Groaza, soră cu românul

luni, 21 octombrie 2013, 01:50
3 MIN
 Groaza, soră cu românul

* "Pân’ la Heloin mai e tare puţin!"… De pe panoul din faţa unui mic magazin ne-a atras textul, sub care scria "Acesori eftine de Heloin pntr. elevi pensonari şi pături desfavorizate". Am coborât nişte trepte, până la un subsol transformat în magazin neobişnuit, de accesorii pentru Halloween. Am profitat de lipsa altor clienţi, pentru a sta puţin de vorbă cu vânzătorul şi proprietarul, domnul…

– Toma, da’ m-au poreclit de mic Fantoma…

– Aveaţi, din copilărie, pasiune pentru strigoi şi duhuri necurate?

– Eram slab ca scheletul şi nu mă vedeau ai mei ziua, doar noaptea ieşeam.

– Nu suportaţi lumina?

– Nu suportam să-mi fac lecţiile şi să muncesc, că mă puneau la una, alta…

– Acum aveţi magazin cu produse de Halloween: de unde până unde?

– Şi cu produse de Halloween! Înainte de Crăciun îs produse de Crăciun, înainte de Paşti avem tot aşa, ouă, iepuraşi… Produse pentru ocazii avem! Şi înainte de Sfânta Parascheva am avut, pentru pelerini, pături, ceaiuri, sarmale…

– Pentru Halloween ce aveţi?

– Bostani, mai ales seminţe, dar nu cu asta ne lăudăm, că au şi la chioşc. Avem costume speciale de groază. De morţi-vii, ca în filme!

– Ce fel de costume?

– Ca ăsta! Dacă nu-i bun, căutăm numărul matale!

– Dar e un costum obişnuit, de îmbrăcat la nunţi, la ocazii!

– Pantofii îs de mort, garantat! Talpă de carton! Iar costumul e din stofă putredă.

– Ce-i de groază la el?

– Îmbrăcaţi-l şi uitaţi-vă în oglindă! Nu v-aţi îngrozit? A fost făcut pentru mărime de chinez! Şi, cum am zis, avem produse pentru ocazii. Vine ocazia de Halloween, dar dacă vrei matale, îl poţi purta şi la ocaziile de nuntă sau cumătrie!

– Ce mai aveţi pentru Halloween, totuşi?

– Costume speciale, de deghizat în fantome, stafii…

– Astea-s seturi de cearşafuri de pat şi plapumă, mîncate de molii!

– Nu aşa arată fantomele, cu cearşaf pe ele? Vechi, mâncate de vreme! Scrie că o stafie bântuie decât cu pânze albe, ca scoase de la Nufărul? Şi n-au voie şi cu cearşaf de plapumă tip plic sau cu nasturi?

– Iar găurile de molii?

– Încearcă matale să-ţi pui pe cap un cearşaf fără găuri: mai vezi pe unde mergi?

– Dom’ le, m-ai înnebunit! Deci aveţi aici, în magazin, produse obişnuite proaste, ca în oricare prăvălie obişnuită, nu?

– Merg de Halloween? Merg! Ce, vrei să strici cearşaf bun? Şi mai avem obiecte de groază, care încă nu le-aţi văzut. Oase…

– Schelete? Sună interesant!

– De vită, pentru ciorbă. Noi vindem pentru pături defavorizate; de unde să aibă bugetarii şi pensionarii bani de carne? Mai avem nişte produse de groază, da’ nu le arătăm, să nu se îngrozească prea tare. Avem lista cu noile preţuri la energie şi la produse alimentare, din toamna şi iarna asta, că dacă nu sapă Chevron, să ne deie gaze, nici bani de gaze din fasole nu se văd. Poate din bostani, să scoatem combustibili ecologici. Şi din tescovină!

– Unele firme închiriază, de Halloween, actori mascaţi în spiriduşi, vrăjitoare, fantome, mumii: aveţi aşa ceva?

– La nevoie, facem rost pe loc: Mamaieeee! Ia, vino încoa’, să te vadă domnu’!

Comentarii