Investiţiile de anul viitor s-au dus pe finanţarea proiectelor cu bani UE neterminate

vineri, 18 decembrie 2015, 02:56
2 MIN
 Investiţiile de anul viitor s-au dus pe finanţarea proiectelor cu bani UE neterminate

Consilierii locali au aprobat ieri finanţarea de la bugetul local a trei proiecte europene care nu pot fi finalizate în termenul impus de Uniunea Europeană. Este vorba de modernizarea căminului de pensionari „Sf. Parascheva”, extinderea unui corp al Liceului de Informatică şi reabilitarea termică a trei blocuri-turn din Piaţa Unirii.  

În total, suma se ridică la circa 3 milioane euro. Consilierul independent Anca Preda a solicitat ieri demisia unui director din primărie pe care l-a identificat drept responsabil pe aceste proiecte, Dumitru Tomorug, dar cererea ei nu a stârnit vreo reacţie din partea celui vizat. „Apreciez că vinovat de această situaţie este direcţia de investiţii împreună cu executivul primăriei. Faptul că directorul acestui departament nu a luat cuvântul în plen este încă o dovadă că lucrurile nu sunt tratate cu seriozitate şi poate că lipsa de competenţă este confirmată de cei care ar trebui să dea răspunsurile în mod ferm”, a declarat Anca Preda.

La votul pe cele trei proiecte, consilierul a votat favorabil, pe principiul alegerii „răului cel mai mic”. În schimb, liberalii s-au abţinut, dar finanţarea de la bugetul local a proiectelor a putut fi aprobată cu avizul consilierilor social-democraţilor. Însă votul a fost unul „la mustaţă”, având în vedere că mulţi consilieri de la PSD au lipsit ieri de la plen. „Prin votul consilierilor de astăzi, am amanetat bugetul de investiţii din fonduri proprii pe anul viitor. 13 milioane lei, probabil suma va mai creşte, iar bugetul de investiţii din venituri proprii pe anul acesta a fost de 20 milioane lei. Practic, ne mai rămân foarte puţini bani pentru a putea susţine proiectele pe care le vom depune pe următorul exerciţiul financiar şi să facem şi altceva din fonduri proprii”, a comentat liderul de grup al consilierilor liberali, Marius Dangă.

La rândul său, primarul interimar Mihai Chirica a explicat că toate cele trei proiecte cu termen de execuţie prelungit în 2016 au fost pe lista de rezervă a Iaşului pentru fonduri europene şi au fost contractate pe ultima sută de metri a exerciţiului financiar. Edilul a mai susţinut că întârzierile în implementare s-au datorat problemelor cu licitaţiile sau cu firmele de construcţii care şi-au adjudecat procedurile. „Toate proiectele de pe lista prioritară au fost finalizate, toate cele aproape 114 milioane euro au fost accesate, nu aţi găsit pe ordinea de zi niciun proiect din cele care se discuta că ar putea fi în pericol, de tipul pasajelor, managementul de trafic etc., astăzi aveţi în sfârşit siguranţa că proiectele sunt finalizate şi, săptămâna viitoare, într-o singură zi, facem conferinţele de închidere pentru toate aceste proiecte”, a menţionat primarul interimar.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii