A avut sau nu discernământ?

La Grajduri sau la puşcărie? „Teroristul”, capabil să omoare oameni pentru faimă

vineri, 12 iulie 2013, 01:50
4 MIN
 La  Grajduri sau la puşcărie? „Teroristul”, capabil să omoare oameni pentru faimă

Oliver Stan a fost supus ieri unei prime expertize psihiatrice. Medicii spun că a fost foarte cooperant. Vor mai fi necesare două şedinţe, pentru a se stabili dacă a avut sau nu discernământ.

Oliver Stan, bărbatul diagnosticat în anul 2006 cu schizofrenie paranoidă, care a încercat să arunce în aer un amfiteatru cu studenţi şi profesori, a fost ieri-dimineaţă supus unei prime expertize psihiatrice. O comisie formată din doi psihiatri, un psiholog şi un medic legist a mers la Spitalul de Psihiatrie „Socola“ pentru a discuta cu Oliver, cu scopul de a vedea daca acesta a avut sau nu discernământ atunci când a intrat cu bomba în universitate. Pacientul a fost cooperant, răspunzând cu lux de amănunte tuturor întrebărilor puse de specialişti. Acesta nu se afla sub medicaţie atunci când a avut loc expertiza, iar în acest fel medicii spun că nu au fost mascate anumite simptome ale stării sale psihice. Potrivit comisiei, vor fi necesare încă două examinări medico-legale psihiatrice, pentru a se constata prezenţa sau absenţa discernământului.

„Am căutat sensul vieţii“

„Consider că am reuşit să-mi ating scopul: am devenit cunoscut“. Aşa şi-a exprimat pacientul gestul comis, ţinând să precizeze că nu a avut niciodată de gând să detoneze bomba. „Am trăit o viaţă fără sens şi mereu am căutat sensul vieţii“, sau „Dacă vorbeşti cu Dumnezeu se cheamă rugăciune, dar dacă Dumnezeu vorbeşte cu tine se cheamă nebunie“, sunt doar câteva dintre lucrurile pe care Oliver Stan le-a destăinuit în faţa comisiei. Medicii au precizat că sunt necesare alte expertize, pentru a se stabili dacă a avut sau nu discernământ. „Sunt necesare încă două examinări pentru confruntarea relatărilor, consecvenţa sau inconsecvenţa lor, selectarea ideilor dominante şi evaluarea remuşcărilor faţă de fapta comisă“, a declarat prof.dr. Călin Scripcaru, medic legist şi membru în Comisia de Expertiza Psihiatrică. În funcţie de prezenţa sau absenţa discernământului, pacientul va suferi o pedeapsă privativă de libertate, la Penitenciar, sau va fi trimis la un spital pentru măsuri de maximă siguranţă, adică la Spitalul Pădureni-Grajduri. Membrii comisiei au ţinut să precizeze că motivaţia faptei nu este specifică unui act de terorism, scopul nefiind instaurarea terorii şi uciderea, ci a fost vorba despre un act demonstrativ, de a atrage atenţia opiniei publice. „Cum omenirea poate să sară în sus când o echipă de fotbal dă un gol? Şi pentru o descoperire majoră cum este a mea ar trebui să se sară în sus. Dar eu nu sunt băgat în seamă“, a mai spus bolnavul. Acesta a menţionat într-o scrisoare pe care i-o adresase preşedintelui Traian Basescu că are o soluţie pentru reducerea şomajului şi că este singurul care poate salva omenirea. Oliver Stan le-a spus medicilor că este conştient de boala de care suferă, considerând-o o frustrare, şi a precizat că s-a retras în pădure şi s-a izolat de lume pentru că acolo a găsit mai multă consolare decât în Iaşi. La următoarele expertize, comisia va încerca să constate dacă pacientul are sau nu remuşcări faţă de fapta comisă.

Joi, iar la expertiză

Următoarea expertiză va avea loc joia viitoare, iar în toată această perioadă, Oliver Stan nu va lua tratamentul pentru schizofrenie, deoarece şi-a exprimat clar această dorinţă. „Nu i se pot da forţat medicamentele, şi este oricum mai bine să nu se afle sub efectul medicaţiei atunci când este expertizat. Pentru ca situaţiile de acest gen să nu se repete, vom face un proiect de lege, împreună cu autorităţile şi Universitatea de Medicină şi Farmacie, pentru crearea unui centru-pilot de îmbunătăţire a asistenţei medicale de psihiatrie“, a declarat dr. Lucian Burlea, managerul Spitalului de Psihiatrie. În urma examinării, Oliver Stan va ajunge la închisoare sau la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Pădureni Grajduri, acolo unde se află toţi bolnavii mintal care au săvârşit acte de violenţă.Surse din rândul anchetatorilor ne-au spus că dacă bomba ar fi explodat ar fi fost zeci de morţi şi răniţi.

Comentarii