Juncker: „Solicitanţii de azil să muncească. Munca înseamnă demnitate”

miercuri, 09 septembrie 2015, 10:46
1 MIN
 Juncker: „Solicitanţii de azil să muncească. Munca înseamnă demnitate”

Standarde de azil comune sunt importante, dar nu sunt suficiente pentru a face faţă crizei actuale a migranţilor, afirmă preşedintele CE Jean Claude-Juncker în primul său discurs despre "starea Uniunii", îndemnând la cote "obligatorii" de distribuire între statele UE.

Însă de când UE a convenit să primească refugiaţi, în mai, lucrurile s-au schimbat, a argumentat el.

Juncker a declarat că aplaudă eforturile ţărilor vecine Siriei – Turcia, Liban şi Iordania – de a accepta milioane de refugiaţi.

Europa a eşuat, însă, în a le oferi refugiaţilor solidaritatea sa comună, recunoaşte el, subliniind că propune, miercuri, măsuri de urgenţă.

"Acest lucru este necesar să fie făcut în mod obligatoriu", subliniază Juncker, care a confirmat că planul Comisiei vizează 160.000 de oameni.

El a avertizat că se apropie iarna.

"Oare chiar vrem ca oamenii să doarmă în gara din Budapesta sau în corturi pe (insula greacă) Kos?", întreabă el.

Preşedintele CE a adăugat că o listă de ţări sigure, în Europa, va ajuta la urgentarea procedurilor de azil.

Comisia propune, de asemenea, un mecanism permanent de distribuire, pentru a ajuta la gestionarea unor eventuale situaţii viitoare de urgenţă în privinţa refugiaţilor, a anunţat el.

"Mă pronunţ ferm ca solicitanţii de azil să muncească în timp ce le sunt procesate solicitările. Munca înseamnă demnitate", a subliniat Juncker.

Mediafax

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii