Gărgăriţă-riţă…

marți, 15 octombrie 2013, 01:50
4 MIN
 Gărgăriţă-riţă…

* Ne aflăm taman la jumătatea toamnei, iar evenimentele se aglomerează, că aşa se întâmplă când anul se apropie de sfârşit (două luni şi restul, zile, trec ca vântul şi ca gândul, mai ales că se apropie şi Sărbătorile de Iarnă!). După cutremurul ăla, care s-a simţit, au mai fost şi altele – două, chiar în ultimele zile; lumea e speriată, iar la panica asta contribuie şi televiziunile, care nu se sfiesc să propună scenarii de filme horror (că veni vorba despre filme, am fost la "Gravity": vi-l recomandăm, dacă sunteţi amatori de imagini spectaculoase, cu condiţia să-l vizionaţi 3D, altfel nu-i nici o sfârâială). Normal că lumea sare în sus la fiecare uşă de bloc trântită şi la fiecare tramvai care zgâlţâie cartierul – cică un asemenea tramvai, trecând cu viteză, a speriat un dentist, făcându-l să împingă freza în dintele pacientului (care, acum, poate scuipa cu maxilarele încleştate, direct prin incisiv) şi un frizer, care a ridicat mâinile deasupra capului, să nu-i cadă tavanul, uitând că ţinea briciul sub nasul unui client, pe care îl bărbierea…
* În ultimele zile s-a vorbit mult şi despre avioanele F-16 la mâna a paişpea, care vor intra în dotarea armatei române (sau a Muzeului Militar, n-am înţeles bine), în locul vechilor şi prăbuşicioaselor MiG 21. Aflând vestea, mulţi săteni s-au bucurat, fiindcă epuizaseră ideile de folosire a bucăţilor de la MiG-urile căzute pe tarlalele lor. Un nou model de avion le va deschide, cu siguranţă, noi orizonturi! Câţiva au căutat pe Internet schiţe de F-16 şi au descoperit că din fuselaj şi ţevi se pot face căzănele de rachiu, că tabla de pe aripi e ideală pentru cârpit acoperişul, că trenul de aterizare e perfect pentru a face din el o şaretă de un singur cal şi că scaunul pilotului, dacă se găureşte, poate fi pus peste groapa latrinei din fundul curţii.
* Mai sunt cam două săptămâni până la sfârşitul lunii, deci şi până la sărbătoarea de Halloween, închiriată de români la pachet cu aia de Valentine’s Day. Am spus bine "închiriată", fiindcă, pentru a se putea bucura de ea întru totul, cetăţenii dau bani unor firme străine care produc toate accesoriile pe bază de bostani, strigoi, schelete şi vrăjitoare (de care s-au umplut, deja, magazinele) sau altor firme care produc băuturile consumate prin cluburile care organizează seri tematice. Totuşi, simbolurile de Halloween au fost rude cu românul din vechi timpuri: bostanii (care conţin seminţe, numai bune de ronţăit pe canapea, urmărind Antenele), ciolanele, după care fug toţi politicienii, vrăjitoarele (sunt pline ziarele de ştiri despre vedete care iau ţeapă de la asemenea prestatoare de servicii, ştiri care arată că prostia se plăteşte), chiar strigoii şi moroii (cu ani în urmă a fost un caz intens mediatizat, poate că vi-l mai amintiţi, cu rudele unui răposat, care l-au dezgropat, i-au scos inima şi au consumat-o, ca nu cumva mortul să devină moroi şi să-i bântuie!).
* Că tot am pomenit despre petrecerile de Halloween organizate prin cluburi: ni se par ceva fake, cu costume din bazar, colţi din plastic şi suc de roşii (în cel mai bun caz, cabernet) pe post de vin. Noi am fi băgat o reclamă care să sperie şi să atragă toţi clienţii: "Într-un cadru festiv, pe care nu-l veţi uita toată moartea, puteţi consuma formol de îmbălsămat, sânge de calitate şi vin de parastas! Din meniu, ciolan pe varză, supă de oase şi colivă! Melodii antrenante, interpretate de un cor de cucuvele! Pe fiecare masă, o vază cu liliac viu! Ţinută obligatorie: monede pe ochi, legătură sub fălci, giulgiu curat şi pantofi de mort, cu talpă de carton!".
* Viaţa bate imaginaţia: chestiile groaznice pot exista printre noi, chiar în mijlocul nostru, fără a îmbrăca forme din filme horror: am prins la televizor ştirea despre o nemaivăzută invazie de gărgăriţe asiatice în câteva comune din judeţul Timiş, iar imaginile ni s-au părut destul de înfricoşătoare (ca întotdeauna, când apar multe vietăţi mici care mişună). Oamenii din zonă sunt disperaţi; le dăm un singur sfat: dragi bănăţeni, bucuraţi-vă de insecte, profitaţi de ele cât puteţi, că, la cum merg treburile în ţară, nici buburuze n-au să se mai găsească în curând!

Comentarii