De Business

Punem punctul pe știi

Mină de aur în curtea Fiscului ieşean!

luni, 21 martie 2016, 02:50
5 MIN
 Mină de aur în curtea Fiscului ieşean!

Dacă datoriile firmelor ieşene ar fi recuperate în totalitate de Fisc s-ar putea construi un tronson de autostradă de la Ungheni până la Paşcani. In total societăţile ieşene au restanţe totale de 3,26 miliarde de lei.

 

Datoriile pe care firmele ieşene le aveau de restituit la bugetul general consolidat al statului la finalul anului trecut ar putea susţine în întregime construirea tronsonului de autostradă de la Ungheni până la Paşcani. Potrivit unei statistici solicitate Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi, companiile ieşene trebuie să restituie obligaţii fiscale şi accesorii calculate la acestea în valoare de peste 3,26 miliarde lei (716 milioane euro). Din această sumă, datorii în valoare de peste 2,9 miliarde lei sunt incerte şi aproape că nu mai pot fi recuperate, deoarece aparţin unor societăţi care se află în insolvenţă sau faliment. De cealaltă parte, restul de 360 de milioane lei se află în diferite stadii de recuperare (n.r. – executare silită, eşalonare, sume impuse de Fisc şi contestate), însă în multe cazuri firmele vor ajunge tot în incapacitate de plată din cauza cuantumului ridicat al datoriilor. „La sfârşitul anului 2015, AJFP Iaşi avea de recuperat de la contribuabilii ieşeni persoane juridice o sumă de 3.264.789.623 lei. Din această sumă, 2.011.418.405 sunt obligaţii fiscale neachitate, iar diferenţa este dată de accesorii calculate la debitele de bază, ca urmare a neachitării aceastora”, a declarat Maria Ţăran, purtător de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. Conform datelor AJFP, există 3.300 de companii care datorează „arierate nerecuperabile” în cuantum de 250 milioane lei. Aceste sume sunt datorate de societăţi care au solicitat eşalonarea la plată a datoriilor sau au contestat deciziile de impunere, astfel că deocamdată încă există premise că vor fi plătite. Totodată, peste 8.100 de societăţi active datorează 110 milioane lei, sume ce figurează în evidenţele Fiscului ca „arierate recuperabile”, în majoritatea cazurilor fiind demarată de instituţia publică executarea silită.

 
Cel mai mare datornic o firmâ de stat
 
Firmele insolvente sau falite din Iaşi trag tare în jos bugetul general de stat, în urma lor rămânând o „gaură” de peste 2,9 miliarde lei, adică mai mult decât toate veniturile încasate în 2015 de Fisc, respectiv 2,75 miliarde lei. Cele mai mari debite din această aparţin unor companii de stat, foste glorii ale industriei comuniste sau regii din subordinea Consiliului Local Iaşi. Cea mai mare „ţeapă” dată la bugetul de stat îi aparţine unei companii încă funcţionale, Regia Autonomă de Transport Public Iaşi, care are o datorie totală de 173 milioane lei, din care peste 95 milioane lei sunt penalităţi pentru întârzieri. RATP Iaşi se află în insolvenţă, iar reprezentanţii companiei trag speranţe că judecătorul sindic va aproba în zilele următoare planul de reorganizare propus de adminsitratorul special, directorul Maricel Ghercă, şi aprobat deja de creditori, inclusiv Fiscul. Pe locul secund în top se gaseşte compania Construcţii Feroviare Moldova, unde acţionar majoritar este statul prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cu o datorie totală de 150 milioane lei, din care puţin peste 47 milioane lei reprezintă debit principal la buget, restul fiind penalităţi. Înfiinţată încă din 1950, compania s-a privatizat în noiembrie 1992, iar din ianuarie 2015 se află într-un proces de reorganizare, datoriile fiind plătite conform unui grafic stabilit prin planul de reorganizare. Administrator special al companiei Construcţii Feroviare Moldova este Paul Butnariu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
 
Cine vine din urmă
 
„Podiumul” este completat de Centrala Electrică de Termoficare (CET), aflată în faliment din martie 2014. CET datorează la bugetul de stat 142,3 milioane lei, 40% din această sumă constând în penalităţi calculate pentru întârzierea plăţii obligaţiilor fiscale. După cuantumul debitului înregistrat, compania ieşeană Ubemar ocupă locul 4 în top, chiar dacă încă nu a intrat în insolvenţă. Cu datorii totale la bugetul de stat de 114,3 milioane lei, din care 78 milioane lei penalităţi, Ubemar este firma activă cu cea mai mare datorie publică. Fiscul a cerut insolvenţa societăţii, în „horă” intrând între timp şi gigantul petrolier OMV Petrom şi Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului de Stat, iar judecătorii ar putea da o pronunţare în această speţă la termenul de miercuri. Ubemar este o companie ce a activat în domeniul producţiei de autovehicule pentru transportul rutier şi este deţinută de Iulian Şindilaru, Petru Vieru, Irina şi Eduard Mihăilescu, iar pachetul majoritar aparţine unei firme a acestora, societatea Computer House. În topul celor mai mari datornici la buget şi-au găsit loc şi două foste glorii comuniste, în prezent falimentare, fiecare cu datorii de peste 45,5 milioane lei: Terom SA şi Moldomobila SA.
 
Restanţierii de pe strada Ghioceilor
 

Din Top 10 mai fac parte patru companii înfiinţate în perioada 2011 – 2013, care până la finalul anului 2015 au reuşit să prejudicieze bugetul de stat cu peste 190 milioane lei. Fruntaşă este societatea Lemuria Fabtrade, înfiinţată în 2011 în comuna Răuceşti din judeţul Neamţ şi transferată doi ani mai târziu Paşcani, ce figurează în evidenţa fiscală cu datorii de peste 71 milioane lei. Acestei societăţi îi urmează trei firme cu sediul fiscal pe strada Ghioceilor din cătunul Zanea, satul Lunca Cetăţuii (Ciurea). În 2011, Florin Stănescu a înfiinţat firma Danubiana Metal, iar în doar patru ani a reuşit să adune datorii fiscale de peste 47 milioane lei, fără să depună vreun bilanţ din care să rezulte activtiatea sa economică. Doi vecini, Radu şi Istrate Stănescu, au înfiinţat în 2011 şi 2013 două societăţi la aceeaşi adresă, Feromet Astral şi Fernic Astral, care au înregistrat datorii la bugetul de stat de peste 72 milioane lei.  

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii