Sute de bolnavi ieşeni sunt afectaţi indirect de o modificare legislativă

Disperare printre bolnavi. LISTA medicamentelor care nu se mai găsesc în farmacii

marți, 12 aprilie 2016, 01:56
5 MIN
 Disperare printre bolnavi. LISTA medicamentelor care nu se mai găsesc în farmacii

Sute de bolnavi ieşeni dependenţi de medicamente nu-şi mai găsesc de câteva luni comprimatele sau fiolele indicate de medicii specialişti. Unii, disperaţi, au ajuns să facă rost de ele de peste graniţă. Reducerea preţurilor medicamentelor de la 1 iulie 2015 a dus la disperarea unor pacienţi cu afecţiuni cronice pe care şi le tratau de ani de zile cu un anumit produs farmaceutic. Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România anunţa în februarie că, în ultimii ani, de pe piaţa farmaceutică au dispărut nu mai puţin de 2.000 de medicamente, dintre care 700 numai în 2015.

La începutul lunii martie, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, preciza că problema privind dispariţia de pe piaţă a medicamentelor din cauza reducerii preţurilor este pe cale de a fi soluţionată în cel mai scurt timp. Momentan însă, atât pacienţii, cât şi spitalele au de suferit din cauză că nu găsesc pe piaţă medicamentele necesare tratării bolilor cu care sunt diagnosticaţi – în cazul primilor – şi a bolnavilor care li se adresează – în cazul celorlalţi.

Un ieşean care are nevoie de Plaquenil (medicament foarte uzitat în afecţiuni dermatologice sau reumatice) a arătat că, după intrarea în vigoare a Ordinului 75/2015 al Ministerului Sănătăţii, a găsit medicamentul doar peste graniţă, în farmaciile din oraşul Ungheni. „Înainte de a intra în vigoare ordinul, găseam medicamentul în farmaciile noastre. Ulterior, nu l-am găsit nici în Iaşi şi nici în alte oraşe din ţară. M-am interesat şi am reuşit să-l cumpăr din Ungheni”, ne-a declarat Alex C.

Medicamente precum Plaquenil, Sintrom (indicat în tratamentul bolilor tromboembolice), Digoxina, Isodinit (indicate în tratamentul bolilor cardiace), Endoxan (indicat în tratamentul leucemiei cronice limfatice) sunt câteva dintre sutele de medicamente care au dispărut în ultimul an de pe piaţă. Potrivit medicilor, în unele situaţii, substanţa de bază se regăseşte în alte produse farmaceutice care încă se află pe piaţă. „Digoxinul este un medicament care mânuit cu pricepere îşi arată eficienţa. Nu scade mortalitatea pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni cardiace, dar îmbunătăţeşte considerabil calitatea vieţii bolnavului. Lipsa lui este o mare problemă. Ne-am confruntat cu situaţia asta acum câteva luni, dar în prezent s-a remediat problema, dar nu ştim pentru cât timp. Isodinitul, pe de altă parte, nu se mai găseşte pe piaţă, însă substanţa de bază se regăseşte în Nitromint, ceea ce este o soluţie pentru bolnav”, a explicat profesorul Ioan Bostaca, medic primar cardiolog în cadrul Clinicii de Cardiologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. 

Disperare şi în spitale 

Pe lângă bolnavii nemulţumiţi că nu-şi pot găsi medicamentele indicate, reprezentanţii spitalelor organizează comisii şi şedinţe pentru a găsi o soluţie în vederea suplinirii produselor farmaceutice care au dispărut de pe piaţă. La Spitalul „Sfântul Spiridon”, chiar ieri a avut loc o şedinţă a Comisiei Medicamentului, în care s-a discutat despre lipsa câtorva zeci de medicamente pe care unitatea medicală nu le-a mai putut cumpăra în ultimele luni pentru că nu au găsit distribuitori pe piaţă.

„Este o situaţie foarte delicată, din cauza căreia suferă mai ales spitalele, pentru că nu se mai găsesc firme care să facă oferte de preţ pentru un anumit medicament. Noi avem la spital o listă întreagă, de vreo două pagini, cu medicamente pe care nimeni nu le mai oferă. Astăzi (n.r. – ieri) s-a discutat într-o şedinţă a Comisiei Medicamentului situaţia acestor medicamente foarte ieftine pentru care nu mai primim oferte de distribuţie”, a precizat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului „Sfântul Spiridon”.

Potrivit chirurgului, soluţiile pe care spitalul le are la îndemână sunt achiziţionarea de medicamente înlocuitoare sau achiziţionarea medicamentelor care lipsesc prin încredinţare directă. „Acolo unde putem, căutăm înlocuitor. Însă cumpărarea medicamentelor prin încredinţare directă nu este cea mai convenabilă soluţie, având în vedere că ne putem trezi cu preţuri surprinzător de mari. Din punctul meu de vedere, Ministerul Sănătăţii trebuie să vină neapărat cu soluţii viabile pentru această problemă, întrucât vorbim despre viaţa unor pacienţi”, a concluzionat profesorul.  

Nu ar mai fi rentabile 

Reprezentanţii din sistemul medical susţin că intrarea în vigoare a Ordinului 75/2015 al Ministerului Sănătăţii – prin care preţul medicamentelor eliberate pe reţetă a fost actualizat – a dus la dispariţia mai multor astfel de produse, întrucât după aplicarea reducerii de preţ acestea nu mai erau rentabile pentru lanţul producător-distribuitor. „În definitiv, discutăm despre o industrie, şi atunci dispariţia unui medicament înseamnă că producătorul, distribuitorul a evaluat situaţia şi a decis să nu-l mai transmită farmaciilor pentru că nu mai este rentabil. Ieftinirea medicamentelor uzuale, adică acele medicamente generice pentru care pacientul primeşte reţetă, a determinat producătorul să decidă temporar sau definitiv să nu mai fie interesat să producă un anumit medicament, pentru că aceeaşi substanţă activă se regăseşte într-un produs important, care e mai ieftin”, a explicat Gabriela Streit, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Iaşi.

 Lista medicamenetelor de negăsit

 Medicii din grupul creat în mediul online „Medici gata de grevă generală. Nu vrem şpagă. Vrem salarii decente” au întocmit recent o listă cu medicamente care lipsesc din România. După cum au arătat medicii, o parte dintre medicamente au dispărut după introducerea Ordinului 75/2015, prin care preţurile acestora au fost actualizate, altele nu există pe piaţa farmaceutică din România: 

1. Adenozina fiole

2. Alkeran – (Melphalan) comprimate

3. Amfotericina b injectabila

4. Amiodarona (Amiokordin) fiole

5. Aprovel 150mg – (Irbesartan) comprimate

6. Atacand 8mg si 16mg – (Candesartan cilexetil)

7. Azilect – (Rasagilinum) – comprimate

8. Betaloc Zok 50mg – (Succinat de metoprolol)

9. Carbonat de litiu – Liticarb comprimate

10. Cedax 400mg (Ceftibuten) – capsule

11. Clexane 4000 UI anti-Xa/0,4 ml – (Enoxaparinum)

12. Clonazepam – pret mare

13. Cloramfenicol injectabil

14. Clorfeniramin fiole pentru administrare intravenoasă, intramusculară, subcutanată

15. Cordarone – (clorhidrat de amiodaronă) comprimate

16. Dexametazona – comprimate

17. Digoxin

18. Diltiazem injectabil

19. Econazol – ovule

20. Elontril (Clorhidrat de bupropiona) comprimate

21. Eritromicina unguent

22. Esmolol

23. Fenobarbital 15mg comprimate

24. Flecainida comprimate

25. Flixotide nebule 0,5mg/2ml – (Propionat de fluticasonum) – fiole

26. Flumazenil 0,1mg/ml – solutie injectabila

27. Fortral 50mg (Pentazocina)

28. Fosfobion – soluţie apoasă de sare disodică a acidului adenozintrifosforic (ATP)

29. Glucagon fiole

30. Gluconat de calciu 94mg/ml – fiole plastic – firma Braun Melsungen AG

31. Gluconat de calciu 94mg/ml fiole de sticlă

32. Gutron – (Midodrinum)

33. Isodinit retard 20mg (Dinitrat de isosorbid) comprimate

34. Labetalol comprimate

35. Leukeran – (Chlorambucilum) – comprimate

36. Levetiracetam Desitin 500mg granule

37. Lokren 20mg – (Betaxolol)

38. Lorazepam injectabil

39. Lyrica (Pregabalinum) capsule

40. Madopar (Levodopa) comprimate

41. Meclon soluţie

42. Metaraminol bitartrat – comprimate

43. Milrinona – soluţie injectabilă

44. Miostin injectabil – (neostigmin metil sulfat )

45. Mupirocina unguent

46. Naloxona 0,4mg/ml fiole

47. Naltrexonum – comprimate

48. Neostigmina LPH (Bromura de neostigmina) – comprimate

49. Nitroglicerina injectabil

50. Nitroprusiat injectabil

51. Plegomazin – (Clorhidrat de clorpromazină ) – fiole

52. Pregnyl 5000 – (Gonadotrofina corionică umană) fiole

53. Prevenar 13 – suspensie injectabil

54. Priorix – vaccin rujeolic, urlian, rubeolic, viu atenuat- injectabil

55. Requip – modutab – comprimate

56. Rivotril 2mg – (Clonazepam) – comprimate

57. Scobutil fiole

58. Ser antibotulinic

59. Sulfat de magneziu – fiole

60. Sulfat de protamina – soluţie injectabilă

61. Sulpirid

62. Synflorix – injectabil

63. Thalidomida capsule

64. Torasemid comprimate

65. Trifluoperazina drajeuri

66. Vaccin antitetanos – ATPA

67. Verapamil intravenos

Comentarii