Iaşul, plin de maşini de Ziua Mondială fără Maşini. Motivul lui Chirica, cu ochii peste Prut

miercuri, 23 septembrie 2015, 01:55
2 MIN
 Iaşul, plin de maşini de Ziua Mondială fără Maşini. Motivul lui Chirica, cu ochii peste Prut

„Am considerat că nu este potrivit, în mijlocul săptămânii, să începem să restricţionăm circulaţia pe drumurile publice”, a spus primarul interimar

Iaşul a ajuns comparabil cu orăşelul basarabean Ungheni. Primarul oraşului de peste Prut, Alexandru Ambros, şi-a chemat ieri concetăţenii la o plimbare cu bicicletele pentru a marca Ziua Mondială fără Maşini. „E ziua când, la nivel global, se renunţă la maşini în folosul transportului public, al bicicletelor şi al mersului pe jos în scopul de a reduce emisiile gazelor de eşapament. Pentru a marca această zi deosebită, primăria oraşului Ungheni organizează o cursă de ciclism pe traseul piaţa Independenţei – strada Naţională – strada Romană – strada Naţională – piaţa Independenţei”, se menţionează într-un comunicat al primăriei din Ungheni.

La Iaşi, singurele manifestări de ieri au fost organizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi de societatea civilă. Astfel, Clubul de ciclism IaşiBike i-a invitat pe ieşeni la o plimbare cu bicicleta, pe traseul Podu Roş – bd. Socola – bd. Nicolae Iorga – Gară – Canta – Moara de Foc – Păcurari – bd. Independenţei – Palatul Culturii.

Pentru municipalitate, Ziua Modială fără Maşini s-a vrut a fi marcată doar simbolic. Primarul interimar, Mihai Chirica, a spus că această zi trebuie să fie una a folosirii raţionale a maşinii, fără a preciza ce ar însemna efectiv acest lucru. „În «ziua fără maşină» sunt câteva acţiuni organizate de către şcoli. «Ziua fără maşină» trebuie să fie un eveniment simbolic, de utilizare judicioasă a vehiculului propriu, care trebuie să devină doar o necesitate, nu o regulă. Am considerat că nu este potrivit, în mijlocul săptămânii, să începem să restricţionăm circulaţia pe drumurile publice. Când 22 vine într-o zi de weekend, vom avea o altă abordare”, a spus Chirica.
 
O altă abordare va fi cea a municipalităţii pariziene. La Paris, ziua fără maşini va fi marcată duminică, prin închiderea completă traficului auto a celor patru arondismente centrale ale capitalei Franţei. Alte cinci arondismente din cele 20 de arondismente în care este împărţit Parisul vor fi afectate parţial de interdicţia de circulaţie cu automobilul. „Primarul Parisului, Anne Hidalgo, şi-a anunţat la încpeutul lunii martie intenţia de a organiza această zi simbolică. În apropierea conferinţei internaţionale asupra încălzirii climatice care va avea loc în decembrie în Capitală, Parisul vrea să dea un exemplu în domeniul luptei împotriva poluării”, nota ziarul "Le Parisien" într-un articol dedicat evenimentului.
 

 

Comentarii