Mai normali, mai populari

joi, 11 decembrie 2014, 02:50
3 MIN
 Mai normali, mai populari

Cât de sănătoasă poate fi o creştere de zece procente pentru un partid în decurs de o lună, vezi cazul PNL? Chirurgie estetică fără licenţă şi cam atât.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD nu ar obţine cel mai mare număr de mandate, arată un sondaj Inscop publicat marţi. S-a mai întâmplat o singură dată, pe vremea Convenţiei Democratice. Atunci, în condiţiile unui vot extrem de fragmentat, cu şase partide care au trecut pragul electoral, CDR a obţinut 30,7% din voturi, PDSR doar 23,1%. Dacă punem şi voturile obţinute de USD (pe atunci în internaţionala socialistă) PRM şi PUNR, putem spune că nu s-a întâmplat nici atunci. Stânga deţinea controlul legislativului. Astăzi, situaţia se prezintă total diferit. Noul PNL (PNL plus PDL) este creditat cu 41,7% din voturi (ca reper, alianţa D.A. a obţinut în 2004, pe emoţia generată de plecarea lui Bombo în Congo, doar 34%), urmat de PSD – UNPR – PC cu 38,8%. Mai mult, în Parlament şi-ar mai face loc, în marja de eroare a sondajului, doar două partide – PMP şi UDMR. Cum ambele formaţiuni fac parte din aceeaşi familie politică europeană cu noul PNL, concluzia vine de la sine: românii n-au fost niciodată mai populari ca astăzi.

Cu peste 52% din intenţiile de vot, dreapta românească îi face geloşi pe Merkel şi Cameron. Dar nu pentru mult timp. În mod evident rezultatele sondajului sunt virusate de adrenalina generată de victoria lui Klaus Iohannis. Cât de sănătoasă poate fi o creştere de zece procente pentru un partid în decurs de o lună, vezi cazul PNL? Chirurgie estetică fără licenţă şi cam atât. Ţine de evidenţă că mulţi dintre cei care au votat toată viaţa cu PSD şi “prietenii” i-au povestit operatorului Inscop despre tradiţia liberală a familiei lor. Una e să pui ştampila pe un partid ascuns în spatele perdelei şi alta să-i spui unui necunoscut că votezi cu pierzătorii. Dovada că scorul PNL este umflat artificial o regăsim în acelaşi sondaj, la încrederea respondenţilor în personalităţile publice. Cu excepţia lui Klaus Iohannis, toţi ceilalţi lideri PNL (MRU, Cătălin Predoiu, Vasile Blaga, Ludovic Orban) se bucură de simpatia unui segment redus de electorat, cu scoruri variind între 10 şi 18 procente. Şi mai interesant, toţi liderii virtuali ai viitorului mare partid de dreapta sunt depăşiţi la capitolul încredere de Traian Băsescu. Altfel spus, PNL propune figuri mai uzate decât cea a unui preşedinte uzat după zece ani de mandat. Un semnal de alarmă pentru un partid care îşi propune să domine scena politică în următorul deceniu.

Dacă scorul PNL trebuie salutat cu prudenţă, veştile cu adevărat bune ale sondajului vin din partea de jos a clasamentului. Partidele antisistem, PPDD şi PRM, cumulează împreună doar 3,5% dintre opţiunile electoratului. Poate că procentul nu e în mod real atât de mic – asta apropo de ruşinea în faţa operatorului -, dar parcă niciodată românii n-au fost mai normali în preferinţele politice ca acum. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii