Mănăstirea Bărboi este de acum monument de interes naţional. Alte demersuri

vineri, 26 august 2016, 02:00
2 MIN
 Mănăstirea Bărboi este de acum monument de interes naţional. Alte demersuri

Ansamblul mănăstirii Bărboi devine astfel monument de interes naţional.

Iaşul şi-a îmbogăţit zestrea culturală cu încă un monument de importanţă naţională. Ministerul Culturii a emis ordinul de schimbare a grupei valorice din care face parte ansamblul mănăstirii Bărboi din B, aferentă monumentelor de interes local, în A, corespunzătoare monumentelor de interes naţional şi internaţional.

„Emiterea acestui ordin se datorează arhitectului Smaranda Gâlea şi lui Sorin Iftimi, autorul unui studiu istoric minimal de vreo 100 de pagini, care au convins ministerul de importanţa ansamblului. Simbolic, Iaşul este mai bogat cu un monument de importanţă naţională. Altfel, reclasarea mănăstirii Bărboi va aduce un plus de punctaj atunci când va fi vorba de alocarea de fonduri pentru reabilitarea sa, la concurenţă cu alte monumente din ţară“, a declarat şeful Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Virgil Băbîi.

Odată cu emiterea ordinului Ministerului Culturii, în grupa monumentelor de clasă A vor fi incluse biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“, fosta stăreţie, azi casă parohială, turnul clopotniţă, monumentul bisericii „Sf. Vineri“, aghiazmatarul şi zidul de incintă al mănăstirii.

Demersurile de reclasare a mănăstirii au început în această primăvară, cu avizarea dosarului de către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Reabilitarea mănăstirii Bărboi face obiectului unui proiect în valoare de 3 milioane de euro, care urmează să fie propus spre finanţare Comisiei Europene în cursul lunii noiembrie.

„Avem de gând să cerem şi reclasarea Palatului Sturdza de la Miclăuşeni, o altă construcţie de o deosebită valoare istorică şi artistică. Am consultat deja comisia zonală şi am căzut unanim de acord că demersul de reclasare a monumentului merită făcut“, a spus Băbîi.

Comentarii