Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Investiţiile de anul viitor s-au dus pe finanţarea proiectelor cu bani UE neterminate

GALERIE
primaria iasi
  • primaria iasi
- +

Consilierii locali au aprobat ieri finanţarea de la bugetul local a trei proiecte europene care nu pot fi finalizate în termenul impus de Uniunea Europeană. Este vorba de modernizarea căminului de pensionari „Sf. Parascheva”, extinderea unui corp al Liceului de Informatică şi reabilitarea termică a trei blocuri-turn din Piaţa Unirii.  

În total, suma se ridică la circa 3 milioane euro. Consilierul independent Anca Preda a solicitat ieri demisia unui director din primărie pe care l-a identificat drept responsabil pe aceste proiecte, Dumitru Tomorug, dar cererea ei nu a stârnit vreo reacţie din partea celui vizat. „Apreciez că vinovat de această situaţie este direcţia de investiţii împreună cu executivul primăriei. Faptul că directorul acestui departament nu a luat cuvântul în plen este încă o dovadă că lucrurile nu sunt tratate cu seriozitate şi poate că lipsa de competenţă este confirmată de cei care ar trebui să dea răspunsurile în mod ferm”, a declarat Anca Preda.

La votul pe cele trei proiecte, consilierul a votat favorabil, pe principiul alegerii „răului cel mai mic”. În schimb, liberalii s-au abţinut, dar finanţarea de la bugetul local a proiectelor a putut fi aprobată cu avizul consilierilor social-democraţilor. Însă votul a fost unul „la mustaţă”, având în vedere că mulţi consilieri de la PSD au lipsit ieri de la plen. „Prin votul consilierilor de astăzi, am amanetat bugetul de investiţii din fonduri proprii pe anul viitor. 13 milioane lei, probabil suma va mai creşte, iar bugetul de investiţii din venituri proprii pe anul acesta a fost de 20 milioane lei. Practic, ne mai rămân foarte puţini bani pentru a putea susţine proiectele pe care le vom depune pe următorul exerciţiul financiar şi să facem şi altceva din fonduri proprii”, a comentat liderul de grup al consilierilor liberali, Marius Dangă.

La rândul său, primarul interimar Mihai Chirica a explicat că toate cele trei proiecte cu termen de execuţie prelungit în 2016 au fost pe lista de rezervă a Iaşului pentru fonduri europene şi au fost contractate pe ultima sută de metri a exerciţiului financiar. Edilul a mai susţinut că întârzierile în implementare s-au datorat problemelor cu licitaţiile sau cu firmele de construcţii care şi-au adjudecat procedurile. „Toate proiectele de pe lista prioritară au fost finalizate, toate cele aproape 114 milioane euro au fost accesate, nu aţi găsit pe ordinea de zi niciun proiect din cele care se discuta că ar putea fi în pericol, de tipul pasajelor, managementul de trafic etc., astăzi aveţi în sfârşit siguranţa că proiectele sunt finalizate şi, săptămâna viitoare, într-o singură zi, facem conferinţele de închidere pentru toate aceste proiecte”, a menţionat primarul interimar.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri