Fugarul Rodideal a mai primit un an de închisoare în dosarul TIR-urilor de ţigări

sâmbătă, 01 februarie 2014, 02:50
2 MIN
 Fugarul Rodideal a mai primit un an de închisoare în dosarul TIR-urilor de ţigări

Instanţa de apel l-a achitat pe interlop pentru grup infracţional şi trafic de ţigări, însă l-a condamnat pentru infracţiuni la legea mărcilor. Procurorii au spus că basarabeanul ar fi adus în ţară 600.000 de pachete de ţigări cu sprijinul fostului şef de la Albiţa.

Decizia luată ieri de către judecătorii Curţii de Apel Iaşi mai poate fi atacată cu recurs de către procurori şi inculpaţi. Vasile Rodideal este dat în urmărire generală din toamna anului 2009 atunci când a dispărut de sub nasul autorităţilor. În acest dosar, Rodideal a fost inculpat alături de fostul şef al Vămii Albiţa, Ghiţă Berbece (decedat în timpul procesului), precum şi de Nicu Cercel şi Ionuţ Bogdan Radu. Ultimii trei au fost achitaţi de toate infracţiunile. Dacă pentru grup infracţional şi trafic de ţigări Rodideal a fost achitat, judecătorii i-au acordat un an de în­chi­soare pentru infracţiuni la legea mărcilor.

Procurorii ieşeni au finalizat dosarul în cazul lui Vasile Rodideal, Ghiţă Berbece, Ionuţ Bogdan Radu, finul interlopului şi al lui Nicu Cercel, administratorul unei firme, în decembrie 2008. Potrivit rechizitoriului, Ghiţă Berbece, în calitatea sa de şef al Vămii Albiţa, ar fi sprijinit contrabanda de ţigări condusă de Vasile Rodideal. Berbece ar fi fost cooptat în afacere de finul interlopului. Astfel, au mai precizat procurorii, TIR-uri întregi de ţigări ar fi trecut graniţa dintre Republica Moldova şi România fără a fi veri­ficate. Ultimele două transporturi de ţigări ar fi avut loc în vara anului 2008 şi ar fi avut ca destinaţie o societate comercială controlată de Nicu Cercel. Anchetatorii au susţinut că au găsit peste 600.000 de pachete de ţigări la sediul firmei. Gruparea ar fi fost sprijinită şi de un om de bază de-al lui Rodideal, din Republica Moldova, respectiv Vladimir Mardar, zis „Vova“.

Înainte de trimiterea în judecată, cei patru inculpaţi din dosarul DIICOT au şi fost arestaţi pentru o perioadă. Vasile Rodideal a profitat de libertate şi a fugit din ţară. El este dat în urmărire internaţională având de executat o pedeapsă de 15 ani după ce ar fi încercat să ucidă un alt membru al lumii interlope ieşene. În februarie 2010, Ghiţă Berbece a decedat într-un spital din Iaşi în urma unui infarct.

Apropiaţii săi au declarat atunci că ancheta instrumentată împotriva sa ar fi fost cea care l-a băgat în pământ.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii