De Business

Punem punctul pe știi

(FOTO) Salariaţii de la Fisc pregătesc un nou protest miercuri

marți, 16 mai 2017, 01:50
3 MIN

Activitatea Direcţiei de Finanţe a fost ieri blocată din cauza protestului a 150 de angajaţi. Contribuabilii care au trecut luni pragul Fiscului s-au arătat indignaţi de greva funcţionarilor.

În  jur de 150 de angajaţi din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi şi-au oprit activitatea ieri dimineaţă în semn de protest, nemulţumirea lor fiind noua grilă de salarizare unitară. Prin noul proiect de act normativ privind salarizarea  personalului bugetar sunt prevăzute scăderi salariale de până la 20% din salariul actual. Ieri, proteste au avut loc în toată ţara, atât la sediile finanţelor publice cât şi la vămi şi s-au încheiat în jurul orei 13. Vasile Marica, preşedintele Sed Lex a spus ieri că angajaţii Fiscului pregătesc o nouă mişcare de protest miercuri. În regiunea Moldovei, s-a înregistrat protesteste spontane la Botoşani, Neamţ şi Vaslui.

Protestatarii ieşeni s-au adunat la parterul clădirii din centrul oraşului, unde au aşteptat ca reprezentanţii sindicatului să discute cu conducerea instituţiei. În cealaltă parte, la ghişee, s-au adunat în jur de 50 de contribuabili numulţumiţi de protest şi de faptul că acesta s-a prelungit după ora 10, oră la care era prevăzut ca protestul să se încheie. Salariaţii din ANAF sunt nemulţumiţi că li se va tăia din leafă, dar şi de diferenţele salariale între centru şi direcţiile regionale, diferenţe de 25-57% . „Ne-am adunat aici să discutăm pe marginea noii legi, deoarece vom avea salariile diminuate. Colegii doresc ca salarizarea să fie pe măsura volumului şi complexităţii muncii. De modul în care vom fi plătiţi depind serviciile pe care le oferim contribuabililor. Nu înţelegem de ce guvernanţii au decis să fim remuneraţi diferit faţă de aparatul central. Noi am depus un amendament la Parlament în această direcţie. Menţionăm că la nivel de Iaşi, 80 de angajaţi vor ieşi la pensie şi toate posturile sunt blocate. Prin urmare, toate atribuţiile acestora vor fi preluate de colegii lor care rămân”, a declarat Dumitru Cepoi, preşedintele filialei ieşene a  Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, afiliată Sed Lex Finanţe.

În jurul orei 10, acesta a ales cinci reprezentanţi din fiecare departament şi a purtat o discuţie cu conducerea Direcţiei Generale Regionale, în urma căreia au decis să fie solidari cu restul colegilor din ţară şi să prelungească protestul spontan pe perioadă nedefinită. Angajaţii din Finanţe spun că salariul este singurul venit pe care îl au, spre deosebire de alţi bugetari, cum ar fi profesorii, care mai scot bani din meditaţii, sau medicii, care mei câştigă în privat. Aceştia susţin faptul că angajaţii din sistemul de Finanţe sunt incompatibili cu orice altă funcţie care poate aduce venituri suplimentare. Ieşenii adunaţi la rând încă de la ora 8.30 şi-au arătat nemulţumirea. „Eu azi am venit să-mi rezolv o problemă creată de ei şi nu am cu cine vorbi. M-am trezit cu pensia de 700 de lei blocată pentru o datorie pe care nu mi-o explic. Ştiu să facă proteste spontane, mie sistemul nu-mi dă de mâncare”, spune una dintre femeile revoltate.

Alte voci se aud însă în sală şi mai vehement: „Stăm ca fraierii aici, timpul nostru nu e important? Trebuiau să închidă uşile, să nu mai intre lume. Cred că jumătate dintre angajaţi trebuiau să iasă la grevă iar jumătate să muncească. De unde îşi iau salariile? Nu de la noi? La salarii de 4.000 de lei, cât au ei, ce mai vor?”, spune un bărbat. Undeva lângă uşă, o femeie alăptează copilului de câteva luni. E din Slobozia şi a venit special la oraş să plătească o taxă de 30 de lei. Are nevoie de o adeverinţă pentru a întocmi nişte acte. Papucii îi sunt plini de noroi, de sub baticul strâns pe cap îi curg broboade de apă. Însă  dintre toţi, ea pare să aibă ce mai multă răbdare.  

Comentarii