De Business

Punem punctul pe știi

Mister total în jurul unei întâlniri ce priveşte o mare societate din Iaşi

joi, 01 iunie 2017, 01:50
3 MIN

Directorul Fortus SA, administratorul judiciar, liderii de sindicat şi reprezentanţi ai Prefecturii s-au întâlnit ieri în comisia de dialog social. Presa nu a avut acces la întâlnire, iar ulterior cei prezenţi au refuzat să comenteze.

 

După două zile de greva foamei şi promisiunea că pe 31 mai vor avea ocazia să discute cu reprezentanţi de la Ministerul Economiei şi principalii creditori, angajaţii Fortus s-au lovit ieri de o problemă veche: ignoranţa celor care conduc societatea. În cursul zilei de ieri, în jur de 100 din cei 400 de angajaţi ai fostului colos s-au adunat la Prefectură încă de la orele dimineţii. La ora 12 a avut loc o comisie de dialog social la care au luat parte Gheorghe Chişcă, directorul Fortus, Todor Ignaţie, administratorul judiciar, venit de la Târgul Mureş, liderii de sindicat şi reprezentanţii Prefecturii. Deşi şi-a anunţat prezenţa, reprezentantul Ministerului Economiei nu a mai ajuns. Întâlnirea a avut ca temă plata salariilor restante pe mai mulţi ani. „Vrem conservarea utilajelor şi intrarea în şomaj”, au spus unele voci din mulţime.

„Au vândut tot Fortus-ul: maşini, vagoane, clădiri. Unde sunt banii? Noi vrem banii noştri munciţi, nu cerşim. După 40 de ani de muncă am ajuns în situaţia în care, primarul ne dă singurul ajutor pe care îl poate da. A zis că putem merge la cantina socială să mâncăm. Să mergem acolo, după atâţia ani de muncă, cu boschetarii şi ţiganii! Să-i fie ruşine! Nu mai avem încredere nici în liderii de sindicat. Soţia mea are pensie de boală, 800 de lei, şi din banii aceştia trăim”, spune Lazăr Mogoşescu, în vârstă de 58 de ani. A fost mecanic de locomotivă şi are de luat în jur de 60.000 de lei, bani restanţi, pe ultimii cinci ani. Un alt ieşean nemulţumit spune că la Fortus se fură ca în codru şi că degeaba se plătesc opt oameni care păzesc societatea. „Ei sunt primii care fură! E haos total. Când patronul e şi acţionar şi creditor, adică are de dat bani dar şi de luat, e grav. Numai la noi se poate întâmpla aşa ceva. De ce nu fac darea în plată? Pentru că trebuie să dea şi la ăla, şi la ăla… Aşa că îl ţin, dacă intră în Faliment pe 8 iulie, cumpără cineva pe degeaba!”, spune Mihai Builceanu, în vârstă de 55 de ani. Bărbatul a fost lider de secţie la Oţelăria Electrică.

Prins pe holul de la CJ, Todor Ignaţie nu a dorit să vorbească cu presa, spunând că nu are timp. La rândul său, Chişcă a fugit pe scări spre sala de şedinţe. Jurnaliştii nu au avut acces în sală, iniţial spunânduni-se că reprezentanţii Ministerului Economiei nu doresc presa la întâlnire. Deşi aceştia nu au venit, după insistenţe nenumărate, tot nu ni s-a permis accesul, întâlnirea rămânând într-o aură de mister. Singura concluzie la care s-a ajuns a fost aceea că angajaţii şi sindicatul trebuie să convingă AAAS să fie de acord cu darea în plată. Dar niciun reprezentant al creditorului majoritar nu a fost de găsit.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii