Drogurile pătrund în tot mai multe licee. Unii adolescenţi încep orele după ce s-au drogat

sâmbătă, 21 februarie 2015, 02:50
2 MIN
 Drogurile pătrund în tot mai multe licee. Unii adolescenţi încep orele după ce s-au drogat

Incidentul de la Colegiul Tehnic „Mihail Sturza“ din Iaşi petrecut ieri-dimineaţă, în jurul orei 8, scoate la suprafaţă un fapt grav: numărul liceenilor care se droghează este în creştere.

Elev în clasa a IX-a, Cosmin V. a primit de la un coleg, Alexandru O., o ţigară pe care a fumat-o şi s-a îndreptat apoi spre sala de curs. La scurt timp însă a început să i se facă rău, iar profesoara a alertat conducerea şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

Elevul era palid, nu răspundea la stimulii externi, şi atunci s-a decis transportarea lui la Spitalul de Copii. „A fost primit un adolescent în vârstă de 15 ani, din Vlădiceni, care prezenta ameţeli, tulburări de comportament, după ce a fumat o ţigară primită de la un prieten, probabil cu etnobotanice“, a precizat dr. Lucian Cernahoschi, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Conducerea şcolii a demarat o anchetă. Tânărul de la care primise ţigara elevul spune că a găsit-o pe stradă. „Elevul Alexandru O. se deplasa spre şcoală când a găsit în zona Casei Sindicatelor, conform spuselor lui, o ţigară într-o punguţă de plastic. Aceasta i-a atras atenţia, a luat-o de jos şi nu avut curajul să o încerce el, ci a încercat-o pe un coleg. Cosmin V. a luat ţigara, a fumat-o, iar după ce a intrat în clasă, i s-a făcut rău. Am instaurat o comisie de anchetă pentru a vedea cum s-a ajuns aici“, a explicat Irina Zamfirescu, directorul adjunct al colegiului. Elevii implicaţi riscă acum să le fie scăzută nota la purtare, şi vor intra în atenţia psihopedagogului şcolar.

Conducerea şcolii a precizat că acesta este al doilea caz de acest fel înregistrat la numai o lună distanţă. „Tot un elev, care a consumat în afara şcolii şi i s-a făcut rău la ore. A fost undeva la jumătatea lunii ianuarie. Imediat după primul caz am făcut o activitate de mare amploare, «Spune NU drogurilor!», în care toţi elevii claselor a IX-a au participat, au fost informaţi că dependenţa de droguri este o boală a creierului şi am tras un semnal de alarmă asupra pericolului“, a adăugat directoarea adjunctă. Aceasta a mai spus că nu se exclude posibilitatea ca cineva să le dea etnobotanice elevilor. „De aceea cerem ajutorul Poliţiei. Problema este că şcoala noastră este într-o zonă industrială, sunt nişte crâşme în apropiere, şi aceasta poate cauza astfel de evenimente“, a conchis Irina Zamfirescu.

 

Comentarii