Criza biletelor de trimitere: CJAS „recomandă” să nu ne îmbolnăvim câteva zile

joi, 03 iulie 2014, 01:50
2 MIN
 Criza biletelor de trimitere: CJAS „recomandă” să nu ne îmbolnăvim câteva zile

Populaţia încă riscă să nu poată fi îngrijită medical pentru că medicii de familie nu le pot da bilete de trimitere. CJAS dă asigurări că problema se va rezolva „zilele următoare“

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) susţine că problema biletelor de trimitere pentru ambulatoriu şi laborator se va rezolva zilele următoare, dacă nu chiar azi. Potrivit CJAS, situaţia ivită la nivel naţional a apărut din cauza modificărilor aduse de noul Contract-Cadru intrat în vigoare de la 1 iunie.

Potrivit acestuia, conceptul biletului de trimitere s-a modificat, iar noul format va cuprinde doar două bilete într-unul, faţă de trei până acum. Însă, până când biletele vor fi distribuite de la Imprimeria Naţională, medicii de familie pot folosi biletele vechi.

„Formularele biletelor de trimitere pentru investigaţii paraclinice şi cele pentru servicii medicale clinice în formatul aprobat anterior intrării în vigoare a Ordinului nr. 622/363/2014 şi a Ordinului nr. 626/364/2014 se utilizează până la epuizarea stocului existent, dar nu mai târziu de 31 august 2014, inclusiv (perioadă în care să poată fi tipărite bilete de trimitere/internare în noul format şi să fie achiziţionate de către furnizorii de servicii medicale)“, se arată în informarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate către filialele judeţene.

În ultimele zile, medicii de familie din ţară şi din judeţ se confruntă cu lipsa biletelor de trimitere pentru investigaţii de specialitate. Astfel, populaţia încă riscă să nu poată fi îngrijită medical pentru că medicii de familie nu le pot da bilete de trimitere la specialist.

Medicii de familie însă încearcă să se descurce şi păstrează ultimele trimiteri pentru urgenţe, îndrumând pacienţii care nu se află într-o situaţie critică să revină pentru trimitere la o dată ulterioară. „În acest moment mai am doar trei trimiteri, pe care le păstrez pentru situaţii de maximă urgenţă. Pacienţii care nu reprezintă urgenţe trebuie să revină pentru bilet“, a explicat Iulian V., medic de familie din municipiu.

Reprezentanţii CJAS speră că situaţia va fi rezolvată în următoarele zile. „În cursul zilei de mâine ar trebui să primim de la Impremeria Naţională comanda pe care am făcut-o. Situaţia nu se regăseşte doar la nivelul judeţului Iaşi, ea este extinsă în toată ţara, şi a apărut pe fondul schimbărilor de la începutul lunii iunie. De obicei, când se schimbă ceva, apare câte o problemă“, a spus ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS.

Comentarii