Bolnavii minori nu vor mai fi plimbaţi printre spitale, cum se întâmpla adesea până acum

Gata cu plimbatul copiilor printre spitale. S-a înființat o nouă linie de gardă la Sf. Maria

miercuri, 17 august 2016, 01:54
2 MIN
 Gata cu plimbatul copiilor printre spitale. S-a înființat o nouă linie de gardă la Sf. Maria

La Spitalul de Copii „Sf. Maria“, pacienţii nu vor mai fi purtaţi pe drumuri pentru consultaţie ORL: s-a înfiinţat o linie de gardă permanentă pentru compartimentul ORL din cadrul Clinicii de Chirurgie Pediatrică I.  

Până să fie înfiinţată această linie de gardă, copiii erau redirecţionaţi către Spitalul „Sf. Spiridon“ sau Spitalul de Recuperare, în urma unui protocol între unităţile me­dicale. „Era absolută nevoie de înfiinţarea acestei linii. De exemplu, veneau copii care înghiţeau diferite obiecte, ceea ce reprezin­tă o urgenţă maximă, şi erau dirijaţi la Spiridon. Cu copiii însă este mai greu, pentru că, deşi aveau specialişti ORL, aneste­zişti, nu erau obişnuiţi cu patologia respectivă. Chiar dacă este doar compartiment şi nu este secţie, ne bucurăm că ministerul a înţeles şi a aprobat înfiin­ţarea“, a precizat dr. Radu Terin­te, managerul unităţii medi­cale. 

Continuitatea era asigurată cu gardă la domiciliu şi chemare în caz de urgenţă, însă în acest caz medicul trebuia să ajungă în maxim 20 de minute de acasă, la orice oră din zi şi din noapte. Conform unui ordin al Ministe­rului Sănătăţii, garda la domiciliu se putea asigura dacă în secţia sau în compartimentul respectiv existau cel puţin doi medici în specialitatea respectivă. „Pacienţii care veneau după ce terminam programul erau trimişi la celelalte spitale, iar pentru urgenţele care nu puteau fi rezolvate veneam de acasă, în afara programului. Era complicat, pentru că nu ştii când te cheamă, nu puteai pleca nicăieri pentru că nu ştii niciodată ce se întâmplă. Erau cazuri urgente, de copii care aspirau anumite obiecte, ajungeau în plămân şi nu mai puteau respira. Important este că acum nu mai sunt plimbaţi pacienţii de la un spital la altul şi că rezolvăm cazurile pe loc“, a explicat dr. Magdalena Cristian, medic primar ORL.

În momentul de faţă, garda în compartimentul ORL este asigurată în permanenţă de cei trei medici angajaţi ai spitalului şi încă patru medici din afara unităţii medicale, pe baza unui contract.

Comentarii