Învăţăturile Iliescu şi Năstase pentru propăşirea PSD

sâmbătă, 17 ianuarie 2015, 02:49
4 MIN
 Învăţăturile Iliescu şi Năstase pentru propăşirea PSD

Membrii partidului nu mai trebuie să se pârască între ei la DNA, spune fostul premier. O atitudine "constructivă şi responsabilă" va repropulsa PSD, susţine fostul preşedinte.

Fostul lider PSD Adrian Năstase i-a criticat pe social-democraţii care aleg "soluţia de a merge la DNA pentru a vorbi". Solicitat să comenteze situaţia din PSD, Năstase a afirmat că "înfrângerea este orfană, în timp ce victoria are foarte mulţi părinţi". "Pierderea alegerilor prezidenţiale, după ce au existat aşteptări foarte mari, a generat o nemulţumire internă care are nevoie de un anumit timp pentru a se resorbi. În mod evident, şi de data aceasta, au apărut la suprafaţă unele dintre tensiunile care de-a lungul timpului s-au acumulat. Eu sunt convins că, gestionată cu inteligenţă, perioada asta va putea fi traversată cu bine. Nu cred că este o formulă inteligentă să se încurajeze noi variante, spargeri de partid", a spus Năstase.
Fostul premier a declarat că foştii săi colegi de partid ar trebui să înveţe din lecţiile trecutului şi să nu cadă în "capcanele pe care le întind diverse sirene". "Ideea unor reforme permanente, ideea unor noi partide, noul PSD, care a mai fost nou de vreo şapte ori până acum, sunt formule care nu pot să ajute decât pe cei din partea cealaltă parte a spectrului politic şi nu cred că trebuie încurajate", a completat Adrian Năstase.
În opinia sa, în prezent, PSD are nevoie de "înţelepciune", nu de "scindări, de excluderi", afirmând că excluderea unor membri de partid, precum Mircea Geoană şi Marian Vaghelie, nu a fost "foarte inspirată". "Chiar dacă ceea ce au făcut ei după aceea a dat apă la moară poate celor care au iniţiat aceste decizii. Nu cred că trebuie dus mai departe acest lucru, trebuie gândit din nou la ceea ce înseamnă aducerea la zi a ideologiei partidului, trebuie reorganizate departamentele partidului în coordonarea Consiliului Naţional", a mai spus fostul preşedinte al PSD.
Întrebat dacă în cazurile lui Marian Vanghelie şi Mircea Geoană ar trebui să se renunţe la excluderea din partid, Adrian Năstase a spus că nu poate judeca el acest lucru, dar crede că "soluţia de a merge la DNA pentru a vorbi despre diverse chestiuni din partid nu este cea mai bună".
"Cred că dacă sunt lucruri de discutat despre partid, ele ar fi trebuit discutate în interiorul partidului", a conchis el, referindu-se la prezenţa lui Marian Vanghlie la DNA, ca martor, pentru a da declaraţii în legătură cu organizarea votului din străinătate la alegerile prezidenţiale. Marian Vanghelie a declarat atunci că responsabili pentru problemele votului din diaspora sunt Victor Ponta şi Liviu Dragnea, care "şi-au bătut joc de români", iar justiţia va stabili responsabilii.

Care e lecţia vieţii

Pe de altă parte, fostul preşedinte Ion Iliescu a calificat apariţia unui "nou PSD" ca fiind neserioasă. Întrebat de jurnalişti dacă liderul PSD trebuie să-şi asume eşecul alegerilor prezidenţiale, Ion Iliescu a răspuns afirmativ, dar a subliniat că aceasta ar fi bine să se facă din interiorul partidului, comparând situaţia lui Victor Ponta cu cea a lui, după ce a pierdut alegerile din 1996. "Bineînţeles. Dar ce înseamnă să-şi asume? Aţi asuma nu înseamnă să te retragi neapărat. Eu am pierdut alegerile în ’96 şi de pe poziţia de fost preşedinte. Şi după aceea am revenit la partid. Din contră, partidul m-a solicitat să vin şi în perioada de opoziţie 96 — 2000 am desfăşurat un fel de politică care a repropulsat partidul şi în 2000 am câştigat fără probleme. Asta este atitudinea constructivă şi responsabilă, şi nu intrarea în panică când pierzi, nici euforie când câştigi. Asta e lecţia vieţii şi lecţia vieţii politice", a subliniat preşedintele de onoare al PSD.
Fostul şef de stat s-a arătat deranjat de etichetele puse PSD în campanie, ca fiind un partid comunist. "Astea sunt bazaconii. Am avut o Revoluţie în 1989, de acolo trebuie să pornim, ăla este punctul de debut al noii istorii în România. Asemenea chestiuni politicianiste de slabă factură nu ajută la nimic. Sunt alte probleme în legătură cu funcţionarea statului, instituţiilor statului, societăţi, partidelor politice, sunt unele mai complexe şi mai complicate. Dacă ne ţinem de fleacuri din astea şi de tot felul de etichete, se blochează gândirea şi analiza de fond a ceea ce trebuie să se facă", a arătat liderul social-democrat. Despre Sebastian Ghiţă, Ion Iliescu crede că este un om lipsit de respect şi de comportament civilizat. "Nu mă interesează, nu-l cunosc, nu am avut de-a face cu el niciodată. El s-a exprimat cu obrăznicie şi m-a mirat. Un băiat tânăr, de 36 de ani, dar care a adunat avere şi i s-a urcat la cap", a spus Iliescu.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii