Gruia Stoica îşi spăla banii în familie. DIICOT Iaşi, pe urmele tatălui şi fratelui său

vineri, 18 iulie 2014, 01:57
3 MIN
 Gruia Stoica îşi spăla banii în familie. DIICOT Iaşi, pe urmele tatălui şi fratelui său

Şapte persoane, printre care şi şeful GFR, au calitatea de suspect într-un dosar de crimă organizată aflat pe rolul DIICOT Iaşi.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Te­rorism (DIICOT) Iaşi continuă ancheta în care cap de afiş este Gruia Stoica, şeful GFR România. Într-un răspuns remis „Ziarului de Iaşi“, reprezentanţii DIICOT afirmă că, recent, a fost emisă o ordonanţă prin care s-a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile pentru a se dovedi eventuala vinovăţie a lui Gruia Stoica şi a apropiaţilor săi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în legătură cu privatizarea firmei Trans­bordare Vagoane Marfă Iaşi.

„Ultimul act procesual emis în cauza instrumentată de procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Iaşi este ordonanţa prin care s-a dispus efectuarea expertizei financiar-contabile. În ca­uză au calitatea de suspect şapte persoane, dosarul aflându-se în continuarea unor măsuri ce vizează aspecte fiscale“, a transmis DIICOT, la solicitarea „Ziarului de Iaşi“. Potrivit aceluiaşi document, în acest dosar au fost instituite măsuri asiguratorii, printre care şi împotriva lui Gruia Stoica.

Surse juridice susţin că dosarul în care este urmărit penal Gruia Stoica datează din 2005, şi că vizează modul în care a fost privatizată firma Transbordare Vagoane Marfă. Se pare că ar fi existat o serie de transferuri de bani între celelalte firme ale lui Gruia Stoica şi cea ieşeană, efectuate de milionar în scopul spălării de bani.

La solicitarea „Zia­rului de Iaşi“ de a oferi detalii despre situaţia de fapt din dosar, reprezentanţii DIICOT au precizat că acest lucru „ar periclita rezultatul anchetei.“ Cert este că procurorul de caz din acest dosar a solicitat la începutul acestui an Ministerului de Transporturi executarea scrisorii de garanţie depusă de Gruia Stoica în cazul privatizării CFR Marfă – eşuată la­mentabil de statul român. Garanţia de 10 milioane de euro solicitată de DIICOT Iaşi pentru acoperirea prejudiciului din dosarul aflat în cercetare de la Iaşi nu a putut fi pusă la dispoziţia anchetatorilor ieşeni din motive obscure şi care, susţine presa naţională, ar fi dus la deschiderea unui alt dosar penal.

Alături de Gruia Stoica, printre cele şapte persoane care au calitatea de suspect în dosarul de la DIICOT Iaşi se numără şi tatăl afaceristului, precum şi fratele acestuia. Gruia Stoica a fost trimis în judecată într-un alt dosar, instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, în care este acuzat de trafic de influenţă. Stoica ar fi promis avocatului Doru Boştină, din Bucureşti, suma de 3 mi­lioane de euro pentru ca acesta să îşi exercite influenţa şi să afle ce sumă va oferi CFR Marfă în cadrul unei licitaţii publice. În acest dosar, Stoica a fost şi arestat. Patronul GFR este originar din localitatea gălăţeană Toflea.
 

Comentarii