Iată că se poate!

sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 02:43
5 MIN
 Iată că se poate!

 

CSM Politehnica Iaşi – CS U Craiova 2-1 (1-1), în etapa a XVII-a a Ligii I de fotbal. Iaşul a trecut peste gravele probleme cu care se confruntă şi, deşi a avut un lot decimat, a reuşit să învingă o pretendentă la titlu,
 
 
CSM: Grahovac – Bosoi, Mihalache, Frăsinescu, Sato – Creţu – Ciucur (’39 –  Ciucă), V. Gheorghe, Böle, Bădic (’55 – Ţigănaşu) – S. Moldovan (’77 – Danale). Antrenor: Eugen Neagoe.
CS U: Calancea – Briceag, Popov, Acka, Vătăjelu – Zlatinski – Ivan, Băluţă, Rocha (’73 – Mateiu), Bancu (’40 – Rambé) – Măzărache (’81 – Surugiu). Antrenor: Gheorghe Mulţescu.
Cartonaşe galbene: Sato (’55), Creţu (’74), Ciucă (’74), Hotoboc (rezervă – ’74), Grahovac (‘90^4)  – Briceag (’74), Mateiu (’85).
Arbitri: Cristi Balaj; Ovidiu Artene, Marius Nicoară.
 
1-0, min. 4: Ciucur, cu un şut în vinclu de la marginea careului mare;
1-1, min. 44: Băluţă, din lateral dreapta, după o execuţie care a semănat mai mult cu o centrare;
2-1, min. 72: Böle transformă penaltiul acordat în urma unui fault comis de Popov asupra lui Creţu.
 
Privită drept victimă sigură în disputa cu o echipă net superioară pe toate palierele (stabilitate financiară, valoare a lotului, moral, situaţie în clasament etc.), CSM Politehnica a uitat de valul uriaş de probleme care a lovit-o în ultima perioadă şi a intrat perfect în meciul de aseară. După un corner executat de Vasile Gheorghe şi respingeri ale reluărilor lui Böle şi Bădic, Ciucur a avut o super-execuţie, care l-a învins pe Calancea. Oltenii, care au spus că nici nu se gândesc să nu câştige în Copou, au avut reacţie, însă dominarea oaspeţilor l-a pus la treabă pe Grahovac o singură dată: Rocha, aflat într-o poziţie suspectă de ofsaid (min. 15) a trimis, cu capul, în portar, din careul mic. Mai periculoşi pentru poarta gazdelor au fost Creţu (’28) şi Bosoi (’34), salvaţi de la autogol de intervenţiile bune ale sârbului, care a fost apoi protejat bine de Frăsinescu (’38), fundaşul care a blocat reluarea lui Ivan. Reduta moldovenilor a căzut neaşteptat, ghinioanele din ultimele runde lovind încă o dată Iaşul, o centrare lui Băluţă, lansată aproape de pauză, transformându-se într-un şut imparabil.
CSM nu a căzut, Neagoe suplimentând la pauză doza de orgoliu necesară pentru a sta în picioare într-un meci cum a fost cel de aseară. Rezultatul s-a văzut în actul secund, pe care gazdele l-au dominat (posesie – 59%!) şi l-au câştigat graţie golului reuşit de Böle, din penalty, un gol ce a colorat finalul: juniorii Moldovan (’73) şi Danale (‘90^5) au avut acţiuni frumoase, iar Craiova a reuşit să tragă şi pe poartă. Una peste alta, victorie frumoasă a unei echipe care se încăpăţânează să respire într-un moment în care multă lume îşi freca mâinile de bucurie, pregătind să tragă clopotele de înmormântare.
 
 
Prunea: “Cine va distruge Poli Iaşi, va plăti!”
 
^ CSM Politehnica a pierdut faţă de meciul cu ASA Târgu Mureş, din etapa trecută, cinci jucători! Caparco, Mitic şi Chelaru s-au accidentat, iar Voicu şi Cristea au fost suspendaţi. În condiţiile în care Ştefănescu, Martin, Târşa şi Boiciuc au rămas indisponibili, în lotul de 18 cu care Neagoe a abordat partida au fost cooptaţi trei juniori de 17 ani: Moldovan, titular în premieră în Liga I, Dodan şi Danale, rezerve pentru prima dată la un meci de seniori, ultimul debutând. ^ În condiţiile absenţei lui Voicu, Ovidiu Mihalache a fost căpitan de echipă la CSM. ^ Deşi s-au antrenat normal înaintea meciului, Mădălin Ciucă şi Alexandru Ţigănaşu au fost rezerve, ambii absentând mult din cauza unor accidentări. ^ Imediat după gol, Ciucur a luat tricoul lui Târşa şi l-a arătat spre tribune. ^ Antrenorul gazdelor, Eugen Neagoe şi Ciucă au evoluat în trecut la FC Universitatea Craiova, iar Cosmin Frăsinescu la CS U Craiova. ^ La sfârşitul meciului, preşedintele CSM Politehnica, Florin Prunea, a lansat un atac la adresa primarului Mihai Chirica, cel care a blocat finanţarea echipei: “Am văzut cât de iubită este de specatori, această echipă. Ar trebui să fie iubită de toată lumea! Când era campanie electorală, tribuna oficială era plină, oraşul era plin de afişe, de Hajduk. Ziceai că e nuntă! După asta – zero! Azi, tribuna oficială era goală. Nu e normal ca o echipă să depindă de un singur om. Când acel om se supără, se poate distruge echipa. Jucătorii au fost la Primărie şi li s-a zis că a doua zi se vor face plăţile la echipă. Şi nu s-au făcut. Eu ce să le spun jucătorilor? Din iulie până acum, am primit 100 000 de euro. Avem cel mai mic buget din Liga I. Ajungem  să facem deplasarea la Constanţa cu ajutorul unui prieten de-al meu din Bucureşti. Această echipă a fost puternică atunci când am fost toţi împreună! Cine va distruge această echipă va face o mare greşeală! Cine va distruge Politehnica Iaşi va plăti! Această echipă este un simbol al oraşului, este un spirit, a dat oameni de mare calitate, cum au fost foşti jucători, ca Simionaş sau Bucu. Trebuie să vină cineva la noi să ne spună clar ce se vrea. Dar să nu ne mintă!”. ^ Primul meci al etapei: ASA Târgu Mureş – FC Viitorul 0-2 (0-2). Marin (’24 – penalty), Boli (’45).
 
 
Decalaraţiile tehnicienilor
Eugen Neagoe: “Am demonstrat şi în meciurile anterioare că putem să câştigăm sau să luăm puncte. Astăzi am şi reuşit. Am obţinut trei puncte foarte importante, contra unei echipe foarte bune, care are toate atuurile să se lupte pentru titlu. Am avut multe discuţii, am lucrat mult la antrenamente, mă bucur că am reuşit să câştigăm. Victoria este cu atât mai dulce cu cât am obţinut-o în condiţii speciale, având mari probleme financiare şi de efectiv. Sper să rămânem pe aceeaşi linie şi la meciul cu Viitorul. Am fost acuzaţi că am jucat defensiv? Nu ştiu dacă cei de la Craiova, dacă erau în locul nostru, cu nouă  jucători lipsă, ar fi jucat ofensiv, ca Barcelona”.
Gheorghe Mulţescu: “Am întâlnit o echipă arţăgoasă, cu foarte multe probleme, disperată, aflată într-o situaţie delicată. Iaşul are jucători buni, care ştiu fotbal, doar din cauza unei conjuncturi a ajuns aici. Noi am ratat din 2 metri, din 6 metri, am mai făcut şi un penalty. Antijocul are câştig de cauză în România. La 1-0, copiii nu mai dădeau mingile, la 1-1 nu am înţeles de ce se apărau. Eu sunt împăcat cu mine, respect fotbalul”.
 
 
 

    

Comentarii