Lacul din capăt CUG va dispărea printre blocuri turn. Ce alte construcții au primit undă verde de la urbanism

joi, 17 noiembrie 2016, 03:02
4 MIN
 Lacul din capăt CUG va dispărea printre blocuri turn. Ce alte construcții au primit undă verde de la urbanism

Luciul de apă va fi concesionat de un dezvoltator care a primit ieri aprobare pentru ridicarea în zonă a unor blocuri cu 5, 6, 11 şi chiar 13 etaje. Alte proiecte urbanistice din cartierul CUG, în special blocuri, au fost aprobate tot ieri  

Două proiecte imobiliare din CUG au primit ieri undă verde de la Co­misia de urbanism a Consiliului Local (CL). Intrarea în oraş dinspre Ciurea va suferi modificări importante în contextul în care vor răsări noi blocuri de până la 11 etaje în proximitatea lacului din capătului cartierului, iar alte două imobile, dintre care unul de locuinţe, vor fi construite în zona rond vechi CUG. Ambele proiecte sunt dez­voltate de investitori privaţi cunoscuţi în oraş. Tot ieri, Comisia de urbanism şi-a ales un nou preşedinte, în persoana universitarului Paul Bo­işteanu, după ce fostul şef Florin Boca a demisionat în urma dezvălui­rile din „Ziarul de Iaşi“ cu privire la interesele sale imobiliare. 

Petro Grup îşi completează noul cartier

Unul dintre proiectele aprobate constă în construirea a două blocuri cu 11 etaje şi a patru imobile cu cinci etaje. Investitorul, compania Petro Grup, are la dispoziţie o suprafaţă de aproape 8.300 mp. În apropierea noului ansamblu, firma a mai primit undă verde în trecut de la CL pentru construirea a nouă blocuri cu şase etaje şi a trei cu 13 etaje. Imobilele aprobate ieri sunt lângă Lacul CUG 2, iar, potrivit unor reprezentanţi ai municipalităţii, investitorul şi-a manifestat deja intenţia de a concesiona luciul de apă. Pentru realizarea pro­iectului, investitorul a avut nevoie de un plan urbanistic zonal pentru a schimba funcţiunea zonei, atât timp cât aceasta era definită până acum ca păşune. Noua unitate teritorială de referinţă (locuinţe colective) permite dezvoltatorului să-şi extindă investiţia începută în capătul oraşului. Pentru cele şase imobile, investitorul va amenaja 242 locuri de parcare. 

Bloc de 8 etaje şi la Selgros

Celălalt proiect imobiliar aprobat de Comisia de urbanism aparţine omului de afaceri Dan Stratan şi rudelor fostului senator de Iaşi Ion Sol­canu (Bogdan, fiul său, şi Mihai, văr). Investitorii au la dispoziţie o suprafaţă totală de 4.750 mp, terenul fiind situat în imediata apropiere a intrării principale în zona supermarketului Selgros. Pe amplasament se află o clădire cu trei etaje, iar dezvol­tatorul a propus supraetajarea până la cinci niveluri, imobilul urmând a avea funcţiunea de birouri. Lângă această clădire, investitorii au mai propus construirea unui bloc cu opt etaje, pentru care vor construi 85 de locuri de parcare la subsol şi 95 de locuri la nivelul solului. Comisia de urbanism a avizat favorabil proiectului urbanistic în forma în care a fost propus. Dintre cele 15 proiecte urbanistice dezbătute ieri de către consilieri, doar patru dintre acestea au fost amânate, restul fiind aprobate. Celelalte pro­iecte au vizat locuinţe individuale propuse de diverşi proprietari, în zone precum Copou, Galata, Bucium sau Păcurari.

Paul Boişteanu, noul preşedinte al Comisiei

Un alt punct discutat ieri în cadrul Comisiei de urbanism a făcut referire la desemnarea unui nou preşedinte. În luna octombrie, fostul preşedinte Florin Boca a demisionat din comisie după ce „Ziarul de Iaşi“ a scris despre afacerile sale imobiliare din mai multe zone ale oraşului. El a fost înlocuit, la propunerea PSD, cu Paul Boişteanu, profesor universitar în cadrul USAMV, care a mai făcut parte din acest for şi în legislatura trecută. La lucrări au fost prezenţi şase consilieri: Boişteanu (PSD), viceprimarul Gabriel Harabagiu (PSD), secretarul Marius Aur (PSD) şi consilierii Vio­leta Găburici (ALDE), Ciprian Bostan (PNL) şi Tudor Dornean (PNL).

Sin­gurul care a lipsit a fost Cristinel Corozal (ALDE), membru al forului care a participat la o singură şedinţă dintre cele şase desfăşurate până acum în actuala legislatură. Iniţial, la votul pentru alegerea preşedintelui, au fost înregistrate trei voturi „pentru“ (Hara­bagiu, Aur şi Găburici) şi trei abţineri (Boişteanu, Bostan şi Dornean). Ulterior, consilierii PSD au susţinut că activitatea Comisiei poate fi blocată dacă nu este ales un preşedinte. În consecinţă, liberalii s-au retras câteva momente pentru consultări şi, apoi, au decis să voteze în favoarea lui Boi­şteanu, fiind înregistrate cinci voturi „pentru“ şi o abţinere.

Şedinţa de ieri a fost prima după cea de la sfârşitul lunii octombrie, când majoritatea membrilor au votat pentru restricţio­narea accesului presei. În ultimele săptămâni, unii membri au negat că s-ar fi adoptat o astfel de decizie, în ciuda faptului că, iniţial, au confirmat adoptarea hotărârii. Totuşi, un pas înainte în transparentizarea activităţii Comisiei a fost făcut alaltăieri când, pe site-ul Primăriei, a fost anunţată desfăşurarea şedinţei, pentru a doua zi.

Comentarii