Un dosar „bombă“

EXCLUSIV: BOMBĂ! Cea mai cunoscută executoare din Iaşi, REŢINUTĂ

vineri, 12 iunie 2015, 02:03
3 MIN

Acţiune pe cât de spectaculoasă, pe atât de discretă derulată ieri de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Doi dintre cei mai cunoscuţi executori judecătoreşti din oraş au fost săltaţi de mascaţi într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat. Lăcrămioara şi Ioan Mereuţă ar fi artizanii unei reţele ce a creat prejudicii de sute de mii de euro. Ambii se aflau azi-noapte la Parchet, sursele judiciare indicând că vor primi reţinere pentru 24 de ore. Alte trei persoane, printre care şi un agent imobiliar, fuseseră reţinute în prealabil, aseară. Ar fi vorba de apartamente executate şi subevaluate, vândute apoi „în familie“. Sursele noastre spun că în acest dosar au fost efectuate ieri şase percheziţii, mai multe documente fiind ridicate de la biroul celor doi executori.

Dosar „bombă“ deschis ieri de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi împotriva a doi dintre cei mai cunoscuţi executori judecătoreşti din Iaşi. Lăcrămioara şi Ioan Mereuţă au fost săl­taţi de jandarmi şi duşi la audieri într-un dosar în care sursele juridice ale „Ziarului de Iaşi“ precizează că se fac cercetări pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Alături de cei doi executori mai sunt anchetate cel puţin trei persoane, toate fiind reţinute aseară târziu, înainte de închiderea ediţiei noastre. La rândul lor, executorii se aflau azi-noapte la Parchet, sursele noastre indicând reţinerea ca fiind cea mai plauzibilă variantă de lucru a procurorilor.

Reţea infracţională cu licitaţiile

Sursele juridice ale „Ziarului de Iaşi“ au menţionat că acest dosar a fost deschis în 2014, urmare a mai multor plângeri din partea unor persoane păgubite. Ieri, pro­curorii, ajutaţi de ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi jandarmi, au efectuat şase percheziţii, una dintre acestea fiind la biroul celor doi executori, de unde au fost ridicate mai multe documente. Ulterior, cei doi executori au fost duşi la audieri la Parchet, procedurile continuând şi înainte de închiderea ediţiei noastre. Cel puţin trei complici ai celor doi executori au fost reţinuţi aseară, aşa cum reiese şi din fotografiile realizate de reporterii noştri. Reprezentanţii Parchetu­lui de pe lângă Curtea de Apel Iaşi nu au dorit, în cursul serii de ieri, să ofere informaţii oficiale despre acest caz invocând faptul că ancheta este în derulare.

Modus operandi

Unul dintre cei implicaţi în acest do­sar, potrivit surselor, ar fi Romeo Valen­tin Stanciu, cel care ar fi cumpărat de-a lungul timpului, atât personal, cât şi prin intermediari, mai multe bunuri scoase la mezat. Gruparea ar fi fost sprijinită şi de un agent imobiliar din oraş. Concret, schema infracţională ce ar fi fost pusă pe picioare de cei doi executori începea după publicarea vânzării unor bunuri, la a căror licitaţie se înscriau persoane apropiate executorilor şi care realizau achiziţiile la un preţ mult mai mic decât cel real. De regulă, la licitaţii participau două persoane din grupare, una având rolul de „mână moartă“.

Cu titlu de exemplu ar fi un imobil care a fost achiziţionat de o anume Miha­ela Merinde, o femeie din mediul rural, care în mai 2014 a cumpărat la jumătate de preţ un imobil de pe strada Clopotari, a cărui valoare era estimată la 300.000 de mii de lei. De altfel, prejudiciul din acest dosar s-ar ridica la câteva sute de mii de euro. Reporterul „Ziarului de Iaşi“ a luat legătura, aseară târziu, cu avocatul Mihaelei Merinde, Radu Irimia, acesta susţinând nevinovăţia clientei sale. „Cli­en­ta pe care o reprezint este nevinovată. Există acte justificatoare pentru tran­zac­­ţia pe care aceasta a derulat-o în cursul anului trecut. Nu comentăm celelalte aspecte din dosar şi lăsăm organele de urmărire penală să-şi facă treaba“, ne-a spus Irimia.

Lăcrămioara Mereuţă este unul dintre cei mai vechi şi mai cunoscuţi executori judecătoreşti din oraş, de numele ei legându-se, de-a lungul anilor, unele dintre cele mai complexe executări silite. Mereuţă este cea care a avut, în 2013, şi dosarul de executare silită a CET, după ce municipalitatea a pierdut mai multe bu­nuri în dauna unei firme de apartament.
 

Comentarii