Este cea mai mare investiţie de infrastructură din zona rurală ieşeană

Ieri s-a votat cel mai mare credit din istoria CJ Iaşi. În 4 ani se vor cheltui 45 milioane de euro pe asfaltări de drumuri judeţene

sâmbătă, 25 martie 2017, 02:50
4 MIN
 Ieri s-a votat cel mai mare credit din istoria CJ Iaşi. În 4 ani se vor cheltui 45 milioane de euro pe asfaltări de drumuri judeţene

Autorităţile judeţene vor împrumuta circa 22 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii, care a avut oferta cea mai avantajoasă. Banii vor fi rambursaţi în următorii 24 de ani. O sumă similară va fi pusă şi de CJ, pentru a fi folosită la reabilitarea a opt subaxe de drumuri judeţene. La şedinţa CJ de ieri, pe mese s-au aflat carafe cu apă de la ApaVital, societate subordonată instituţiei, ca o replică la declaraţiile din ultima vreme privind calitatea apei de aici.

Consiliul Judeţean se lansează în cel mai important credit din istoria instituţiei. Convocat în şedinţă extraordinară, plenul CJ a aprobat ieri contractarea unui credit de 100 milioane de lei destinat investiţiilor în reabilitarea drumurilor judeţene. Acesta urmează să fie negociat cu Banca Europeană pentru Investiţii, preşedintele CJ, Maricel Popa, estimând că banii ar putea fi obţinuţi în cursul lunii mai. Lucrările de refacere a reţelei de drumuri judeţene nu vor putea începe însă înainte de primăvara anului viitor, din cauza duratei procedurilor de licitaţie. „Banii vor fi luaţi de CJ şi vor fi puşi la dispoziţia Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor. Noi suntem pregătiţi. Avem studiile de fezabilitate gata. Imediat ce vom avea un buget, adică de pe 1 aprilie, vom da drumul la licitaţiile pentru proiectele tehnice. Până în toamnă vom putea scoate la licitaţie şi lucrările, iar din primăvară îi dăm drumul“, a declarat directorul DJADP, Daniel Achiţei.

Ideea creditului, lansată de Adomniţei în 2014

Pregătirile pentru contractarea creditului au început din vara anului 2014, pe când preşedinte al CJ era Cristian Adomniţei. La acea dată, se stabilise ca banii necesari lucrărilor la drumurile judeţene să fie luaţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Ulterior, au fost purtate discuţii cu opt instituţii bancare, cea mai bună ofertă fiind considerată cea a BEI. Reprezentanţii PNL au cerut ieri ca negocierile să fie purtate cu primele trei bănci ca oferte, respectiv BEI, BERD şi Banca Transilvania, dar au renunţat la propriul amendament după lămuririle date de reprezentanţii executivului. „BERD percepe un comision de 1% numai pentru a deschide negocierile, pentru a sta de vorbă cu ei. BERD însă nu permite să desfăşori negocieri şi cu altă bancă în paralel. Dacă negociezi cu ei, nu mai negociezi cu nimeni. Oferta BEI este de două ori mai bună decât cea a BERD şi este greu de crezut că în urma negocierilor BERD şi-ar reduce pretenţiile la jumătate“, a explicat Popa.

În oferta indicativă a BEI, CJ ar urma să beneficieze de un credit de 22 milioane euro, la o marjă de 0,6% peste Euribor la 6 luni, rata de împrumut interbancar în zona euro. Euribor avea ieri o valoare negativă, de -0,242%, ceea ce ar însemna că dobânda plătită de CJ la credit va fi de 0,36%. Creditul va beneficia de o perioadă de graţie de 4 ani, timp în care CJ va putea folosi banii fără a plăti dobânzi. Rambursarea propriu-zisă se va face în decurs de 20 de ani, timp în care CJ va avea de plătit în plus 1,5 milioane de euro. „Astea sunt datele de la care plecăm. Şi aşa sunt condiţii foarte bune. Vom purta însă negocieri şi vom încerca să le îmbunătăţim“, a spus Popa. Consilierii au desemnat ieri şi comisia de negociere cu BEI, din ea făcând parte reprezentanţi ai aparatului de specialitate din cadrul CJ şi ai partidelor reprezentate. În afara câte unui reprezentant al PSD, PNL, ALDE şi PMP, din comisie va face parte şi consilierul Mircea Manolache, care face parte oficial din PMP, dar nu şi din grupul de consilieri ai partidului, votând ca independent. „Deci, Stanciu de la PSD, Uscatu de la PMP, Stoian de la ALDE, Flutur de la liberali. Domnul Manolache va face parte din comisie… din partea lui însuşi“, a rezumat preşedintele CJ.

Apă de la ApaVital, cu lămâie

La începutul şedinţei CJ de ieri, pe masa consilierilor s-au aflat carafe cu apă şi farfurioare cu lămâie. „Trataţia“ a fost menită să demonstreze faptul că apa furnizată de ApaVital are o calitate bună, preşedintele CJ fiind primul care şi-a turnat ostentativ apă în pahar. Managerul ApaVital, Ion Toma, a oferit explicaţii publice cu privire la declaraţiile recente ale primarului Mihai Chirica, referitoare la calitatea apei. „Chirica a făcut o declaraţie politicianistă. Am avut noroc că ieşenii nu au intrat în panică. Doar că, odată pornit războiul între Chirica şi Popa, vom asista şi la alte declaraţi în care instituţiile subordonate CJ vor fi scoase în faţă. Ar trebui să aveţi o discuţie în cadrul partidului şi să vă lămuriţi“, i-a spus consilierul liberal Constantin Şerban lui Popa, coleg în PSD cu Chirica. „Nu a fost o declaraţie politicianistă, ci una inconştientă, a unui cetăţean, în afara programului de muncă, la ceas de seară, ca să zic aşa. A vrut să mute problemele de mediu din ograda Primăriei în cea a CJ“, a replicat Popa.

Consilierii s-au contrat şi pe tema şedinţei comune a guvernelor român şi moldovean, desfăşurată joi la Piatra Neamţ. Liberalii au reproşat faptul că şedinţa nu s-a desfăşurat la Iaşi, capitală de război a României în urmă cu 100 de ani, apreciind că situaţia s-a datorat conflictului existent între primarul Chirica şi liderul PSD, Liviu Dragnea. „Guvernul moldovean a cerut explicit ca şedinţa comună să aibă loc la Piatra Neamţ. Au vrut să meargă într-un loc mai religios. În Neamţ sunt cele mai multe biserici pe kilometru din toată Europa“, a explicat preşedintele CJ. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii