FOTO: Parcul Copou, în urmă cu cel puţin 100 de ani

vineri, 12 februarie 2016, 13:29
2 MIN

Loc de "plimbarisire" al Iaşilor încă din preajma anilor 1840, Grădina Publică de "la Copou" a fost înfiinţată în timpul domnitorului Mihalache Sturza. "Raiul amorului, al romanticelor idile şi al serenadelor", cum rezumă Ion Mitican într-un subtitlu al volumului Urcînd Copoul cu gîndul La Podul Verde, cea mai pitorească stradă a Iaşilor pare a avea o traiectorie deopotrivă molcomă şi spectaculoasă. Uliţa Verde se numeşte astăzi Bulevardul "Carol I" şi este loc de "ieşire la vedere" al tinerilor, chiar dacă trăsurile au fost înlocuite de bolizi, scrie Iasi (Istoric Iasi).

Cartierul Copou de astăzi s-a dezvoltat pe dealul cu același nume, în continuarea intersecției dintre Ulița Sârbească (Str. Lăpușneanu de astăzi) și Ulița Hârlăului (Str. Păcurari), începând din secolul al XVIII-lea și cuprinzând trei părți: Muntenimea de Jos, Muntenimea de Mijloc și Muntenimea de Sus.

Sub Grigore Ghica, cunoscut ca un domnitor priceput și blând, caruia îi plăcea relaxarea, a fost ridicat la Copou un foișor de odihnă în stil turcesc; acestui domnitor îi revenine meritul de a fi introdus Copoul în atenția boierilor, obișnuiți până atunci cu plimbările la Bucium și Galata.

Deoarece nevoia de o grădină publică persista, lucrările de amenajare a parcului au început in 1833, sub îndrumarea domnitorului Mihail Sturza.

Locul ales a fost pe ulita Podul verde, pe locul unde odinioara era statia de posta a orasului, invelit într-o adevărată pădure de copaci.

Pe atunci, actualul Bulevard Carol I (Copou) se numea Podul Verde, căci trecea printre vii, grădini și livezi străpunse ocazional de acoperisul unui conac boieresc. Vechea "uliță aristocratică a Copoului" este în prezent cartierul Copou, aflat pe dealul cu acelasi nume.

Gradina a fost extinsa la 1849 si la 1852 prin cumpararea unor terenuri invecinate iar din 1860 a fost luminada cu felinare.

Mai multe informaţii şi imagini pe Iasi (Istoric Iasi)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii