm ceva. Că "opoziţia se formează astăzi în Iaşi, în jurul lui Nicuşor Păduraru şi a fostului prefect Tomaşeschi, alături de directorul de la Grădina Botanică". Fără supărare, dar dacă informaţiile PSD sunt corecte, avem o opoziţie cam timidă şi multe prea eterogenă. Mai aflăm, de asemenea, că la defrişarea teilor "Mitropolia a avut un amestec". O reacţie a Mitropoliei pe această temă ar fi necesară. Descoperim şi cine a dat tonul huiduielilor de anul trecut împotriva preşedintelui Băsescu, la unul dintre cele mai sinistre episoade din istoria recentă a oraşului, momentul în care imnul naţional a fost huiduit. "Nu mai spun de băieţii de la Noua Dreapta, de la legionari, care caută scandal, adica «hop şi noi», ştiţi foarte bine: 24 ianuarie 2012, când s-a stat acolo 3 luni de zile. Mergeam acolo şi le dădeam ceai, bănuiesc că ceaiul acuma îl dă altcineva”. Întotdeauna ceaiul rămâne constant, numai distribuţia se schimbă. Dar iată o veste şi mai proastă: "Cert este că miniştrii veniţi la Iaşi chiar au avut o discuţie mai mult decât apropiată cu domnul primar. Nu sunt bani".

În încheiere, o rugăminte pentru cei care vor participa vineri la protest. Nu uitaţi vorbele lui Ostaficiuc. "Politizarea întâlnirii duce la succesul nostru şi insuccesul spiritului civic, al lor".

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii