Legenda Iulian Biţucă merge mai departe

marți, 02 septembrie 2014, 01:41
3 MIN
 Legenda Iulian Biţucă merge mai departe

Antrenorul emerit împlineşte astăzi 65 de ani. Tehnicianul care a format mai mulţi campioni la sabie îşi încheie colaborarea cu CSM, dar va continua să antreneze



 
Alin Lupeică, Florin Zalomir, Alexandru Siriteanu, Cosmin Hăncianu, Tiberiu Dolniceanu. Aur, argint sau bronz la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Campionatele Europene. Cuvântul cheie care leagă numele şi performanţele amintite este Iulian Biţucă, antrenorul care i-a descoperit şi format pe campionii amintiţi.
Reputatul tehnician se află astăzi la un moment de răscruce în carieră. Împlinind 65 de ani, Biţucă iese la pensie, încheind conturile cu gruparea locală CSM. “Nici nu-mi vine să cred cum au trecut anii! Şi acum îmi aduc aminte cum m-am apucat de scrimă, la 13 ani, la şapte ani după ce ajunsesem în Iaşi, din judeţul Timiş. Parcă alaltăieri am început să antrenez, lucru pe care l-am făcut voluntar între 1976 şi 1979, aşa de mult mi-a plăcut! Apoi, am trecut la Poli Iaşi, în 1982 la CSS Unirea şi în 2002 la CSM. Parcă ieri le puneam sabia în mână lui Lupeică, Zalomir, Dolniceanu şi celorlalţi campioni pe care i-am luat de copii, i-am format şi i-am lăsat să zboare când deja erau certitudini, ca seniori” rememorează tehnicianul care, la ceas de bilanţ, pune plusurile şi minusurile în balanţă: “Au fost zile, săptămâni, luni, ani de sacrificii, de muncă titanică şi lupte intense. Până la urmă, toate eforturile au meritat! Ce am simţit când România a fost campioană mondială, în 2009, având în echipă trei elevi de-ai mei, Zalomir, Dolniceanu şi Hăncianu, ce am simţit când Dolniceanu a devenit campion european, în 2013, ce am simţit când Zalomir, Dolniceanu şi Siriteanu au ieşit vicecampioni olimpici cu echipa, la Londra, sunt senzaţii pentru care merită să treci peste orice. Firesc, au fost şi decepţii, cea mai mare fiind neconfirmarea, la seniori, a Elenei Munteanu, una dintre cele mai talentate junioare din lume, care luase medalii la Europene şi la Mondiale. Dacă trag însă linie, pot spune cu mâna pe inimă că am lăsat ceva în urma mea!”

Ieşirea la pensie nu înseamnă că Biţucă va încheia conturile cu sabia românească. “Ce s-a întâmplat la Slobozia şi Braşov, acolo unde retragerile unor antrenori din aceeaşi generaţie cu mine a dus la distrugerea unor centre de tradiţie mi-a dat de gândit. Nu vreau să se întâmple nici ce s-a întâmplat la Iaşi, când, după retragerea lui Nicolae Pufnei, am fost silit să iau scrima de aici de la zero. De aceea, voi continua activitatea la Centrul Olimpic de Sabie de la Iaşi şi la clubul meu, Muşchetarul Iaşi, unde lucrez cu copii de 10-11 ani, pe care vreau să-i pregătesc pentru CSS Unirea şi CSM. Totodată, rămân lângă doi foşti elevi de-ai mei, Radu Tofan, de la CSS, şi Alexandru Siriteanu, care sper să intre la CSM, pentru a-i ajuta dacă vor avea nevoie de un sfat de la mine” a încheiat antrenorul emerit. Legenda merge mai departe!

 

Crema scrimei vine azi la Palas
Astăzi, pasionaţii sporturilor vor avea posibilitatea să se întâlnească cu marii campioni ai scrimei. Caravana Scrimei Româneşti face popas cu începere de la ora 11:00 în parcul Palas.Evenimentul are ca scop promovarea scrimei în rândul copiilor din 11 mai oraşe ale României. Fostul campion olimpic Mihai Covaliu, în prezent preşedintele Federaţiei Române de Scrimă şi antrenorul lotului naţional de sabie, precum şi marii campioni ai Iaşului la sabie, din trecut şi de astăzii Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir, Dan Irimiciuc, Iulian Biţucă, Nicu Rădulescu, Alexandru Siriţianu, Radu Tofan şi Alin Lupeică vor fi prezenţi la evenimentul, în cadrul căruia vor avea loc demonstraţii şi lecţii de scrimă.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii