Efectul lui Dragnea la Iaşi: Cu 14 luni de întârziere, constructorul din Fundaţie şi-a amintit de asfaltări

vineri, 06 iunie 2014, 01:50
3 MIN
 Efectul lui Dragnea la Iaşi: Cu 14 luni de întârziere, constructorul din Fundaţie şi-a amintit de asfaltări

Liviu Dragnea e nervos pe firmele care contestă licitaţiile. Aşa că a făcut un proiect prin care achiziţiile publice să meargă mult mai repede

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a inspectat ieri lucrările de la pasajul din Fundaţie. Constructorul i-a dat asigurări ferme că va termina lucrările până pe 30 iulie şi se va încadra în termen, chiar dacă acelaşi constructor declara la ultima vizită pe şantier că deschide traficul auto pe 15 mai.

„Nu am reuşit să respectăm termenele propuse prin contractul iniţial. Constructorul iniţial a trecut printr-o transformare, a fost preluat de o altă firmă, au fost nişte sincope, plus nişte probleme arheologice, cu o descărcare arheologică care a durat mai mult decât s-a preconizat iniţial. Sperăm ca termenul pe care ni l-au acordat beneficiarii să fie respectat, cu siguranţă va fi respectat“, a raportat Gheorghe Rusanovschi, managerul de proiect din partea SCT Group.

Lucrările de la pasajul din Fundaţie sunt terminate în proporţie de 93% şi, confom noului director de la SCT Group, de săptămâna viitoare vor începe asfaltările finale pe bulevardul Independenţei şi pe strada Elena Doamna. „Începem şi cu mixturile asfaltice. De săptămâna viitoare vrem să începem să turnăm asfalt pe străzi. Am contactat şi firme de aici din Iaşi dacă e să reuşim să colaborăm cu ei, dacă nu, să facem pe forţe proprii“, a spus Corina Keszek, directorul SCT Group.

Primarul Gheorghe Nichita a atras atenţia că lucrările au o întârziere de 14 luni, iar problemele în trafic şi plângerile din partea ieşenilor sunt tot mai multe. „Suntem la o întârziere de 14 luni, lumea este foarte nemulţumită pentru că este în plină zonă centrală a oraşului. Noi ne-am achitat de toate datoriile pe care le avem, problema este că nu au avut personal suficient, oameni la un moment dat, iarna nu au lucrat deloc, au închis şantierul de multe ori, au fost multe greve şi nu au fost alimentaţi nici cu fonduri, nici cu materiale, ca să poată să respecte graficele“, a sintetizat Nichita problemele de pe şantier.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, le-a spus apăsat constructorilor că trebuie să termine lucrările în termen pentru că întârzierile sunt prea mari. În acelaşi timp, viceprim-ministrul a anunţat la Iaşi că ministerul lucrează deja la un proiect de lege pentru simplificarea achiziţiilor publice.

„Noi avem un proiect de modificare a legislaţiei la solicitarea prim-ministrului pentru că deja a devenit o problemă naţională. Pe de o parte, sunt multe licitaţii care se câştigă la un preţ foarte mic, într-o speranţă nebunească a unor constructori că pe parcurs ar putea face anumite lucruri să suplimenteze lucrările, pe de altă parte, această sarabandă a contestaţiilor care întârzie foarte mult. Să sperăm că finalizăm un proiect de modificare a procedurilor de achiziţie şi că vom convingem Comisia Europeană să înţeleagă că şi România are aceleaşi drepturi ca orice ţară să poată să funcţioneze corect şi banii să fie cheltuiţi într-un termen rezonabil, nu după 2 ani de zile după ce se organizează licitaţiile“, a declarat Liviu Dragnea. Ministrul a spus că proiectul de lege este aproape finalizat, noua lege urmând să simplifice achiziţiile publice şi să introducă o procedură standard.
 

Comentarii