Doar Ponta

marți, 29 august 2017, 01:50
3 MIN
 Doar Ponta

Doar Ponta ne mai poate salva!

Finalul guvernării PSD se anunţă mai degrabă previzibil: dacă nu vom viziona la televizor o nouă revoluţie, sigur vom asista la o altă involuţie dramatică a societăţii româneşti în următorii ani. Dar, în dispreţul tuturor semnalelor de alarmă lansate de cei care se pricep cât de cât la economie, cabinetul Tudose plus trinomul Liviu-Olguţa-Codrin înaintează clămpănind spre dezastru.

Pentru că, la noi, dezastrul nu echivalează neapărat cu pierderea alegerilor. Dacă ar fi fost aşa, pesedistul Ion Iliescu (tătucul sistemului postdecembrist) nu ar fi devenit de patru ori preşedintele României – prima oară, graţie revoluţiei altora, iar a doua, a treia şi a patra oară din cauza involuţiei unora. Dimpotrivă, o guvernare în care te faci mereu că dai cu o mână ceva mărunţişamărăştenilor, în vreme ce cu cealalta îţi îndeşi miliardele statului în propriile buzunare, poate fi catalogată drept un succes duduitor. De aia, la noi, alături de homo politicus, homo pomanagius este singura specie care evoluează în ritm alert. Restul speciilor de alegători sunt fie pe cale de dispariţie, fie deja împrăştiate prin lume.

Cu toate acestea, mai avem o şansă. Mică, e foarte adevărat, dar pontoasă. Dacă Ponta chiar îşi face partid bengos (nu ca PRU!) şi rupe PSD în două, atunci teama de consecinţele faptelor lor li se va strecura pesediştilor foarte rapid în oase. Iar frica păzeşte lubeniţele democraţiei – declară oltenii. Dar e gorjeanul Victorel în stare de o asemenea demonstraţie de forţă?

Personaj controversat, oscilând psihic între Che Guevara şi Vlad Ţepeş, fizic între Titulescu şi Mickey Mouse, şi social între Şova şi Ghiţă, fostul premier nu e deloc prost şi mai are şi o grămadă de poliţe de plătit lui Dragnea. Atât de multe încât, prea des, frustrările şi lipsa de luciditate îi strică socotelile de acasă. Dacă vrei să ai succes, partidoiul trebuie lovit la bază nu la vârf, şi nu pe facebook, ci pe tarla!

În acest moment, puterea PSD este dată mai ales de unitatea de monolit a membrilor de partid în jurul liderului Liviu Dragnea. Încălecătorul justiţiei le-a oferit penalilor de toate culorile speranţa că-i  poate scuti de plata pentru jaful la care s-au dedat în ultimii 28 de ani.

De aceea, nu cred deloc în capacitatea liberalilor de a se reinventa în viitorul apropiat ca o alternativă credibilă la PSD. Au prea multe de recuperat şi prea multe de dovedit pentru a redeveni o forţă politică de anvergură. Să nu uităm că, aşa cum s-a demonstrat foarte recent, PNL este încă partidul lui Fenechiu!

Date fiind aceste împrejurări ce îndeamnă la tristă reflecţie, mi-e cât se poate de clar: la fel ca în cazul Rusiei, PSD nu poate fi învins decât de el însuşi! Doar Ponta ne mai poate salva! Doar Ponta.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii