Încăierare în faţa Consulatului Turciei din Bruxelles: şase persoane au fost rănite

vineri, 31 martie 2017, 16:24
2 MIN
 Încăierare în faţa Consulatului Turciei din Bruxelles: şase persoane au fost rănite

Şase persoane au fost rănite, dintre două erau în continuare spitalizate, în ciocnirile violente care au avut loc joi în faţa Consulatului Turciei la Bruxelles între susţinători şi adversari ai preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat vineri justiţia belgiană, relatează AFP.

Cinci bărbaţi născuţi între 1969 şi 1988 au fost arestaţi şi urmau să fie audiaţi de justiţie, a precizat Parchetul Bruxellesului într-un comunicat. Toţi au fost răniţi. Patru dintre ei urmau să fie audiaţi vineri, însă al cincilea ”a fost necesar să rămână la spital” şi va fi audiat ”atunci când o va permite starea sănătăţii sale”. O femeie sexagenară, care încerca să se intervină între protagonişti, era de asemenea spitalizată în continuare vineri. Ciocnirile au izbucnit joi, către ora locală 16.00 (17.00, ora României) între susţinători şi opozanţi ai preşedintelui turc, în dreptul Ambasadei şi Consulatului Turciei, în centrul capitalei belgiene.

Un grup de 150 până la 200 de persoane s-a format în faţa clădirii turce, unde s-a aruncat cu pavele în vehicule din zonă, iar poliţia a restabilit ordinea după mai multe ore de tensiuni. ”Mai multe persoane s-au bătut, s-au aplicat lovituri inclusiv cu un cuţit şi cu o bară de fier”, se arată în comunicatul parchetului. Aceste coicniri au avut loc în contextul în care turci care locuiesc în Belgia pot să voteze, începând de la 27 martie şi până pe 9 aprilie, în consulatele din Bruxelles şi Antwerpen (nord) în referendumul cu privire la o reformă constituţională pe tema consolidării puterilor preşedintelui Erdogan. În Turcia, consultarea este prevăzută pe 16 aprilie. Într-un mesaj postat pe Twitter, premierul belgian Charles Michel a condamnat ”ferm”, joi seara, aceste violenţe. Guvernul belgian ”promovează o toleranţă zero faţă de răbufniri în legătură cu referendumul turc”, a scris el.
 
Potrivit NavBel, o organizaţie care reprezintă comunitatea kurdă în Belgia, incidentele au fost provocate de ”un grup de patru belgiano-turci care a atacat cu cuţitul belagiano-kurzi ce veneau să voteze în regerendumul din Turcia”. Campania electorală în vederea acestui referendum a provocat tensiuni grave între liderii turci şi mai multe ţări europene, după ce acestea au interzis unor minişti turci să vină să facă campanie pe teritoriul lor. Ciocniri au umbrit o manifestaţie pro-kurdă la care participau câteva mii de persoane, pe 17 noiembrie, în capitala belgiană.

    

 

Comentarii